Spomen-park: Promocija monografije ’Staro vojničko groblje u kragujevačkim Šumaricama’

Spomen-park: Promocija monografije ’Staro vojničko groblje u kragujevačkim Šumaricama’

Monografija "Staro vojničko groblje u kragujevačkim Šumaricama", autora Nenada Karamijalkovića, biće predstavljena na samom Vojničkom groblju u subotu 12. septembra od 17 časova, u organizaciji Spomen-parka "Kragujevački oktobar".

Sačuvani nadgrobni spomenici na Starom vojničkom groblju u Šumaricama (iz vremena Kneževine Srbije, Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije), zajedno sa monumentalnim spomenikom kamenog lava na istoj lokaciji, decenijama izazivaju znatiželju prolaznika, ističu organizatori.

Kada je groblje formirano, kojih je dimenzija bilo, koliko vojnika je sahranjeno na njemu, da li je (i zašto) uništeno nakon Drugog svetskog rata... - samo su neka od pitanja na koje je Karamijalković pružio odgovor u monografiji o ovom vrednom sepulkralnom prostoru.Tri godine (2017, 2028. i 2019) istraživanja arhivske građe o Starom vojničkom groblju u Srbiji, Austriji i Nemačkoj, rezultiralo je objavom ove monografije - autor u jednoj rečenici sažima svoj rad za portal Prviprvinaskali.com.

Karamijalković za naš portal premijerno otkriva jedan podatak: ova knjiga dokazuje da je Vojničko groblje u Šumaricama najstarije i najveće vojničko groblje stalnog karaktera na teritoriji današnje Republike Srbije.

Ministarstvo kulture i informisanja podržalo je ovu knjigu kao projekat za finansiranje jer "doprinosi zaštiti, očuvanju, predstavljanju Vojničkog groblje u kragujevačkim Šumaricama u segmentu istraživanja i pripreme za štampu.

O autoru

Sećanje na streljanje u Kragujevcu | N1 Srbija

Nenad Karamijalković rođen je 1979. u Kragujevcu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Odeljenju za etnologiju i antropologiju. Tokom rada u kragujevačkim ustanovama kulture (2012-2020) stekao je tri stručna zvanja – arhiviste, konzervatora i kustosa; i jedina je osoba u Srbiji koja ima tri zvanja iz oblasti zaštite kulturnih dobara. Predsednik je udruženja srpsko-češkog prijateljstva „Česi Šumadije”, kao i član Etnološko-antropološkog društva Srbije, Društva konzervatora Srbije, Društva istoričara Šumadije, saradnik Matice srpske na izradi Srpskog biografskog rečnika itd. Autor je i koautor dvadesetak stručnih radova – monografija, dokumentarnih izložbi i naučnih članaka. Trenutno radi kao zamenik direktora Muzeja „21. oktobar” i Spomen-parka „Kragujevački oktobar“ u Kragujevcu.

SPOMEN-PARK KRAGUJEVAČKI OKTOBAR SAJT, FB STRANA

PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 


PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html