Srpska klavirska muzika - koncert Vladimira Gligorića

Srpska klavirska muzika - koncert Vladimira Gligorića

Pijanista Vladimir Gligorić održaće koncert u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije u ponedeljak 6. marta od 20 časova. Uz jednog od naših najboljih pijanista, gosti Kragujevca su violinistkinja Mia Kovačević i violista Saša Mirković.

Na programu će biti dela srpskih kompozitora: V. Mokranjca, V. Trajkovića, I. Jevtića i S. Simića.

Koncert se organizuje u okviru koncertne sezone Udruženja građana "Konvivium muzikum", a realizuje se uz pomoć SOKOJ-a, Ministarstva kulture i informisanja i Grada Kragujevca.

Ulaz je slobodan.PROGRAM 

Kragujevac resital

Vlastimir Trajković Tri empromptija op. 12 bis - 12 min.

 1. Uguale lentissimo
 2. Allegro
 3. Adagietto

Vlastimir Trajković Sonata za klavir i violinu - 12 min.

 1. Comodo. Allegro molto - luminoso
 2. Largo tenebroso. Adagio assai ma con moto
 3. Presto con leggerezza

Ivan Jevtić Tri pokreta za klavir - 7 min.

 1. Tranquillo
 2. Appassionato
 3. Adagio quasi un poco andante

Ivan Jevtić Četiri prelida za violu i klavir - 10 min.

 1. Andante
 2. Tranquillo
 3. Amoroso
 4. Allegro molto

Stanko Simić Pet meditacija za klavir - 10 min.

 1. Lento, quasi cantato
 2. Delicamente
 3. Grave
 4. Comodo
 5. Con dolcezza

Vasilije Mokranjac Pet preludijuma - 5 min.

 1. Moderato
 2. Lento (attacca)
 3. *** (attacca)
 4. Lento
 5. Moderato

Vasilije Mokranjac Preludijum - 1’ 20 min.
Andante

Vasilije Mokranjac Intime - 9 min. 

BIOGRAFIJE

PRVI PRVI NA SKALI Srpska klavirska muzika - koncert Vladimira Gligorica

VLADIMIR GLIGORIĆ

Rođen u Beogradu 1979. godine. Diplomirao je i magistrirao na FMU u Beogradu 2002. Post-diplomske studije je započeo na Conservatoire de musique de Geneve, (Švajcarska). Doktorirao je na FMU u Beogradu u klasi prof. A. Serdara. Održao je brojne solističke koncerte u Beogradu, širom Srbije, ali i van granica naše zemlje (Pariz, Ženeva, Rim, Barselona, Hvar), nastupao je na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu. Godine 2010. dobitnik je godišnje nagrade UMUS-a za najboljeg mladog umetnika u 2009. godini, a 2012. godine je dobio nagradu časopisa “Muzika klasika” za najboljeg mladog izvođača u 2011. godini.

U martu 2009. bio je finalista medjunarodnog takmičenja “Muzičke omladine” u Beogradu, a u oktobru iste godine je osvojio treću nagradu na međunarodnom pijanističkom takmičenju “Emil Giljels” u Odesi, (Ukrajina). U januaru 2011. godine je bio finalista pijanističkog takmičenja “Boesendorfer&Schimell” u Arizoni , (SAD), gde je dobio i specijalnu nagradu za najbolje izvođenje virtuoznog komada. Nastupao je sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, BGO „Dušan Skovran“, orkestrom Camerata Serbica, Razgradskom filharmonijom, Filharmonijom Odese, pod upravom maestra Bojana Suđića, Alexander Walkera, Biljane Radovanović Dragomira Nenova, Hobarta Erla i Vladimira Kranjčevića. Viši je umetnički saradnik na katedri za solo-pevanje na FMU u Beogradu.MIA KOVAČEVIĆ 

Rođena u Beogradu 1985. godine. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a usavršavala se u Trstu, (Italija) i Antverpenu, (Belgija). Održala je brojne solističke koncerte i koncerte u okviru kamerne grupe i orkestra u Srbiji i van granica naše zemlje, (Italija, Holandija, Nemačka, Austrija, Belgija, Mađarska, Slovenija i Hrvatska). Snimala je za Radio Vatikan i Radio Antverpen. Član je ansambla Metamorfozis od 2011. godine. 

SAŠA MIRKOVIĆ

Kraj godine 2016. bio je posebno uzbudljiv i uspešan za Sašu Mirkovića. Kao što je muzikološkinja i urednica Radio Beograda 2, Ksenija Stevanović navela u svom pregledu koncertne sezone, (Politika, Kultuni dodatak, decembar 2016) “Proteklu godinu je kod nas obeležio veliki i neumorni izvožački elan violiste Saše Mirkovića, koji je, u saradnji sa akordeonistom Vladimirom Blagojevićem, ili sa svojim ansamblom Metamorfozis, gotovo sam protiv svih doprineo da dela domaćih autora žive na koncertnim podijumima, odsviravši dvadeset četiri premijere i porudžbine naših najaktivnijih savremenih kompozitora, poput Svetlane Savić, Branke Popović i drugih.

U tek nešto više od mesec dana, Mirković je na najvišem nivou realizovao tri raznolika i zahtevna projekta. Koncert muzike za solo violu Nach Bach + 1 okupio je dela savremenih autora inspirisana Bahovim svitama za solo violončelo. Samo nekoliko dana kasnije, koncertom Nova muzika za violu i harmoniku, nastavljena je saradnja Mirkovića i Vladimira Blagojevića i promocija ostvarenja pisanih za ovaj specifičan duo. Koncert Premijere i posvete doneo je nova orkestarska dela inspirisana delatnošću ansambla Metamorfozis i njegovog spiritus movens Sašu Mirkovića.

Poslednje u nizu vrednih nagrada za rad stiglo je u januaru 2017. godine. Saša Mirković proglašen je za dobitnika Nagrade Muzika klasika za 2016. godinu u kategoriji Muški solista godine.CONVIVIUM MUSICUM SAJTFB STRANAJUTJUB 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari