Srpska klavirska muzika - koncert Vladimira Gligorića

Srpska klavirska muzika - koncert Vladimira Gligorića

Pijanista Vladimir Gligorić održaće koncert u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije u ponedeljak 6. marta od 20 časova. Uz jednog od naših najboljih pijanista, gosti Kragujevca su violinistkinja Mia Kovačević i violista Saša Mirković.

Na programu će biti dela srpskih kompozitora: V. Mokranjca, V. Trajkovića, I. Jevtića i S. Simića.

Koncert se organizuje u okviru koncertne sezone Udruženja građana "Konvivium muzikum", a realizuje se uz pomoć SOKOJ-a, Ministarstva kulture i informisanja i Grada Kragujevca.

Ulaz je slobodan.PROGRAM 

Kragujevac resital

Vlastimir Trajković Tri empromptija op. 12 bis - 12 min.

 1. Uguale lentissimo
 2. Allegro
 3. Adagietto

Vlastimir Trajković Sonata za klavir i violinu - 12 min.

 1. Comodo. Allegro molto - luminoso
 2. Largo tenebroso. Adagio assai ma con moto
 3. Presto con leggerezza

Ivan Jevtić Tri pokreta za klavir - 7 min.

 1. Tranquillo
 2. Appassionato
 3. Adagio quasi un poco andante

Ivan Jevtić Četiri prelida za violu i klavir - 10 min.

 1. Andante
 2. Tranquillo
 3. Amoroso
 4. Allegro molto

Stanko Simić Pet meditacija za klavir - 10 min.

 1. Lento, quasi cantato
 2. Delicamente
 3. Grave
 4. Comodo
 5. Con dolcezza

Vasilije Mokranjac Pet preludijuma - 5 min.

 1. Moderato
 2. Lento (attacca)
 3. *** (attacca)
 4. Lento
 5. Moderato

Vasilije Mokranjac Preludijum - 1’ 20 min.
Andante

Vasilije Mokranjac Intime - 9 min. 

BIOGRAFIJE

PRVI PRVI NA SKALI Srpska klavirska muzika - koncert Vladimira Gligorica

VLADIMIR GLIGORIĆ

Rođen u Beogradu 1979. godine. Diplomirao je i magistrirao na FMU u Beogradu 2002. Post-diplomske studije je započeo na Conservatoire de musique de Geneve, (Švajcarska). Doktorirao je na FMU u Beogradu u klasi prof. A. Serdara. Održao je brojne solističke koncerte u Beogradu, širom Srbije, ali i van granica naše zemlje (Pariz, Ženeva, Rim, Barselona, Hvar), nastupao je na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu. Godine 2010. dobitnik je godišnje nagrade UMUS-a za najboljeg mladog umetnika u 2009. godini, a 2012. godine je dobio nagradu časopisa “Muzika klasika” za najboljeg mladog izvođača u 2011. godini.

U martu 2009. bio je finalista medjunarodnog takmičenja “Muzičke omladine” u Beogradu, a u oktobru iste godine je osvojio treću nagradu na međunarodnom pijanističkom takmičenju “Emil Giljels” u Odesi, (Ukrajina). U januaru 2011. godine je bio finalista pijanističkog takmičenja “Boesendorfer&Schimell” u Arizoni , (SAD), gde je dobio i specijalnu nagradu za najbolje izvođenje virtuoznog komada. Nastupao je sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, BGO „Dušan Skovran“, orkestrom Camerata Serbica, Razgradskom filharmonijom, Filharmonijom Odese, pod upravom maestra Bojana Suđića, Alexander Walkera, Biljane Radovanović Dragomira Nenova, Hobarta Erla i Vladimira Kranjčevića. Viši je umetnički saradnik na katedri za solo-pevanje na FMU u Beogradu.MIA KOVAČEVIĆ 

Rođena u Beogradu 1985. godine. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a usavršavala se u Trstu, (Italija) i Antverpenu, (Belgija). Održala je brojne solističke koncerte i koncerte u okviru kamerne grupe i orkestra u Srbiji i van granica naše zemlje, (Italija, Holandija, Nemačka, Austrija, Belgija, Mađarska, Slovenija i Hrvatska). Snimala je za Radio Vatikan i Radio Antverpen. Član je ansambla Metamorfozis od 2011. godine. 

SAŠA MIRKOVIĆ

Kraj godine 2016. bio je posebno uzbudljiv i uspešan za Sašu Mirkovića. Kao što je muzikološkinja i urednica Radio Beograda 2, Ksenija Stevanović navela u svom pregledu koncertne sezone, (Politika, Kultuni dodatak, decembar 2016) “Proteklu godinu je kod nas obeležio veliki i neumorni izvožački elan violiste Saše Mirkovića, koji je, u saradnji sa akordeonistom Vladimirom Blagojevićem, ili sa svojim ansamblom Metamorfozis, gotovo sam protiv svih doprineo da dela domaćih autora žive na koncertnim podijumima, odsviravši dvadeset četiri premijere i porudžbine naših najaktivnijih savremenih kompozitora, poput Svetlane Savić, Branke Popović i drugih.

U tek nešto više od mesec dana, Mirković je na najvišem nivou realizovao tri raznolika i zahtevna projekta. Koncert muzike za solo violu Nach Bach + 1 okupio je dela savremenih autora inspirisana Bahovim svitama za solo violončelo. Samo nekoliko dana kasnije, koncertom Nova muzika za violu i harmoniku, nastavljena je saradnja Mirkovića i Vladimira Blagojevića i promocija ostvarenja pisanih za ovaj specifičan duo. Koncert Premijere i posvete doneo je nova orkestarska dela inspirisana delatnošću ansambla Metamorfozis i njegovog spiritus movens Sašu Mirkovića.

Poslednje u nizu vrednih nagrada za rad stiglo je u januaru 2017. godine. Saša Mirković proglašen je za dobitnika Nagrade Muzika klasika za 2016. godinu u kategoriji Muški solista godine.CONVIVIUM MUSICUM SAJTFB STRANAJUTJUB 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html