Šumadijski internacionalni filmski festival (ŠIFF), godina prva

Šumadijski internacionalni filmski festival (ŠIFF), godina prva

Prvi Šumadijski internacionalni filmski festival (ŠIFF) održaće se od 15. do 18. decembra u Kragujevcu, a projekcije će biti na večernoj sceni 303 (Pozorište za decu) i u Domu omladine.

Fokus Festivala je na debitantskim filmovima mladih autora. Zamisao koju Festival želi da promoviše je od mladih ka mladima ("youth-to-youth"). U premijernom izdanju Festivala filmovi će biti podeljeni u dva programa takmičarskog karaktera: dugometražni i kratkometražni filmovi koji će biti u konkurenciji za Nagradu publike grada Kragujevca. Program dugometražnih filmova obuhvata deset ostvarenja evropske i domaće kinematografije, a kratkometražnih osam odabranih filmova iz Srbije.

U selekciji dugometražnih filmova, čije projekcije će se odvijati u sali Pozorišta za decu, gledaoci će imati priliku da vide deset filmova iz regiona i Evrope: Austrije, Crne Gore, Francuske, Bosne i Hercegovine, Italije, Nemačke i Srbije. Svako od ostvarenja imalo je zapažen bioskopski i festivalski život, kao i odličnu recepciju publike i kritike u toku prethodne godine. Domaću kinematografiju predstavljaće trio debitantskih ostvarenja srpskih mladih autora - "Vlažnost" reditelja Nikole Ljuce,"Panama" koju potpisuje Pavle Vučković i "Inkarnacija", film Filipa Kovačevića u kome glavnu ulogu tumači kragujevački glumac Stojan Đorđević. Ovoj grupi se može pridodati i rediteljski prvenac Ivana Marinovića "Igla ispod praga" snimljen u crnogorsko-srpskoj koprodukciji.

Što se tiče inostranih naslova, šest pažljivo odabranih filmova daće domaćoj publici dragocen uvid u tendencije savremene evropske kinematografije. Festival će otvoriti italijanski film "Idealni grad", a zatim sledi projekcija francuskog dokumentarca o tinejdžerima iz siromašnih delova Pariza "Šepurenje". Sledećeg dana na programu su austrijsko ostvarenje inspirisano istinitim dogđajem "Jedan od nas", bosanska drama "Svi severni gradovi", kao i austrijski horor "Laku noć mama", a pretposlednjeg dana festivala održaće se projekcija srceparajuće nemačke drame o četvoro mladih i neprilagođenih likova "Četiri kralja".

Kratkometražni filmovi su na repertoaru poslednja dva dana festivala, 17. i 18. decembra u Domu omladine, a početak projekcija je od 16 časova za oba dana.

Nakon svake projekcije biće održan Q&A sa prisutnim autorima i članovima filmskih ekipa kao i glasanje publike.

U okviru Festivala biće organizovan i okrugli sto na temu "Zašto se baviti filmom u Srbiji". Namenjen je prevashodno srednjoškolcima kojima će tom prilikom predstavnici filmskih akademija u Srbiji predstaviti svoje institucije i predočiti praktične savete i informacije o programima, zahtevima za upis i ostalom što bude interesovalo učesnike.

Cena ulaznica iznosi 100 dinara za jedan festivalski dan i mogu su kupiti na biletarnici Pozorišta za decu, kao i kafeima "Oblomov", "Tango" i "Bard", kao i umetničkoj radionici "Ivil".

ŠIFF nastavlja niz uspešnih i značajnih kulturnih manifestacija u Kragujevcu gde je tokom leta održana Filmska radionica "f", dok je kraj oktobra tradicionalno bio rezervisan za 17. po redu Internacionalni džezfest Kragujevac.

Program festivala

Četvrtak 15. decembar - Pozorište za decu

 • 16:00 Idealni grad
 • 18:00 Šepurenje
 • 20:30 Igla ispod praga

Petak 16. decembar - Pozorište za decu

 • 18:00 Jedan od nas
 • 20:00 Svi severni gradovi
 • 22:00 Laku noć mama

Subota 17. decembar - Pozorište za decu

 • 20:00 Vlažnost
 • 22:00 Četiri kralja

Nedelja 18. decembar - Pozorište za decu

 • 18:00 Inkarnacija
 • 20:00 Panama

Kratkometražni filmovi

Subota 17. decembar, 16:00 - Dom omladine

 • Grad
 • Pogledi zatvorenih očiju
 • Paraliza
 • Danson

Nedelja 18. decembar, 16:00 - Dom omladine

 • All still orbit
 • Soba smrti
 • Svetski rekorderi
 • Tranzicija

Predstavljanje prvog ŠIFF-a novinarima održaće se u utorak 13. decembra u prostorijama Filmskog centra Srbije, a obratiće se Gordan Matić, direktor festivala, i Miljan Bjeletić, član gradskog veća za kulturu lokalne samouprave grada Kragujevca.

Organizacija Festivala zahvalnost za omogućavanje realizacije projekta duguje gradu Kragujevcu i Filmskom centru Srbije. Festival su podržali i Kulturni forum Austrije, Italijanski centar za kulturu, Francuski kulturni centar, Gete institut, Dom omladine, GTO Kragujevca i kafe Oblomov.

ŠIFF FB STRANA 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari