UMMUS: Paralelne realnosti - savremene arhitekture stanovanja u Kragujevcu

UMMUS: Paralelne realnosti - savremene arhitekture stanovanja u Kragujevcu

Izložba "Paralelne realnosti: Savremene arhitekture stanovanja u Kragujevcu" arhitektonskog studija "Simović" i studija "Ured" biće otvorena u KC UMMUS u sredu 4. oktobra u 20 časova.

Ideja organizatora je da okupi posetioce i započne diskusiju na temu stambene arhitektonske prakse u Kragujevcu. Tematizovana pitanjem arhitekture kao saveznika uzorne kulture stanovanja, ideja izložbe je da analizira, preispita i revidira postojeću stambenu praksu uz pomoć projekata i realizacija ovih arhitektonskih timova.

Ovogodišnji, 39. Salon arhitekture u Beogradu, na kojem je nagrada za Arhitekturu otišla u ruke arhitektonskog para Simović za izvedeni stambeni objekat u Kragujevcu, inicijalni je povod za organizovanje ovakve izložbe, ali ovoga puta na lokalnom tlu.

Otvaranje pitanja značaja arhitekture u kontekstu u kojem nastaje ima za cilj razmenu stručnog i iskustvenog mišljenja koji će dovesti do boljeg razumevanja i unapređenja kvaliteta stambenog prostora. Imajući u vidu konkretan društveno-ekonomski i kulturološki kontekst, govori(će) se o načinu projektovanja vešeporodičnih (i jednoporodičnih) stambenih objekata u Kragujevcu, o strukturi stambenog prostora, odnosu prema susedima i uličnoj regulaciji, formiranju i funkciji prizemlja, rešavanju ulaza u objekat, primeni materijala, oblikovanju fasade, i drugim bliskim temama. Prikazani projekti treba da ukažu na probleme, ograničenja i greške, ali i da ponude rešenja, alternativu i razumevanje, kako bi podigli svest o prostoru koji gradimo i u kojem stanujemo.Postavljaju se pitanja: Šta se gradi? Za koga se gradi? i Kako se živi u izgrađenom?

Stambena arhitektura je na limesu između arhitekture i urbanizma, a specijalno u užim i gusto građenim gradskim jezgrima koji, kao što je to slučaj u Kragujevcu, doživljavaju transformaciju. Ovom izložbom se pitamo da li je višeporodična stambena arhitektura isključivo namenjena za konzumiranje od strane stanara ili za vizuelnu dopunu i komunikaciju sa uličnim frontom, prolaznicima, širim urbanim tkivom, poručuju iz KC UMMUS.

STUDIO SIMOVIĆ SAJT, FB STRANA
STUDIO URED SAJT, FB STRANA
KC UMMUS SAJTFB STRANATVITERJUTJUBGUGL +

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html