UMMUS: Paralelne realnosti - savremene arhitekture stanovanja u Kragujevcu

UMMUS: Paralelne realnosti - savremene arhitekture stanovanja u Kragujevcu

Izložba "Paralelne realnosti: Savremene arhitekture stanovanja u Kragujevcu" arhitektonskog studija "Simović" i studija "Ured" biće otvorena u KC UMMUS u sredu 4. oktobra u 20 časova.

Ideja organizatora je da okupi posetioce i započne diskusiju na temu stambene arhitektonske prakse u Kragujevcu. Tematizovana pitanjem arhitekture kao saveznika uzorne kulture stanovanja, ideja izložbe je da analizira, preispita i revidira postojeću stambenu praksu uz pomoć projekata i realizacija ovih arhitektonskih timova.

Ovogodišnji, 39. Salon arhitekture u Beogradu, na kojem je nagrada za Arhitekturu otišla u ruke arhitektonskog para Simović za izvedeni stambeni objekat u Kragujevcu, inicijalni je povod za organizovanje ovakve izložbe, ali ovoga puta na lokalnom tlu.

Otvaranje pitanja značaja arhitekture u kontekstu u kojem nastaje ima za cilj razmenu stručnog i iskustvenog mišljenja koji će dovesti do boljeg razumevanja i unapređenja kvaliteta stambenog prostora. Imajući u vidu konkretan društveno-ekonomski i kulturološki kontekst, govori(će) se o načinu projektovanja vešeporodičnih (i jednoporodičnih) stambenih objekata u Kragujevcu, o strukturi stambenog prostora, odnosu prema susedima i uličnoj regulaciji, formiranju i funkciji prizemlja, rešavanju ulaza u objekat, primeni materijala, oblikovanju fasade, i drugim bliskim temama. Prikazani projekti treba da ukažu na probleme, ograničenja i greške, ali i da ponude rešenja, alternativu i razumevanje, kako bi podigli svest o prostoru koji gradimo i u kojem stanujemo.Postavljaju se pitanja: Šta se gradi? Za koga se gradi? i Kako se živi u izgrađenom?

Stambena arhitektura je na limesu između arhitekture i urbanizma, a specijalno u užim i gusto građenim gradskim jezgrima koji, kao što je to slučaj u Kragujevcu, doživljavaju transformaciju. Ovom izložbom se pitamo da li je višeporodična stambena arhitektura isključivo namenjena za konzumiranje od strane stanara ili za vizuelnu dopunu i komunikaciju sa uličnim frontom, prolaznicima, širim urbanim tkivom, poručuju iz KC UMMUS.

STUDIO SIMOVIĆ SAJT, FB STRANA
STUDIO URED SAJT, FB STRANA
KC UMMUS SAJTFB STRANATVITERJUTJUBGUGL +

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari