Univerzitetska biblioteka: Doživljaji i saznanja Milutina Milankovića

Univerzitetska biblioteka: Doživljaji i saznanja Milutina Milankovića

Predavanje "Doživljaji i saznanja Milutina Milankovića" biće organizovano u Univerzitetskoj biblioteci u petak 1. marta od 19 časova.

Predavači su prof. dr Aleksandar Petrović, član Odbora Srpske akademije nauka i umetnosti za dinamiku klime i delo Milutina Milankovića i redaktor Izabranih dela Milutina Milankovića, kao i Aleksandra Ninković-Tašić, predsednik Obrazovno-istraživačkog društva "Mihajlo Pupin" i autor knjige "Zvezdobrojci", u kojoj su predstavljeni velikani naše i svetske nauke - Mihajlo Pupin, Nikola Tesla i Milutin Milanković.

Posetiocima će biti predstavljen misaoni razvoj Milutina Milankovića koji je doveo do stvaranja kanona osunčavanja, kao konačnog rešenja zagonetke klimatskih promena i dolaska ledenih doba.

Obeležavajući 60 godina od smrti Milutina Milankovića, istaknutog srpskog naučnika, Univerzitetska biblioteka u Kragujevcu objavila je elektronski katalog – Bio-bibliografiju Milutina Milankovića u fondovima Univerzitetske biblioteke u Kragujevcu.

PRILOZI PPNS

ETIKA I FENOMENOLOGIJA MILUTINA MILANKOVIĆA - PROF. DR ALEKSANDAR PETROVIĆ 

Delo Milutina Milankovića zasnovano je na etičkim i fenomenološkim načelima. Da svoj rad nije etički utemeljio, iz čega je sledila posebno oblikovana teorija saznanja, Milanković ne bi mogao da svojim naučnim rezultatima da kanonski oblik. Kako je savremenoj nauci etički i fenomenološki horizont mahom potpuno skriven, želimo da podsetimo da je Milanković velik ne samo po bitnim naučnim doprinosima koje je dao već i po onome na čemu oni počivaju. Iako ga je na kraju karijere slušalo svega četvoro studenta, jer je govorio o načelima a ne o konkrentnoj naučnoj tehnologiji, on se upravo time pridružio najvećim misliocima koji su se obraćali samo onima koji su imali uši da čuju.

Ciklus predavanja "60 GODINA USPOMENA I SEĆANjA NA MILUTINA MILANKOVIĆA (1879 – 1958)" održavan tokom juna 2018. godine u Muzeju nauke i tehnike, u Staklenoj sali na međuspratu Muzeja.


MILANKOVIĆEVA MEDALJA DR. PETROVIĆU

ZAVOD ZA INTELEKTUALNU SVOJINU: O MILANKOVIĆEVIM PATENTIMA  - PROF. DR ALEKSANDAR PETROVIĆ

ZVEZDOBROJCI - PREDGOVOR

Zvezdobroj je stara srpska reč koja se mogla čuti u Vranju i njegovoj okolini. Znači nadareno dete – ono koje gleda u zvezde. Mesto s pogledom ka zvezdama je ono mesto sa kog su svi briljantni umovi srpske nauke krenuli da se penju lestvicama znanja.

Posmatrajući tokom vedrih noći zvezdani svod, nisu razvijali samo svoj um, već i ličnost. Postajali su dobri ljudi. Mihajlo Pupin kaže da ni Nikola Tesla ni on ne bi postigli ništa u životu da kao dečaci nisu bili zagledani u večno, zvezdano nebo nad sobom ali dodaje:

„U gradovima su zvezde male i daleko su, ne mogu se dohvatiti.“

I zato ističe da moramo zamoliti prirodu za pomoć. Ovo je čarobna knjiga, od koje se postaje bolji i veći. Svaka reč u njoj je istinita i svaka je napisana da pomogne mladom čoveku da pronađe pravi put. Zbog toga ću vam reći da je ona zlatni putokaz. Važi za svako doba, mami osmeh i radost svakog srca, ali postaje čarobna samo u rukama deteta.

U njoj žive priče o tri dečaka i mladića: Mihajlu Pupinu, Nikoli Tesli i Milutinu Milankoviću. Ovo su delovi priča koje su sami zapisali kada su postali veliki. Kada su učinili ovaj svet boljim mestom, ostavljajući zapis o svojim superherojima i o svom detinjstvu, kao o najvećoj snazi koja ih je vodila kroz život.

Predlažem da upašete omiljenu misao Mihajla Pupina: Gde je volja, tu je i umeće, da zagrizete jednu od dve namirnice koje je Nikola Tesla svaki dan jeo, ili jabuku ili celer, i da pronađete pesmu koju je Milutin Milanković najviše voleo: „Marko Kraljević i Musa Kesedžija“, i da vam budu blizu. Tako naoružani možete krenuti u otkrivanje i saznanje. Na uzbudljiv put koji su nam zvezdama osvetlili Mihajlo, Nikola i Milutin.

SADRŽAJ

 • Mihajlo I. Pupin šta sam ja doneo Americi?
 • Šta sve ima da izdrži novi useljenik?
 • Kraj „žutokljunačnog“ šegrtovanja
 • U Idvoru posle jedanaest godina
 • Nikola Tesla moja rana mladost
 • Moji prvi izumiteljski napori
 • Moji kasniji poduhvati
 • Milutin Milanković u školi svoga oca
 • Pod starateljstvom trijumvirata
 • Bog i priroda
 • Prvi korak u školu
 • Čika Andrija
 • Beogradska velika škola
 • Na stranputici
 • Na pravome putu

AGAPE: ALEKSANDRA NINKOVIĆ-TAŠIĆ - ZVEZDOBROJCI

UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA SAJT, BLOGFB STRANA, TVITER


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html