Univerzitetska galerija: Beogradski atlas Jovana Cvijića

Univerzitetska galerija: Beogradski atlas Jovana Cvijića

"Ukoliko iz veće istorijske daljine, bude posmatran moj rad - od strane boljeg naučnika, moći će se i bolja ocena moga rada dati. Ali, ja nikada ne zaboravljam ovo: kada se uzmu dugi razmaci vremena - sve su istine privremene! Mi smo se svi u nauci penjali jedni drugima na ramena. Ničega se više ne treba čuvati od gordosti!".

Jovan Cvijić


Izložba "Beogradski atlas Jovana Cvijića - vek i po od rođenja" biće otvorena u Univerzitetskoj galeriji u utorak 6. decembar u 19 časova, u organizaciji Univerziteta u Kragujevcu, Srpske akademije nauka i umetnosti i Muzeja grada Beograda.

Srpska akademija nauka i umetnosti, Geografski institut "Jovan Cvijić" SANU i Muzej grada Beograda obeležili su prošle godine jubilej - 150 godina od rođenja akademika Jovana Cvijića. Izložbom u Univerzitetskoj galeriji obeležava se 40 godina postojanja Univerziteta u Kragujevcu, a biće otvorena do 13. januara 2017. godine.

Jovan Cvijić bio je naučnik, geograf uglednog imena, univerzitetski profesor i rektor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije, počasni doktor i član najstarijih akademija i univerziteta Evrope.

Čovek potekao iz patrijarhalne sredine i samosvojne etike, Cvijić je u prestoničkom Beogradu bio poštovan sugrađanin, ličnost starinskog kova, ali modernih shvatanja u nauci. Svi njegovi balkanski i evropski putevi polazili su iz kuće na Kopitarevoj gradini i u nju se vraćali. U nju su primane najučenije glave Univerziteta, akademici, strani državnici i naučnici, dinasti sa dvora Karađorđevića, kartografi i istraživači sa terena, slikari, književnici, studenti, prijatelji, rođaci. Bila je građanski i intelektualni atlas života u Beogradu.

Bio je pronicljiv istraživač kojem nauka nije bila samo deo obrazovnog visokoškolskog sistema već i suštinsko obeležje i izvorište duha vremena i duha naroda na Balkanu. Skroman u gospodstvu koje je nasledio od predačkih, starinačkih kolena svoje porodice, lepog stila u govoru i pisanju, koji je s lakoćom prelazio iz jednog u drugi evropski jezik, svojim "ekskurziranjima" i kapitalnim izdanjima naučnih rezultata, nacionalnim i pedagoškim radom, profesionalnim i mecenatskim zalaganjem da se u Beogradu osnuju ugaone institucije nauke, kulture i umetnosti, Cvijić je i danas tu, na svetu, u epskom traganju za fantazmagoričnim prapočecima Balkanskog poluostrva i zagonetnim obličjima ljudskog života na njemu.

Jovan Cvijić je bio savremenik, neretko učesnik i svedok burnih dešavanja u procesu razvoja srpske države na razmeđi vekova – smene dinastija, osnivanja političkih stranaka i stranačkih borbi, donošenja važnih zakona u oblasti privrede, prosvete i kulture, preoblikovanja Srpskog učenog društva u Srpsku kraljevsku akademiju i prerastanja Velike škole u Beogradski univerzitet, Carinskog rata sa Austorugarskom, Aneksije Bosne i Hercegovine, balkanskih ratova, Prvog svetskog rata i Mirovne konferencije u Versaju, ujedinjenja Srba, Hrvata i Slovenaca u zajedničku kraljevinu.

Kao naučni ekspert i ličnost od velikog uticaja, Cvijić je učestvovao u važnim državničkim misijama srpske Vlade u inostranstvu u prelomnim časovima za srpski narod, pomagao Vrhovnoj komandi u razradi vojnostrategijskih planova i plana povlačenja srpske vojske preko Albanije, pred Saveznicima u Versaju naučnim argumentima branio stvar povlačenja najpovoljnije granice novostvorene Kraljevine SHS, uz što manju štetu po nju. U isto vreme, organizovao je ekskurzije i bavio se naučnim radom, i za sobom ostavio zamašnu i po oblastima raznovrsnu bibliografiju, velikim delom na stranim jezicima, mape, atlase i geografske karte Balkanskog poluostrva, etnografske karte, zapise i crteže, posvetivši cele edicije fenomenu tipologije balkanskih kuća, običajima i psihičkim osobinama ljudi različitih kulturnih pojaseva Balkana. Njegovom zaslugom, stručni termini za kraške oblike iz našeg jezika usvojeni su u svetskoj nauci o karstu − uvala, polje, ponor, vrtača, karst. 

CVIJIĆ I VELIKI RAT

Odmah nakon izbijanja Prvog svetskog rata, i srpska vlada i Narodna skupština premešteni su iz Beograda u Niš, kuda je odmah pozvan i Jovan Cvijić, kao ličnost upućena u vojnostrateški važna geografska i etnografska pitanja. Odlučeno je tada da se Cvijić dodeli Geografskom odeljenju Vrhovne komande i pređe u Kragujevac, čime zadobija dvojnu ulogu savetnika pri Vladi i Vrhovnoj vojnoj komandi. Već u tom momentu pokrenuta su pitanja o ratnim ciljevima Srbije, neodvojiva od naučnog obrazloženja ključnih geostrategijskih pravaca, ali i od pitanja granica buduće jugoslovenske države. "Jedan širi krug političara, diplomata i univerzitetskih profesora tragao je za tačnom geografskom rasprostranjenošću etnički jugoslovenskog tla i rešenjima za unutrašnje uređenje nove države [...]". (Mitrović, 1984)

GALERIJA PPNS 

IZLOŽBENI KATALOG - IZVOR: SANU

SANU SAJT 
MUZEJ GRADA BEOGRADA SAJT, FB STRANA, JUTJUB
UNIVERZITETSKA GALERIJA SAJT
UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA 
UNIVERZITET U KRAGUJEVCU SAJTFB STRANA 
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html