Univerzitetska galerija: Koncert dua Stojanović

Univerzitetska galerija: Koncert dua Stojanović

Koncert umetničke muzike srpskih autora za violončelo i klavir dua Stojanović biće izveden u Univerzitetskoj galeriji u četvrtak 1. marta od 19 časova.

Duo Stojanović čine Dušan Stojanović, violončelo i Radmila Stojanović, klavir. Svoj prvi nastup kao duo su zabeležili još 1989. godine u Kulturnom centru Beograda i od tada neprekidno nastupaju na koncertnim podijumima. Od značajnijih aktivnosti kao duo izdvajaju brojne koncerte u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, u inostranstvu (Švajcarska), nastupe na međunarodnom festivalu Čelo fest u Beogradu, humanitarne koncerte za decu sa posebnim potrebama, za nastradale od poplave u Srbiji...

Ostvarili su saradnju sa brojnim centrima za kulturu u Srbiji, saradnju sa SOKOJ-em (organizacijom muzičkih autora Srbije), kao i saradnju sa Sekretarijatom za kulturu Beograda na nekoliko projekata. Nastupili su u okviru svetske izložbe EXPO 2015, u Milanu (Italija), u oktobru 2015. Snimili su dva CD-a, prvi sa delima francuskih kompozitora Kloda Debisija i Gabrijela Forea i drugi sa delima srpskih kompozitora za violončelo i klavir kao živi snimak koncerta na Čelo festu.

ARHIVSKI SNIMAKDušan Stojanović, violončelo, rođen je u Beogradu. Muzičko obrazovanje je stekao u muzičkim školama Dr. V. Vučković i K. Stanković, a zatim na Fakultetu muzičkih umetnosti gde je diplomirao u klasi prof. F. Jakovčić. Po završetku studija u Beogradu, pohađa majstorsku klasu violončela kod profesora Majkla Flaksmana (SAD) i kao redovan student postdiplomskih studija kod istog profesora, stiče diplomu Koncertanta, 1989. godine na konzervatorijumu u Šafhauzenu u Švajcarskoj.

Usavršavao se na majstorskim kursevima u nekadašnjoj Jugoslaviji i inostranstvu kod pedagoga: Danijel Šafran, Boris Pergamenšikov i Frederik Lodeon.

Dugogodišnji je član kamernog ansambla Beogradski gudački kvartet, sa kojim je nastupao na brojnim koncertima i muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu (u Italiji, SAD-u, Nemačkoj i bivšim jugoslovenskim republikama) i sa kojim je snimio četiri CD-a.

Bio je prvi čelista kamernog orkestra Beogradska Sinfonieta, sa kojim i dalje povremeno nastupa, a od 2003. godine je prvi čelista i solista Kraljevskih gudača Sv. Đorđa. Sa ovim ansamblom je učestvovao na više turneja u inostranstvu (Italija, Austrija, Nemačka, Norveška, Bosna, Crna Gora) i snimio je CD kao solista u delima M. Marea i F. Kuprena. Nastupao je kao solista i sa Simfonijskim orkestrom RTS-a i Simfonijskim orkestrom Umetničkog ansambla Stanislav Binički.

Bavio se pedagoškim radom kao profesor violončela u nekoliko muzičkih škola u Beogradu, a bio je i honorarni saradnik mnogih značajnijih simfonijskih i kamernih orkestara u zemlji. Kao solista i član kamernih ansambala je nastupao u mnogim zemljama, u skorije vreme u Nemačkoj i Japanu. 2013. godine je izdat CD diskografske kuće MASCOM u kome se pojavljuje kao solista. Često snima za muzički arhiv Radio Beograda.

Od 2001. godine je stalno angažovan kao vođa deonice violončela i solo-čelista Simfonijskog orkestra RTS-a.

Radmila Stojanović, klavir, rođena je u Beogradu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u muzičkoj školi Kornelije Stanković u Beogradu i to prvo u klasi prof. Bojana Bruna, a potom u klasi prof. Mirjane Jovanović Jelače. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović. Osim klavira, studirala je i čembalo u klasi prof. Olivere Đurđević.

Učestvovala je na Internacionalnom kursu mladih pijanista u Ohridu (Makedonija) kod prof. Ikuko Endo (Japan). Na republičkim i saveznim takmičenjima čenika i studenata, osvajala je više nagrada kao pijanista ili kao član kamernog sastava.

Solistički je nastupala sa orkestrom muzičke škole Kornelije Stanković, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Beogradskim gudačkim kvartetom i kamernim orkestrom Kraljevski gudači sv.Đorđa. Pored solističkih resitala, pijanistički je aktivna u kamernoj muzici sa posebnim afinitetom prema gudačima. Nastupala je u Šafhauzenu (Švajcarska) i učestvovala na festivalima: Dani muzike u Herceg Novom (Crna Gora), Ohridsko leto u Ohridu (Makedonija) i Čelo fest u Beogradu. Ostvarila je trajne snimke za RTS i snimila tri kompakt-diska sa violinistom Jovanom Bogosavljevićem i sa violončelistom Dušanom Stojanovićem.

Često je angažovana kao klavirski saradnik u srednjim muzičkim školama. Od 2001. godine bavi se pedagoškim radom na Učiteljskom fakultetu u Beogradu. Aktivno radi na promociji i afirmaciji kvalitetne svetske i srpske muzičke baštine među mladima ne samo pijanističkim repertoarom, već i muzikom za klavir u 4 ruke, standardnom i alternativnom kamernom muzikom. Osnivač je i umetnički vođa izbornog predmeta Kamerna muzika u obrazovanju studenata budućih učitelja/vaspitača i sastava Kamerna muzika Učiteljskog fakulteta od akademske 2004/2005 godine. Kamerni sastav je učestvovao na brojnim koncertima u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji (Negotin, Ub).

Uporedo sa umetničkim rezultatima, daje doprinos i u polju nauke. Piše i objavljuje radove iz oblasti muzike, muzičkog obrazovanja i kvaliteta udžbenika. Autor je seminara za usavršavanje i obrazovanje nastavnika u muzičkim i opšteobrazovnim školama - Nove strategije primene kamerne muzike u obrazovanju i vaspitanju. Svoje radove izlaže na domaćim i inostranim naučnim konferencijama.

Bavi se kreiranjem i izvođenjem kulturnih događaja interdisciplinarnog karaktera uz uključivanje muzički darovitih studenata u umetnički program. 

UNIVERZITETSKA GALERIJA SAJT
UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA 
UNIVERZITET U KRAGUJEVCU SAJTFB STRANA 
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari