Univerzitetska galerija: Koncert Matijasa Artera i Vladimira Blagojevića

Univerzitetska galerija: Koncert Matijasa Artera i Vladimira Blagojevića

Koncert Matijasa Artera (oboa, engleski rog, lupofon) i Vladimira Blagojevića (harmonika) biće održan u Univerzitetskoj galeriji u utorak 13. februara od 19 časova.

Program:

  • Alesandro Marčelo: Končerto d-moll
  • Johan Sebastijan Bah: Sonata g-moll 
  • Matijas Arter: "Party Music 3"
  • Darijo Kastelo: Sonata d-moll
  • Žan-Luk Darbelaj: "Plages" (Lupofon solo)
  • Domeniko Čimarosa: Končerto in Ce
  • Čelso Makado: "Popularna muzika iz Brazila", 3 komada

Vladimir Blagojević je rođen 1980. godine u Kragujevcu. Nižu i srednju muzičku školu završio je u rodnom gradu u klasama Slobodana Stanića i Vojina Vasovića. Diplomirao je 2004. i magistrirao 2007. godine na Visokoj školi za umetnost u Bernu (Švajcarska) u klasi Teodora Ancelotija.

Pored mnogobrojnih prvih i specijalnih nagrada na domaćim takmičenjima, Vladimir Blagojević je laureat velikog broja internacionalnih takmičenja za harmoniku.

Pedagoška aktivnost reflektuje se kroz članstvo u žirijima na nekoliko značajnih internacionalnih takmičenja harmonike, kamerne muzike i kompozicije.

Od kalendarske 2014. nosi zvanje docenta na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Njegovi studenti danas ostvaruju značajne uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Skoro dve decenije aktivan je na koncertnom podijumu kao solista i kamerni muzičar u Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Belgiji, Holandiji, Francuskoj, Portugaliji, Argentini, Austriji, Španiji, Jermeniji, Gruziji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji... Nastupao je u vodećim svetskim koncertnim prostorima kao što su: Berlinska filharmonija, Vigmor hol u Londonu, Frankfurtska Opera, Ciriška Opera, Teatar Kolon u Buones Airesu, KKL u Lucernu, Koncertgebau u Amsterdamu, Minhenska opera itd.

Dugi niz godina pridruženi ili stalni član nekoliko kamernih ansambala sa velikom internacionalnom reputacijom kao što su “Ensemble Modern“ iz Frankfurta ili „Pre-Art“ iz Ciriha.

Jedan je od koosnivača kolektiva „Studio 6“, ansambla koji čine istaknuti umetnici iz cele Srbije, a čija se delatnost fokusira na izvođenje savremene umetničke muzike.

Snimio je preko 20 kompozicija gostujući u različitim studijskim projektima.

Posebno ga interesuje zajednički rad sa mnogim poznatim kompozitorima sa kojima je sarađivao na kreiranju novih dela za harmoniku ili za harmoniku u ansamblu. Tako je premijerno izveo oko sedamdeset novih kompozicija kao solista i u okviru različitih kamernih sastava.

Matijas Arter, oboista i kompozitor, studirao je u Cirihu u klasama Petera Fuksa i Tomasa Indermulea i u Frajburgu (Nemačka) u klasi Hajnca Holigera. Brzo se etablirao kao solista i kamerni muzičar sa posebnim ineresovanjem za savremeno muzičko stvaralaštvo. Predaje obou i kamernu muziku na Visokoj školi za umetnost u Bernu i vodeći je oboista u Kamernom orkestru grada Bazela i orkestru Kolegijum Novum iz Ciriha. Takođe je umetnički rukovodilac ansambala aeqador i pre-art. Posvećen je naučnom istraživanju stare muzike zasnovanom na istorijskim snimcima.

Njegov autorski CD, sa kompozicijama pisanim u perodu od 1993. do 2006. izdala je kuća NEOS 2009. godine. Autorski opus uključuje kamerna, vokalna i orkestarska dela. Kao solista je nastupao na mnogim festivalima poput Festivala u Lucernu, Bienale u Zagrebu, Festivalima Migros Classics i Archipel kao i na Svetskim danima muzike. Njegova izvođenja se mogu naći kod izdavača ECM, Sony Classics, en avant recors, con legno i pre-art music.


MATTHIAS ARTER SAJT, FB STRANA, JUTJUB 
VLADIMIR BLAGOJEVIĆ SAJTFB PROFILJUTJUB


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari