Univerzitetska galerija: Mati Ana Adžić (1900-1975) - duhovno čedo Vladike Nikolaja Velimirovića

Univerzitetska galerija: Mati Ana Adžić (1900-1975) - duhovno čedo Vladike Nikolaja Velimirovića

PPNS - KG VODIČ: KALENDAR DOGAĐAJA U KRAGUJEVCUIzložba i promocija zbornika "Mati Ana Adžić (1900-1975) - duhovno čedo Vladike Nikolaja Velimirovića" biće organizovana u Univerzitetskoj galeriji u četvrtak 6. februara od 18 časova.

Nadežda Adžić, ćerka čuvenog pedagoga Sretena Adžića (1856-1933), osnivača i idejnog tvorca Srpske kraljevske muške učiteljske škole jagodinske, život je posvetila dobročinstvu i duhovnosti, postavši paradigma ženskog monaštva, putokaz služenju veri i posvećenosti. Po odobrenju vladike Nikolaja Velimirovića i pod njegovim rukovodstvom, svoju mladost posvećuje vođenju dečjih hranilišta i sirotišta pod izuzetno teškim uslovima: pre Drugog svetskog rata u Bitolju, a tokom rata u Trsteniku. Od 1947. godine je monahinja, a potom i igumanija manastira Vraćevšnica.

Autorke izložbe o životu i duhovnoj zaostavštini mati Ane su Mirjana Mokrovčak-Glišović, bibliotekar i Vesna Ćurčić, kustos Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca.

Izložbu će otvoriti Aleksandar Marušić, direktor Muzeja. Izložba će za posetioce biti otvorena do 20. februara.

Povodom 120 godina od njenog rođenja i 70 godina od primanja monaškog čina, objavljen je zbornik radova "Igumanija Ana (Adžić) - oličenje posvećenosti", u izdanju Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini i Istorijskog arhiva "Srednje Pomoravlje". U zborniku je objavljeno četrnaest radova istraživača u različitim oblastima (istorija, istorija umetnosti, pedagogija, srpski jezik), a posebno značajan doprinos dali su sveštenici i monahinje Srpske pravoslavne crkve. O Zborniku će govoriti: prof. dr Ilijana Čutura sa Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, Ninoslav Stanojlović, profesor istorije iz Jagodine i Oliver Đorđević iz Istorijskog arhiva "Srednje Pomoravlje" u Jagodini.

Organizator je Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu, u saradnji sa Muzejom rudničko-takovskog kraja i Fakultetom pedagoških nauka u Jagodini.

Univerzitetska galerija: Mati Ana Adžić (1900-1975) - duhovno čedo Vladike Nikolaja Velimirovića

"Meni je jasno samo da se neću sputavati brakom – govorila je Nadežda. Suviše mi je to usko i zagušljivo, a sam Gospod mi je ukazao na nove puteve široke i svetle. Hoću da molim Boga da njemu služim do kraja života… Srce mi je ponekad slabo (bolovala od srčane anemije), ali ja se ne osvrćem, jer znam da još ima nedovršenog posla i da me veliki zadaci tek čekaju."

PRILOG PPNS

DETINJSTVO NADEŽDE ADŽIĆ, POTONJE VISOKO PREPODOBNE MATI ANE, IGUMANIJE MANASTIRA VRAĆEVŠNICE - OLIVER ĐORĐEVIĆ (ISTORIJSKI ARHIV JAGODINA)Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 


PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html