Ukazi Popečiteljstva vnutrenji dela, 1839.

Ukazi Popečiteljstva vnutrenji dela, 1839.

Ukazi Popečiteljstva vnutrenji dela (Ministarstva unutrašnjih dela) iz avgusta 1839. godine o postavljenju prvih devet okružnih fizikusa (načelnika saniteta) u Srbiji i karantinskih službenika, uključujući dr Majnerta u Kragujevačkom okrugu (Novine srbske).

Iz albuma Arhiva


PRVI PRVI NA SKALI: KG VODIČ
ISTORIJSKI ARHIV ŠUMADIJE KRAGUJEVAC 

* * * 

...Odredbama Turskog ustava pri Ministarstvu unutrašnjih dela formira se Odelenije karantinsko sa sanitetom. Prvi načelnik tog odeljenja bio je dr Pacek. Ukazom od 18. jula 1839. godine za prvog načelnika garnizonske vojske Srbije imenovan je dr Emerih Lindenmajer, gvardejski lekar u Kragujevcu. Doktor Lindenmajer uvodi u službu stručno sanitetsko osoblje, objavljuje prve propise i pravila sanitetske službe, uvodi i prve učene babice u srpske bolnice. Lindenmajer je 1838. predao dr Paceku svoj Projekat ustrojenija špitaljskog. Tada je urađen i nacrt Zakona o postavljanju okružnih fizikusa.

Avgusta 1839. načelnik Odeljenja karantinskog sa sanitetom u Ministarstvu unutrašnjih dela dr Karlo Pacek imenovao je devet okružnih fizikusa u Srbiji. Za prvog fizikusa u Kragujevcu imenovan je dr Josif Rebić, koji tu funkciju nije prihvatio zbog svoje privatne prakse u Beogradu. Privremeno ga je zamenio dr Josif Šauengel, Nemac, koji je promenio veru i ime u Jovan Petrović. On je došao iz čačanskog garnizona, a 1841. okružni fizikus u Kragujevcu postaje dr Herman Majnert, i na tom mestu ostaje narednih osam godina. Zalagao se za formiranje okružnog špitalja, objašnjavajući to potrebom lečenja raznovrsnih bolesti koje je lečio po kućama.

Fizikusi su imali velike obaveze i ovlašćenja u vršenju svog posla. Svi lekari, apotekari, babice i ostali zdravstveni radnici u okrugu bili su njemu odgovorni. Pored toga fizikusi su morali, ako nema lekara u mestu i okrugu, da leče i ljude u okružnom mestu, da preduzimaju protivepidemijske radnje kod ljudi i životinja, vrše preglede za regrutaciju i niz drugih poslova, a sve to uz minimalnu naknadu preko redovne plate...

PRESTONI KRAGUJEVAC: ZNAMENITE LIČNOSTI, TREĆI DEO


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html