Fotomonografija Zorana Petrovića ’Kragujevac za početnike i starosedeoce’

Fotomonografija Zorana Petrovića ’Kragujevac za početnike i starosedeoce’

Fotomonografija "Kragujevac za početnike i starosedeoce", autora Zorana Petrovića, fotografa iz Kragujevca, predstavljena je u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije 27. aprila. Uz autora, knjigu je predstavio urednik fotomonografije Vidosav Stevanović i urednik fotografije Predrag Cile Mihajlović.

- Fotomonografija o Kragujevcu stvarana je 20 godina. U njenom nastajanju, utrošeno je mnogo vremena, proliveno mnogo znoja, začinjeno s mnogo zadovoljstva i ljubavi prema poslu i prema Gradu, poručio je autor uoči promocije.

PRVI PRVI NA SKALI Foto-monografija Zoran Petrovic Kragujevac za pocetnike i starosedeoce

Iz predgovora

Fotograf, naročito umetnički, polazi od elemenata stvarnosti, od vidljivog, čulnog i proverljivog; on mora da sagleda celinu, pojedinosti koje ničije oko nije tako videlo, da izabere elemente koji će njegovu fotografiju učiniti drukčijom, neobičnom, neočekivanom, dostojnom da bude zapamćena ili bar još jednom pregledana. Zapravo, svojom fotografijom reorganizuje i nanovo kreira stvarnosno, u okviru jednog kvadrata i pravougaonika. Takav cilj podrazumeva oštro oko, sigurnu ruku i dar da se odvoji sporedno od glavnog.

Zoran Petrović, čiju monografiju o stvarnom Kragujevcu imate u rukama, upravo je takav – fotograf-umetnik. Izabrao je svoju temu ili mu je tema nametnuta, svejedno; u svakom slučaju, dobro i plodno sarađuju. Fotografijama koje je godinama snimao – i čiji je izbor napravio isti takav fotograf-umetnik, Predrag Mihajlović Cile – Zoran vama i meni fotografijama priča svoju priču o gradu, jednu vizuelnu storiju koja se lako i prirodno, i bez suvišnih pojedinosti, odvija pred našim očima što poznato sada gledaju kao nešto novo ili vide ono što nikad nisu videle. Od širokih planova samog grada i okoline, preko ulica, trgova, pijaca, škola, crkava i svečanosti – do pojedinosti svakodnevice, ljudi uhvaćenih u neočekivanim situacijama i iz uglova koji ih čine drukčijima nego što jesu.

Ova monografija namenjena je svima, osim onima koje ništa ne zanima. Prolaznicima i došljacima, onima koji dolaze u Kragujevac povremeno ili samo povodom svečanih prilika, zbog posla, sporta, zabave ili zbog ljubavi, radoznalosti i dokolice. Namenjena je i Kragujevčanima - možda pre svega njima. Posebno onima koji se neprestano kreću po svom gradu, u uverenju da ga poznaju i da ne moraju nikada ništa da saznaju o njemu, niti da stvari posmatraju iz nekog novog ugla. Uz ovu knjigu, sa malo volje i otvorenih očiju, videće ili će nazreti neka nova lica svog grada – koji će tek onda postati zaista njihov, lični, pokretan i uvek tu. Kao talisman koji se nosi sa sobom. I, na kraju, mada ne i na poslednjem mestu, namenjena je i čudacima poput mene, koji u svemu običnom traže zrno neobičnog i u svakoj pojedinosti našeg sveta naziru meki sjaj lepote.

Parafrazirajući jedan stari naslov, ovu knjigu bih nazvao Kragujevac za početnike i starosedeoce. Dodao bih i podnaslov: Za radoznale, pametne i osetljive.

Dakle, ako se smatrate takvima – prelistavajte i tražite. Nešto ćete svakako naći.

Vidosav Stevanović 


Foto:Nebojša Raus

BIOGRAFIJA AUTORA

GALERIJA PPNS: PREDSTAVLJANJE FOTOMONOGRAFIJE ’KRAGUJEVAC ZA POČETNIKE I STAROSEDEOCE’ ZORANA PETROVIĆA

ZORAN PETROVIĆ SAJT, FB STRANA 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html