Autori monografije ’Prestoni Kragujevac’ dobitnici nagrade Đurđa I. Jelenića

Autori monografije ’Prestoni Kragujevac’ dobitnici nagrade Đurđa I. Jelenića

Autori monografije "Prestoni Kragujevac" dr Radomir J. Popović, dr Aleksandra Vuletić i MA Predrag Ilić, dobitnici su godišnje nagrade Đurđa I. Jelenića, upravnika Državne arhive od 1929. do 1938. godine. Nagradu je dodelila Zadužbina Đurđa, Danice i Jovanke Jelenić u Arhivu Srbije za naučni rad iz oblasti arhivistike i istoriografije, objavljen 2019. godine, pisan pretežno na osnovu arhivske građe koja se čuva u arhivima u Srbiji.

"Prestoni Kragujevac" je inovativna monografija kako u istraživačkom tako i u metodološkom pogledu, koja sledi najbolje tradicije srpske istoriografije. Zasnovana je na istraživanjima u Arhivu Srbije i Istorijskom arhivu Šumadije u Kragujevcu, kao i na brojnim objavljenim izvorima, štampi i literaturi, navedeno je u obrazloženju žirija.

Prvi Prvi na Skali

Neposredni povod za nastanak knjige "Prestoni Kragujevac" je obeležavanje dva veka od proglašenja Kragujevca za prestonicu moderne Srbije. Kako pišu sami autori: "Institucionalni temelji moderne srpske države postavljeni su u vremenu kada je Kragujevac bio političko i administrativno središte Srbije. U tom razdoblju, tek nešto većem od dve decenije (1818–1839; 1840–1841), osnovan je znatan broj institucija državne uprave, kulture i prosvete". Polazeći od stava da "istorijska nauka nije puko nabrajanje činjenica, već, i prvenstveno, njihovo sistematizovanje i interpretiranje", autori su se potrudili da prošlost Kragujevca kao prestonice sagledaju na nov, sveobuhvatan način, koji bi ih približio konceptu totalne istorije, istakao je žiri.

Autor prvog dela knjige o prestoničkoj prošlosti Kragujevca iz ugla politike i državnog razvoja Srbije, pod naslovom "Vladati iz Kragujevca" je dr Radomir J. Popović iz Istorijskog instituta u Beogradu. On je između ostalog demistifikovao duboko ukorenjenu činjenicu da je na Đurđevskoj skupštini 1818. godine u manastiru Vraćevšnici doneta odluka o prenosu prestonice iz Crnuće u Kragujevac i utvrdio da je u to vreme skupština održana u Beogradu. Drugi deo knjige o svakodnevnom životu ili "malom čoveku" nosi naslov "Živeti u Kragujevcu" i doprinos je dr Aleksandre Vuletić, takođe saradnice Istorijskog instituta u Beogradu. Treći deo koji se bavi kulturnim i prosvetnim institucijama koje su formirane u Kragujevcu u doba kneza Miloša, kao i arhitektonskom razvoju prestonice, delo je Predraga Ilića, doskorašnjeg direktora Istorijskog arhiva u Kragujevcu.

Izdavač monografije je Društvo istoričara Šumadije, a knjiga je štampana pod pokroviteljstvom grada Kragujevca.

Prvi Prvi na Skali

Žiri u sastavu: dr Milan Koljanin, viši naučni saradnik, dr Milan Terzić, direktor Arhiva Jugoslavije i dr Radmila Radić, naučni savetnik Instituta za noviju istoriju Srbije, odlučio je da nagradu ravnopravno dobije i dr Petar Ristanović za monografiju "Kosovsko pitanje 1974-1989" u izdanju Prometeja iz Novog Sada. Nagrade je uručio direktor Arhiva Jugoslavije dr Milan na obeležavanju Dana arhiva u Srbiji 17. decembra.

Dodeljena je i nagrada "Zlatna arhiva", za doprinos arhivskoj struci u 2019. godini, a dobitnici su: Istorijski arhiv Grada Novog Sada i Lela Pavlović, arhivski savetnik i direktor Međuopštinskog istorijskog arhiva za grad Čačak, kao i opštine Gornji Milanovac i Lučani. Nagrade je uručila Jelica Reljić, zastupnica Fondacije, osnovane 1994. godine.

Uz dodelu nagrada, istog dana je i otvorena izložba "Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija" povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Italije. Postavku prati knjiga "Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija", sa blizu 200 integralnih dokumenata dvojezično opisanih i uvodnom studijom, koju su priredili Miroslav Perišić, Jelica Reljić i Aleksandar Marković. Autori izložbe su Jelica Reljić i Aleksandar Marković.


Monografija "Prestoni Kragujevac" ima svoje predstavljanje u nastavcima na portalu Prviprvinaskali.com (odeljak KG vodič) od maja ove godine. Tonski snimak promocije u Kragujevcu poslušajte u nastavku:


PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

APELI

KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html