Bojan Ilić: SPD Radnički podržava tandem biciklistički maraton Kragujevac-Mostar

Bojan Ilić: SPD Radnički podržava tandem biciklistički maraton Kragujevac-Mostar

Paraolimpijska akademija Junior i paraolimpijac Goran Nikolić, u svojstvu generalnog sekretara, obavestili su javnost prošle nedelje posredstvom portala PRVI PRVI NA SKALI (PPNS) o Odluci da se ne održi 18. tradicionalni tandem biciklistički maraton Kragujevac-Mostar (detaljno OVDE). U pratećem saopštenju za javnost pomenuto je SPD Radnički kao krivac za prekid ove tradicije.

PRVI PRVI NA SKALI SPD Radnički podržava tandem biciklistički maraton Kragujevac-Mostar 2

Ovo je bio povod za razgovor sa Bojanom Ilićem, direktorom SPD Radnički od koga smo najpre zatražili pojašnjene saradnje Radničkog i Juniora, tj. Nikolića, kroz upravljanje Centrom za sport i rekreaciju osoba sa invaliditetom (OIS) "Iskra".

Ilić: Goran Nikolić je neko sa kim sam lično 2019. godine potpisao ugovor na neodređeno vreme, dakle o zaposlenju u SPD Radnički. Tog statusa je i sada, Goran je radnik SPD Radnički, zaposlen je upravo na radnom mestu koje podrazumeva kontakt sa osobama sa invaliditetom (OSI), njihovim udruženjima. To je njegov posao. Kroz naše upravljanje Iskrom, Junior, kao i svaka druga organizacija OSI, ima pravo na besplatno korišćenje kompletnog sadržaja u ovom centru. Za to postoje ugovori, ne samo sa Juniorom, što ne treba da bude bilo čiji problem. Ne postoji sportski kolektiv koji se obratio SPD Radnički, a da nije dobio pomoć. Omogućavali smo najrazličitije događaje, od ulaska u Ginisovu knjigu rekorda izvođenjem sklekova - kao što je to učinio Srđan Ristić u hali "Gordana Goca Bogojević" kojom upravljamo, preko druženja odbojkaških reprezentativaca sa kragujevačkim mališanima, ali i plesnih takmičenja, do zdravstveno značajne imunizacije u istoj hali.

PPNS: Ko se zvanično obraćao SPD Radnički povodom 18. biciklističkog maratona Kragujevac-Mostar, sa kakvim konkretnim zahtevom?

Ilić: Ne postoji zvanični zahtev zaveden u SPD Radnički da je neko nešto tražio po tom pitanju. Za ove dve i po godine koliko sam u Radničkom, ali i od ranije, naučio sam da kada se raspolaže budžetskim sredstvima i infrastrukturom nema rada bez prateće procedure, nije dovoljno da bilo ko kaže "ja bih hteo...". Ono što važi za Junior, važi i za sva druga pravna i fizička lica. Ističem, ko god se zvanično obratio Radničkom dobio je i više nego što je očekivano.

PPNS: U decembru 2019. pisali smo o obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Iskri, tada smo preneli zajedničke poruke iz menadžmenta SPD Radnički i Gorana Nikolića kao sportiste među OSI. Kada je sumirana poslovna 2019. u SPD Radnički istaknut je i rad Iskre, a kao najbolji primer navođen je upravo Nikolić. Međutim, u saopštenju je neskriveno nezadovoljstvo statusom Juniora unutar Iskre, pominje se da to nije u skladu sa željom zadužbinara tog objekta. Kakva je uloga Juniora u Iskri danas?

Ilić: Junior ima ulogu kao i svaka druga organizacija OSI. Postoji ugovor o saradnji koji omogućava korišćenje svih kapaciteta Iskre. U tom ugovor ne postoje obaveze koje se tiču pomenutog maratona, da ne bude zabune. Jedino što se tiče maratona jeste naš dogovor sa Nikolićem unutar Radničkog da može da trči kada god ima u planu, nezavisno od radnih obaveza. To smo uvek smatrali njegovim radom i našom podrškom zaposlenom koji je i takmičar.

PPNS: U saopštenju je pomenuta i želja da maraton započne ispred Iskre, ali da to nije omogućeno. Da li je SPD Radnički moglo i da li je još uvek spremno da se uključi u organizaciju ovog događaja sa zavidnom tradicijom i nadsportskim značajem?

Ilić: Apsoultno smo spremni. Jedini preduslov je poštovanje procedure, nužan je formalni zahtev - privredno smo društvo u kojem postoji odgovornost. Nakon toga sledi odobrenje, a maraton će biti najbolje moguće organizovano dešavanje - to kažem kao Kragujevčanin zainteresovan za očuvanje ove tradicije, a garantujem kao direktor SPD Radnički.

PPNS: Kako SPD Radnički još može da doprinose poboljšanju statusa i aktivnostima OSI?

Ilić: Široko je polje za našu podršku. Naši sugrađani to obilato i koriste, ali postoji veliki prostor da bolje promovišemo ponudu Iskre po gradovima i opštinama. Sva vrata su nam uvek otvorena u celoj Srbije. Smatram da tim našim sunarodnicima, počev od gradonačelnika i predsednika opština, možemo bolje da predočimo šta imamo. Mnogi ne znaju za Iskru, a podsetiću da je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić prilikom posete našem gradu istakao da je baš Kragujevac centar za pripreme naših paraolimpijaca. To je u ovom trenutku od velikog značaja jer, podsećam takođe, po završetku aktuelnih Olimpijskih igara u Tokiju slede Paraolimpijske igre u istom gradu, od 24. avgusta. Imamo sve uslove za jače promotivne aktivnosti, uključujući zaposlenu osobu kojoj je to i u opisu posla.

PPNS: Uz maraton, kao centralnu temu, Junior je naveo i organizaciju takođe tradicionalnih skokova u vodu. Da li je ta manifestacija bila u planu SPD Radnički ove godine? Mogu li bazeni ponovo da budu domaćini ovakvog tamičenja, za koje je vezan Klub ekstremnih sportova Kragujevac, kao bliski partner Juniora, učesnik tandem biciklističkog maratona? Podsećamo i mi da je upravo SPD Radnički, pod pokroviteljstvom grada, organizovalo 14. Međunarodno takmičenje u visinskim skokovima u vodu "Kragujevac 2019".

Ilić: Nije u našem planu jer je isti slučaj - nije bilo zvaničnog zahteva prema SPD Radnički. Bilo je telefonskih poziva, ali to nije vredno pomena u ovom razgovoru. Formalni zahtev je pokriće za aktivnosti bilo kojeg pravnog lica u saradnji sa SPD Radnički. Kao tandem biciklistički maraton, podržavamo i takmičenje u visinskim skokovima u vodu.

PRVI PRVI NA SKALI SPD Radnički podržava tandem biciklistički maraton Kragujevac-Mostar 4

PPNS: U nadi da će nesporazumi biti prevaziđeni, a pomenuta tradicija nastavljena, za kraj razgovora napravite siže aktivnosti SPD Radnički u drugoj polovini 2021. godine.

Ilić: Dve velike organizacione stvari radimo ovih dana. Formiramo našu kuhinju, gde će da se hraane naši sportisti, čime smanjujemo troškove koje smo do sada imali u restoranima. Očekujem da ozvaničimo saradnju sa Trgovinsko-ugostiteljskom školom "Toza Dragović". Škola ima svoja odeljenja, pa bi vršila praktičnu nastavu, a inače i prodaje hranu. To bi bila velika povoljnost. Druga stvar je opremanje stanova koje je Grad dodelio SPD Radnički. Ukupno ih je 31, od kojih 21 ispunjava sve uslove. Opremamo stanove da sportisti koji dolaze u Kragujevac ne moraju više da plaćaju zakup, ili mi u njihovo ime. To je oko 1.300.000 dinara uštede na mesečno nivou. U sportskom segmentu, tri od sedam klubova unutar SPD Radnički ima izboren nastup u Evropi. Ne zavisi samo od nas da li će i igrati, ali Radnički je spreman da u našim objektima ugosti i najveće velikane sporta na kontinentu. Prošla godina je bila takva kakva je mogla da bude u uslovima pandemije, imali smo "minus" oko 23 miliona u našim prihodima, mimo subvencija. To će da se odrazi na neka dalja ulaganja koja bi trebalo da imamo, poput onih iz pretprošle godine. Podsetiću, posle 20 godina hala Jezero više ne prokišnjava. Ipak, nisam najsigurniji da nešto slično možemo da uradimo do kraja 2021. godine.

Za sam kraj bih istakao još rad sa mlađim kategorijama pod kapom SPD Radnički. Ne beležimo uspehe samo u seniorskim rangovima, naša deca beleže uspehe i u mlađim kategorijama. To implicira da radimo nešto temeljitije nego što se naviklo. Pre četiri godine nije bilo dečaka koji su trenirali odbojku, a danas OK Radnički u dve kategorije ima 105 mladih odbojkaša. Bitan nam je rad sa mladima, i ne samo direktno kroz sport. Odlično sarađujemo sa Kancelarijom za mlade, otuda svaki sportista koji je u Radničkom, a u mlađim je kategorijama, ima besplatno učenje stranih jezika, pripremnu nastavu za srednju školu ili fakultet, obezbeđujemo besplatnog ginekologa, stomatologa... Imamo to Barselona i mi – da se našalim. To ćemo da unapređujemo iz godine u godinu.

Razgovarao: Dejan Milošević 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html