SPD Radnički: Intervju, 30. decembar 2019.

SPD Radnički: Intervju, 30. decembar 2019.

PPNS - KG VODIČ: KALENDAR DOGAĐAJA U KRAGUJEVCUBOJAN ILIĆ, DIREKTOR SPD RADNIČKI: POSTAVLJENI TEMELJI ZA NESMETANO FUNKCIONISANJE SPORTA U KRAGUJEVCU

Kraj decembra predstavlja period kada se podvlači crta, sumiraju rezultati i prave planovi za narednu kalendarsku godinu. Sportsko privredno društvo „Radnički“, kao organizacija koja je pod svojom kapom objedinila sportske klubove i sportsku infrastrukuru grada Kragujevca, u prvoj godini svog postojanja učinilo je mnogo toga na polju poboljšanja uslova za nesmetano funkcionisanja sporta u srcu Šumadije. O tome šta je sve urađeno u proteklom periodu, kao i o budućim planovima i projektima, razgovarali smo sa prvim čovekom ove organizacije Bojanom Ilićem.

Od formiranja, Sportsko privredno društvo „Radnički“ imalo je jasan cilj, a to je da sportistima svih kategorija omogući najbolje moguće uslove za treniranje i ostvarivanje vrhunskih rezultata. Svedoci smo toga da su dvoranski sportovi u Kragujevcu godinama unazad funkcionisali pomoću „štapa i kanapa“ i sa „omčom oko vrata“, što su bile posledice nagomilanih dugova i nedostatka finansijskih sredstava, a to se naravno odražavalo i na same rezultate. Bio je potreban restart kako bi se stvari ponovo vratile u normalu i postavile zdrave osnove za nesmetano funkcionisanje klubova.

Upravo je formiranje Sporskog privrednog društva „Radnički“ i stavljanje košarkaškog, odbojkaškog, rukometnog i vaterpolo kluba pod njegovo okrilje omogućilo dugoročnu stabilnost i sigurnost za sve ove klubove. Posle dužeg vremena klubovi se mogu isključivo fokusirati na ostvarivanje što boljih sportskih rezultata, bez brige o tome da li će imati gde da treniraju i da li će biti u mogućnosti da servisiraju dospele obaveze.

Klubovi su ulaskom u SPD Radnički možda izgubili određenu doze autonomije, ali su za uzvrat dobili finansijsku stabilnost i jasnu organizacionu strukturu, u kojoj se tačno zna šta ko radi i ko je za šta odgovoran. Mislim da će pravi plodovi našeg rada tek doći u doglednoj budućnosti, ali generalno je klubovima sada znatno lakše da funkcionišu i ostvaruju sportske rezultate, kaže Bojan Ilić.

Ovakav vid organizacije klubova i sportske infrastrukture na području jednog grada potpuna je novina u Srbiji, nešto što se niko do sada nije usudio da učini. Shodno tome, SPD Radnički je na samom početku ovog pionirskog poduhvata naišlo na brojne izazove, budući da je bilo neophodno najpre postaviti adekvatne temelje za uspešno funkcionisanje jedne tako kompleksne organizacione celine.

Taj početni period bio je svakako najteži u našem poslovanju, jer mi nismo imali od koga da „prepišemo“ model funkcionisanja jedne ovako složene organizacije. Dakle, morali smo sami da „prokrčimo“ put i pri tom uložimo veliki trud kako bismo celokupnoj javnosti, a pre svega našim sugrađanima, pojasnili šta je zapravo naša ideja vodilja. Kada smo uspeli da zadobijemo početno poverenje, sve je od tog trenutka išlo lakše, dodaje prvi čovek SPD Radnički.

Period pre početka sportske sezone, SPD Radnički iskoristio je za poboljšanje postojeće sportske infrastrukture u Kragujevcu. Uređena su gradska plivališta, „Avantura park“ na Šumaričkom jezeru je obogaćen novim sadržajima, rekonstruisano je čuveno košarkaško igralište u Velikom parku, a sve to kako bi se profesionalnim sportistima i našim sugrađanima omogućilo još bolje korišćenje kako postojećih, tako i novih sadržaja.

Mi u tom periodu pre početka sezone nismo sedeli skrštenih ruku, već smo preduzeli niz aktivnosti na unapređenju postojeće infrastrukture. Uredili smo tunel i tribine na otvorenim bazenima, čime smo bezbednost kupača podigli na viši nivo. Takođe, izvršili smo kompletnu rekonstrukciju elektro instalacija na zatvorenom bazenu i osposobili još nekoliko filtera. Uz podršku ministarstva obogatili smo „Avantura park“ novim sadržajima, rekonstruisali košarkaški teren u Velikom parku itd. Istakao bih da smo sve vreme vodili računa o interesima naših sugrađana i njihovim potrebama da nesmetano koriste postojeću infrastrukturu, napominje Ilić.

Veliki pomak učinjen je i potpisivanjem petogodišnjeg ugovora sa kompanijom SBB o naslovnom sponzorstvu za halu „Jezero“. Na taj način obezbeđena su značajna sredstva za rekonstrukciju kragujevačkog hrama sporta, čime su rešeni mnogobrojni problemi, poput rasvete, prokišnjavanja krova i slično.

Svi pomaci na polju infrastrukture doprineli su da nam se kao partner javi kompanija SBB. Potpisivanjem ugovora o naslovnom sponzorstvu dobili smo određena sredstva za rekonstrukciju „Jezera“. Već su završeni radove na polju elektroinstalacija, a u toku je i sanacija krova, tako da hala posle dužeg niza godina više neće prokišnjavati. To je, zapravo, jedan deo priče. Drugi, možda i bitniji, jeste to da su na ovom primeru i druge društveno odgovorne kompanije videle da u hali „Jezero“ stvari kreću na bolje, pa će, shodno tome, nastavak ove priče uslediti već početkom naredne godine, ali o tome će javnost pravovremeno biti obaveštena, ostao je zagonetan direktor SPD Radnički, uz napomenu da će tokom naredne godine biti rešeni i postojeći problemi sa kondenzacijom i grejanjem u hali „Gordana Goca Bogojević“.

U okviru objekata sportske infrastrukture koji su dodeljeni SPD Radnički na upravljenje, nalazi se i Centar za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom „Iskra“. Ovo impresivno zdanje, jedinstveno u Srbiji, u potpunosti je prilagođeno osobama sa invaliditetom i njihovim potrebama.

SPD Radnički kao društveno odgovorna organizacija ulaže velike napore na polju pospešivanja inkluzije osoba sa invaliditetom u normalne društvene tokove, pa tako i Sportskim centrom „Iskra“ upravljaju upravo osobe sa invaliditetom, u skladu sa svojim potrebama.

Ljudi često čine dobra dela kako bi sebi u ogledalu izgledali lepše, bolje i plemenitije. Kod nas to nije slučaj. Mi se zaista trudimo da sve naše kolege koje spadaju među osobe sa invaliditetom tretiramo kao deo nas. Najbolji primer za to je Goran Nikolić, naš proslavljeni maratonac i Ginisov rekorder, koji rukovodi Sportskim centrom „Iskra“, napominje Ilić.

Posebnu pažnju SPD Radnički posvećuje našim najmlađim sugrađanima, budućim sportskim asovima, od kojih se očekuje da pronose slavu Kragujevca na svim meridijanima. U SPD Radnički trenutno trenira oko 600 dece različitog uzrasta, a cilj je da oni ne postanu samo vrhunski sportisti, već i obrazovani, uzorni članovi našeg društva.

Škola sporta je samo jedan deo šire priče. Naime, naša marketing služba, u saradnji sa sportskim sektorom, obilazi kragujevačke škole, sajmove i preduzima brojne akcije sa ciljem, figurativno rečeno, mobilizacije dece. Naša želja je, zapravo, da deca u nižim razredima osnovne škole shvate da je Radnički jedan od simbola grada i da im je bolje da dođu u halu ili na zatvoreni bazen i uživo vide nekog od svojih sportskih junaka, nego da preko malog ekrana gledaju neke druge sportske heroje, koji su im nedokučivi. Trenutno naša Škola sporta broji oko 600 dečaka i devojčica i mi bismo voleli da oni jednog dana budu olimpijski i svetski šampioni, mada smo svesni da će mnoge od njih životni putevi odvesti na neku drugu stranu. S tim u vezi, mi dosta toga polažemo na polju njihovog obrazovanja i edukacije, i zaista smo prezadovoljni onim što smo do sada učinili. Svako dete koje trenira u SPD Radnički ima mogućnost dodatne nastave i učenja stranog jezika, na raspolaganju su i usluge pedagoga, a imamo i 24-časovni nadzor lekara. Prema tome, svaki roditelj koji upiše svoje dete u Školu sporta SPD Radnički, može biti siguran da je ono u sigurnim rukama, tvrdi naš sagovornik.

San svakog mladog sportiste je da jednog dana igra „rame uz rame“ sa svojim sportskim idolom. U tom smislu, dolazak takvih imena u Radnički, kao što su odbojkaši Vladimir Jekić i Lazar Ćirović, košarkaš Raško Katić ili rukometašica Jasmina Kolak, svakako predstavlja pravi magnet za sve kragujevačke mališane koji bi da se bave sportom, a ujedno je dokaz da su ideje SPD Radnički prepoznate na pravi način od strane vrhunskih sportista sa značajnim internacionalnim iskustvom.

Dolazak takvih imena prvenstveno predstavlja potvrdu da smo na pravom putu. To su sve sportisti sa zavidnim karijerama, koji pri tom svoj dolazak u Radnički ne uslovljavaju finansijama. Najsvežiji primer za to je Lazar Ćirović, odbojkaš koji je osvojio evropsko zlato i koji je mogao da bira klub u kome će igrati do planiranog odlaska u Kinu, a eto, na kraju je izabrao Radnički. Za nas je to veliki vetar u leđa i dolazak takvih sportista sa velikim međunarodnim iskustvom mnogo nam znači, ne samo u sportskom, već i u ljudskom pogledu, smatra Ilić.

Zahvaljujući gradu Kragujevcu, SPD Radnički sada već može da se pohvali da ima veoma dobre uslove za sportske pripreme i takmičenja, te privlači sve veći broj sportsita i sportskih timova.

Velika potvrda da dobro radimo i u tom pravcu, koji nam je veoma važan, stigla je krajem decembra, kada je na pripremama u Kragujevcu boravila muška seniorska odbojkaška reprezentacija Srbije. Aktuelni prvaci Evrope pod budnim okom selektora Slobodana Kovača marljivo su trenirali u hali Jezero, dva puta dnevno, uz program teretane. Otišli su zadovoljni iz Kragujevca i zaista se nadam da ćemo ih ponovo ugostiti, kao i druge selekcije, istakao je Ilić.

Sportsko privredno društvo Radnički je u ovoj godini preduzelo niz aktivnosti kako bi široj javnosti približilo svoje ciljeve i ideje. Tu pre svega treba istaći učešće na osmom po redu Sajmu sporta, gde je štand SPD Radnički izazvao veliko interesovanje posetilaca.

Bili smo veoma interesantni na Sajmu sporta, štand je bio izuzetno posećen, posebno od strane predstavnika drugih lokalnih samouprava. U tom pogledu, ostvarili smo brojne kontakte sa ljudima iz Priboja, Užica, Požarevca i drugih opština širom Srbije, koji su zainteresovani da naprave nešto slično u svojim sredinama. Naravno, veliku pažnju izazvao je i Sportski centar „Iskra“, kao jedinstveni objekat u Srbiji namenjen osobama sa invaliditetom, kojih Srbija, usled ratnih dešavanja tokom devedetih godina, ima u nešto većem procentu, ističe Ilić.

Uzevši u obzir sve realizovane aktivnosti i rezultate, u SPD Radnički mogu biti izuzetno zadovoljni učinkom u prvoj godini svog postojanja. Objedinjavanjem klubova i sportske infrastrukture načinjen je značajan iskorak na polju organizovanja i funkcionisanja sporta u Kragujevcu.

Nagrada za predani rad svih sektora u okviru SPD Radnički stigla je u smiraj godine. Najpre su vaterpolisti Radničkog doneli trofej pobednika Kupa Srbije u Kragujevac, da bi se nedugo zatim rukometaši i rukometašice okitili pobedničkim peharima u Regionalnom kupu.

Ako se na sve to doda podatak da košarkaši čvrsto drže čelnu poziciju na tabeli Druge lige Srbije, da su košarkašice na dobrom putu da obezbede plasman na završni turnir Kupa Srbije, a da odbojkaši posle dužeg vremena imaju tim koji je pokazao da može ravnopravno parirati najboljim klubovima u zemlji, jasno je da će i naredna 2020. godina biti izuzetno uspešna za sve klubove iz porodice SPD Radnički.

U ovom momentu, kada pogledate tabele u bilo kom sportu, biće vam jasno da će klubovi iz porodice SPD Radnički od naredne sezone najverovatnije imati predstavnike u najjačim takmičenjima u zemlji. Naši vaterpolisti su, pored osvojenog Kupa Srbije, najozbiljniji pretendenti za ulazak u Regionalnu A1 ligu, a ni titula prvaka države nije daleko. Odbojkaši će sasvim sigurno igrati u plej-ofu, a rezultati rukometaša i rukometašica jasno nam govore da ćemo naredne sezone imati superligaške ekipe u obe konkurencije. Košarkašice se hrabro bore u elitnom rangu takmičenja i možda čak izbore plasman u neko od evropskih takmičenja. Košarkaši su na dobrom putu da uđu u KLS, tako da ćemo u narednoj godini i te kako imati razloga da se radujemo uspesima naših klubova, tvrdi Ilić.

Naredna godina predstavljaće prekretnicu u funkcionisanju SPD Radnički, s obzirom da je nakon postavljenih temelja potrebno odrediti pravac daljeg razvoja i strateške ciljeve za neki budući period.

Planiramo da u prvoj polovini januara izradimo petogodišnje planove za funkcionisanje sva četiri kluba u okviru SPD Radnički. Takođe, u saradnji sa lokalnom samoupravom moramo da donesemo odluku hoćemo li raditi ovako kao što smo radili u ovoj godini, odnosno da nastavimo sa rekonstrukcijama objekata, ili ćemo dobar deo sredstava uložiti u izradu projekata, kako bismo onda sačekali pravo mesto za investicije i realizaciju naših planova. Iskreno, ja bih više voleo da pobedi ovo drugo razmišljanje, ali videćemo šta će na kraju biti, zaključio je razgovor prvi čovek SPD Radnički.

SPD RADNIČKI 

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac SPD Radnicki logotip


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html