Detalji projekta novog stadiona u Kragujevcu - ’Nacionalni’ Čika Dača

Detalji projekta novog stadiona u Kragujevcu - ’Nacionalni’ Čika Dača

"Nacionalni" Čika Dača za skoro 20.000 gledalaca, sa tri pomoćna terena

Gradnja novog stadiona u Kragujevcu, na mestu sadašnjeg, popularnog Čika Dače, najavljena je u junu ove godine, a kako je tada rečeno investicija je vredna 40 mil EUR. Urbanističkim projektom, koji je za naručioca-Grad Kragujevac izradilo preduzeće PRO-ING iz Novog Sada, predviđeno je da se novi stadion gradi u skladu sa UEFA Pravilnikom o stadionskoj infrastrukturi za sportske objekte Kategorije 4, sa kapacitetom do 19.950 posetilaca.

Površina građevinskog područja obuhvaćenog urbanističkim projektom iznosi 13,40 ha, a na parcelama se nalazi postojeći fudbalski stadion Čika Dača, odnosno atletski stadion sa trkačkom stazom. Postojeći stadion je poluukopan sa nasipom.

Stadion trenutno koriste fudbaleri i atletičari, kao i igrači američkog fudbala. Pored osnovne namene, stadion se koristi i za održavanje koncerata većih kapaciteta, kao i za kulturne događaje.

Tribine, koje se nalaze oko celog stadiona imaju kapacitet od 14.600 sedećih mesta, dok je pun kapacitet stadiona oko 15.000 gledalaca. Tribine su nenatkrivene, zastarele, u lošem stanju i nisu u skladu sa zahtevima UEFA kategorije

Objekat fudbalskog kluba je pozicioniran u severoistočnom delu, a oko njega se nalaze uređene parking površine rezervisane kako za sportiste, tako i za zaposlene u klubu i novinare. Objekat je spratnosti P (prizemlje) i u okviru njega se nalaze svlačionice, administrativni deo objekta, toaleti i tuševi. Pored stadiona i objekta, u okviru projekta se nalaze i dva pomoćna fudbalska terena na istočnoj strani.

Šta će sadržati novi kompleks

Novi kompleks je podeljen na dve funkcionalne celine, i to na stadion sa pripadajućim biletarnicama, kao primarnom namenom u okviru posmatranog područja i na sporstki centar koji se sastoji od tri pomoćna terena sa tribinama, tri natkrivena terena-balona i administrativnog i komercijalnog objekta.

Dve celine su fizički odvojene ogradom i planirano je da mogu potpuno nezavisno da funkcionišu jedna u odnosu na drugu.

Sportsko-rekreativni objekti

Fudbalski stadion je prostorno koncipiran tako da zauzme središnji i severozapadni deo predmetnog prostora, sa pružanjem u pravcu sever-jug. Stadion zauzima oko 29.700 m2 i biće spratnosti 2 Su+P+2, a kapaciteta oko 19.950 posetilaca. Stadion se sastoji od dve, funkcionalno zavisne celine: terena i gledališta-natkrivenih tribina koje ga u potpunosti okružuju.

Planirani teren je dimenzija 105x68m, sa podlogom od prirodne trave, u skladu sa UEFA zahtevima. Objekat je pravougaone forme sa zaobljenim ivicama, sa tribinama u više nivoa i pratećim sadržajima. Tribine su organizovane prema sektorima (istok, zapad, sever, jug), sa odnosom prema ulaznim koridorima za pristup gledalaca.

U istočnom delu uz pomoćne terene, je planirana izgradnja tribina, a projektom je data mogućnost formiranja pratećih prostorija ispod tribina u kojima bi se nalazili dodatni kapaciteti kada je reč o svlačionicama, toaletima za sportiste, tehničkim prostorijama sa opremom za održavanje itd.

U severoistočnom delu planirana je izgradnja tri natkrivena terena-balona, a istočno od fudbalskog stadiona je planirana izgradnja tri fudbalska igrališta koja će imati funkciju pomoćnih terena, od kojih je jedan planiran u dimenzijama koje zadovoljavaju propise UEFA.

Pomoćni tereni se planiraju sa podlogom od prirodne trave, na poziciji postojećih pomoćnih terena. Prostor je ograđen metalnom ogradom visine 2m, a pristup je predviđen sa strane stadiona, odnosno sa parkinga.

Planirano je i noćno osvetljenje na četiri stuba koja su locirana pored uglova terena.

Administrativni objekat

Planirano je da se postojeći administrativni objekat, zadrži uz osavremenjivanje i komercijalizaciju sadržaja, kao i uz mogućnost povećanja spratnosti sa P (prizemlje) na P+1 (prizemlje+sprat).

Komercijalni objekat

Istočno od natkrivenih terena-balona, planirana je i izgradnja komercijalnog objekta čija je osnovna namena da bude u funkciji pomenutih balona, kao i čitavog sportskog centra. U okviru objekta, spratnosti P+1, planirano je da se nađu svlačionice i toaleti za sportiste, igraonica, kafe, kao u pomoćne prostorije.

Konstrukcija

Konstrukcija novog stadiona predviđena je kao kombinacija armirano-betonske i čelične konstrukcije. Armirano-betonska konstrukcija je projektovana tako da se izvodi na licu mesta, dok su tribine prefabrikovane montažne.

Osnovni raster konstrukcije je 9m. Na ovom rasteru se nalaze poprečni ramovi, koji se sastoje od stubova i kosih greda. Kose grede su nazubljene i na njih se oslanjaju montažne tribine.

Krovna konstrukcija je čelična, oslonjena na vertikalne armirano-betonske elemente. Projektovana je tako da natkriva sve tribine. Krovni pokrivač je membrana koja je delimično transparentna.

Fundiranje objekta predviđeno je preko temeljnih ploča.

Fasada

Završna obrada fasadnih zidova je projektovana kao kombinacija savremenih i tradicionalnih materijala korišćenih na premetnoj lokaciji. Korišćeni materijali su staklo, aluminijum, opeka i membrana.

Krov

Krov – nadstrešnica je projektovana kao prostorni gredni sistem po sistemu nabora. Krov je predviđen kao neprohodan, završno obrađen membranom.

Avgusta 2019. godine najavljeno je da bi u okviru projekta rekonstrukcije i izgradnje stadiona u Srbiji i kragujevački gradski stadion trebalo da bude rekonstruisan i proširen. Izbog preoktanta bio je u toku, a projektni zadatak je obuhvatio proširenje postojećih kapaciteta gledališta i modernizaciju samog stadiona, kako bi se dostigli standardi UEFA za odigravanje međunarodnih utakmica.

Podsetimo, planirana je izgradnja novih stadiona u Zaječaru, Loznici, Leskovcu, Vranju, Kraljevu, Subotici, Novom Sadu, kao i gradnja nacionalnog stadiona u Surčinu. Za detaljnije informacije o investcijama u stadione i sportske dvorane u Srbiji pogledajte i INFO-MAPU.

I. M.
Foto: Pro-Ing/ Urbanistički projekat; Grad Kragujevac
Izvor: Ekapija, 2. 9. 2020. 


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 


PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html