I Rukometni savez KiM protiv turnira u Kragujevcu

I Rukometni savez KiM protiv turnira u Kragujevcu

KOSOVSKA MITROVICA – Generalni sekretar Rukometnog saveza Kosova i Metohije Siniša Lazić kaže da se ovaj Savez ograđuje od odluke Rukometnog saveza Srbije koji je ranije odlučio da se kvalifikacioni turnir za Svetsko prvenstvo juniorki u Kragujevcu od 23. do 25. marta, na kojem će učestvovati i reprezentacija Kosova, održi bez nacionalnih obeležja, tačnije bez intoniranja himni i zastava učesnica.

Lazić je optužio predsednika Rukometnog saveza Srbije Božidara Đurkovića da je na svoju ruku doneo odluku da se turnir igra u Kragujevcu, uz nastup reprezentacije Kosova.

- Božidar Đurković nije samo predsednik Rukometnog saveza Srbije, on je i predsednik takmičarske komisije Evropske federacije. On je taj koji je doneo takvu odluku. Mogao je da premesti organizaciju turnira u Češku, Norvešku…, turnir nije morao da se organizuje, rekao je Lazić za Kontakt Plus.

- Ovo nije samo problem rukometa na prostoru KiM, ovo je problem većih razmera i ograđujemo se od odluke Rukometnog saveza Srbije. On (Đurković) nije imao podršku države za ovaj projekat iako se poziva na to i to samo govori o njemu i o lošem radu Rukometnog saveza Srbije, kazao je generalni sekretar Rukometnog saveza KiM.

- Jeste da sport nije politika, ali ovde je više od politike i mislim da je ovo samo nekim glupim i nepromišljenim potezom i zbog ličnog interesa Božidar Đurković organizovao. Ničija deca nisu kriva, sportisti nisu krivi, ali politika je kriva i mi nećemo biti deo te politike koju on sprovodi sa svojim istomišljenicima, podvukao je Lazić.

Povodom ovoga, saopštenjem se oglasio i Rukometni savez KiM, a u kojem se navodi da su duboko razočarani odnosom Rukometnog saveza Srbije oličenog u predsedniku Božidaru Đurkoviću, koji, kako navode, već dugo godina na svaki način pokušava da poništi postojanje rukometnog sporta na teritoriji KiM.

- Obaveštavamo javnost i sve građane Srbije, čiji smo i sami ponosni građani, da smo duboko razočarani zbog načina na koji se Rukometni savez Srbije ponosi organizacijom kvalifikacionog turnira za evropsko prvenstvo (Kragujevac 23.-25. matra), na kom gosti reprezentaciju "Kosova". Ono što nas dodatno vređa, jeste izjava na sajtu RSS u kojoj je rečeno da je "ostvarena velika diplomatska pobeda".

Ako je pobeda to što će u srcu Šumadije naša reprezentacija igrati bez zastave i himne, neka je na čast rukovodstvu RSS. AKo je pobeda to što će se na mestu gde je srpstvo oduvek bilo nesporno, pojaviti i igrati reprezentacija nepostojeće države, odnosno otkinutog parčeta srpske teritorije, mi ne znamo šta je onda poraz, navedeno je u saopštenju Rukometnog saveza KiM.

Evropska rukometna federacija je, na zahtev Srbije, donela odluku da se kvalifikacioni turnir za Svetsko prvenstvo juniorki u Kragujevcu od 23. do 25. marta, na kojem će učestvovati i reprezentacija Kosova, održi bez nacionalnih obeležja, odnosno bez intoniranja himni i zastava učesnica.

Rukometni savez Kosova početkom marta obavestio je Evropsku rukometnu federaciju da bez nacionalnih obeležja, zastave i himne, reprezentacija Kosova neće učestvovati na turniru.Foto: Novosti
Izvor: Radio Kontakt, Mitrovica

RUKOMETNI SAVEZ "KOSOVA" SAJTFB STRANAINSTAGRAM 
RUKOMETNI SAVEZ SRBIJE SAJTFB STRANATVITERJUTJUB
EHF SAJTFB STRANATVITERJUTJUB 


PRILOZI

USTAV REPUBLIKE SRBIJE

Grb, zastava i himna

Član 7.

Republika Srbija ima svoj grb, zastavu i himnu.
Grb Republike Srbije se koristi kao Veliki grb i kao Mali grb.
Zastava Republike Srbije postoji i koristi se kao Narodna zastava i kao Državna zastava.
Himna Republike Srbije jeste svečana pesma "Bože pravde".
Izgled i upotreba grba, zastave i himne, uređuju se zakonom.

 


ZAKON O IZGLEDU I UPOTREBI GRBA, ZASTAVE I HIMNE REPUBLIKE SRBIJE

IZGLED I UPOTREBA ZASTAVE

Ostali slučajevi isticanja Državne zastave

Član 24.

Državna zastava može se isticati:
1) na proslavama i drugim svečanim manifestacijama kojima se zvanično obeležavaju događaji značajni za Republiku Srbiju;
2) prilikom međunarodnih susreta, takmičenja i drugih skupova (političkih, naučnih, kulturno-umetničkih, sportskih i dr.) na kojima Republika Srbija učestvuje ili je reprezentovana, u skladu sa pravilima i praksom održavanja takvih skupova;
3) u drugim slučajevima, ako njena upotreba nije u suprotnosti sa ovim zakonom.


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari