In memoriam: Gordana Bogojević-Kovačević, 20. 5.1974. - 5.12. 2009.

In memoriam: Gordana Bogojević-Kovačević, 20. 5.1974. - 5.12. 2009.

IN MEMORIAM
Gordana Goca Bogojević-Kovačević
20. 5. 1974. - 5. 12. 2009.

Gordana Bogojevic Kovacevic

Rođena je 20. maja 1974. godine u Kragujevcu. Sa sedam godina napravila prve košarkaške korake u klubu Medvešćak Zagreb.

Nakon selidbe iz Zagreba, nastavlja svoj košarkaški put u Radničkom iz Kragujevca. Nastupajući za ovaj klub sa 16 godina, Goca je privukla pažnju trenera Crvene zvezde, u to vreme najuspešnijeg ženskog košarkaškog kluba u Jugoslaviji.

Istovremeno je usledio i poziv selektora kadetske košarkaške reprezentacije Jugoslavije sa kojom je Goca 1990. godine osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Portugalu.

Nakon prelaska iz Radničkog u Zvezdu, za koju je igrala šest godina, Goca je definitvno osvojila srca mnogih poklonika ženske košarke u našoj zemlji i šire. Njenu predanost, požrtvovanost i pravo sportsko ponašanje na terenu i van njega cenili su svi, kako saigračice tako i navijači.

Sa Zvezdom je osvojila četiri šampionske titule i tri Kupa. Kao kapiten je 1994. godine proglašena za najbolju sportiskinju ovog sportskog društva, u to vreme najvećeg sportskog društva u Jugoslaviji.

Sa saigračicama koje su bile okosnica Zvezdine ekipe prelazi u pančevački klub Profi D i osvaja prvenstvo i kup.

Posle godinu dana provedenih u Pančevu, Goca se odlučuje za prelazak u Vršac, centar ženske košarke u državi. U njemu se zahvaljujući Hemofarmu okupila najača ekipa igračica sa prostora bivše Jugoslavije. Ovaj tim je u to vreme neprikosnoveno vladao našim prostorima. Redom su osvajane šampionske titule i kupovi.

Braneći boje Hemofarma u Evro kupovima Goca je privukla pažnju mensdžera najboljih evropskih klubova. Nakon dve godine, u želji da ostvari značajnije rezultate na međunarodnoj sceni, Goca prelazi da igra za Brno, šampiona Češke. Sa ovim timom je u sezoni 1999/2000 osvojila titulu prvaka države i plasman na Fajnal for Evrolige.

Nakon sezone provedene u Češkoj, prihvata poziv italijanskog Koma. To je bio centar ženske košarke u Evropi, sa više titula prvaka Evrope i Italije.

Po završetski sezone 2000/2001 odlazi u redove slovačkog Ružomberka koji je takođe bio evropski i državni prvak više puta. Sa ovim timom je uspela da se plasira na još jedan Fajnal for Evrolige i osvoji državno prvenstvo i kup.

Nakon sezone 2001/2002 prelazi u redove mađarskog šampiona iz Šoprona. Za ovaj tim je nastupala tri sezone u Evroligi i mađarskom prvenstvu. Nakon sezone 2004/2005 igračku karijeru nastavlja u timu poljskog prvaka iz Gdinje sa kojim je takođe nastupala u Evroligi i nacionalnom prvenstvu.

Do kraja karijere nastupala je još i za prvake Italije i Španije, Skio i Valensiju.

Goca je završila svoju igračku karijeru 2007. godine.

U to vreme je bila jedini igrač u Evropi koji je bez prekida, u kontinuitetu deset godina, nastupao u Evroligi, najjačm evropskom takmičenju. U tom periodu Goca je bila jedan od najboljih i najuspešnijih evropskih igrača. Igrajući u sedam vrhunskih evropskih klubova iz šest različitih država, dostojno je reprezentovala svoju zemlju i nacionalnu košarkašku organizaciju.

Reprezentativna karijera Goce Bogojević počela je u kadetskoj reprezentaciji prethodne Jugoslavije. Nakon titule viceprvaka Evrope sa kadetkinjama i bronze sa juniorskog balkanskog prvenstva, Goca dobija poziv selektora seniorske reprezentacije bivše države, koja je tada bila jedna od najjačih ženskih košarkaških selekcija na svetu. Međutim, zbog raspada bivše države i međunarodne izolacije Goca ne odlazi na Olimpijadu u Barseloni. Tada je bila najmlađi član seniorske košarkaške ekspedicije. Govorila je da joj je to jedno od najvećih "sportskih razočarenja" u životu. Kao pravi sportista, nikada nije razumela zakulisne radnje. Nakon ukidanja sankcija reprezentacija se ponovo okuplja i Goca je od tada njen standardni član.

Ostaće za pamćenje njeni reprezentativni nastupi na Svetskom prvenstvu u Kini i Evropskom prvenstvu u Grčkoj. Reprezentativnu karijeru je završila 2003. godine nakon 11 godina provedenih u svim selekcijama počev od kadetske do seniorske za koju je nastupila 105 puta i za koju postigla 1.011 poena.

Za reprezentaciju je nastupala uvek sa najvećim sportskim žarom, čak i onda kada su joj predstavnici inostranih klubova za koje je igrala zamerali zbog odsustvovanja radi reprezentativnih obaveza. Goca je bila jedan od pravih sportskih primera kako se treba odnositi prema reprezentativnom dresu. Od početka pa do kraja košarkaške karijere sa velikim ponosom je na sportskom terenu branila boje i ime svoje države.

Gordana je verovala da se dobrim i kvalitetnim radom jedino može postići uspeh, zato će među svojim saigračicama ostati upamćena kao neko ko se maksimalno zalagao na svakom treningu i utakmici.

Poseban talenat i lucidnost u igri su bile odlike koje su je karakterisale kao vrhunskog igrača, spremnog da u odlučujućim trenucima preuzme loptu i odgovornost. Iz takvih situacija je uglavnom izlazila kao pobednik. Međutim, Goca nikada nije volela da se njen rezultat stavlja ispred rezultata tima. Dobra igra bez pobede za nju nisu bili uteha, isto kao što joj je pobeda bila uteha za slabiju igru.

Želela je da svoje veliko košarkaško iskustvo nesebično prenese na mlade naraštaje, zbog toga je upisala višu trenersku školu u Beogradu na kojoj je diplomirala sa najvišom ocenom. Međutim, njen prerani odlazak je u tome zaustavio.

Memorijal Gordane Bogojević Kovačević koji se 21. decembra 2010. godine prvi put organizovao u Vršcu predstavlja nastavak sportskog puta koji je pravi primer mladim generacijama košarkašica i ostalih sportista kako se postaje uspešan i ostaje dostojanstven i poštovan sportista.

Život i delo jedne od naših najboljih košarkašica svih vremena su u ovom vremenu punom izazova za našu mladost "nada" da postoji uspeh koji je ostvaren poštenim radom, ljubavlju i prijateljstvom.

Upravo zbog toga ovaj memorijal treba da okuplja što više mladih sportista koji će kroz lik i delo Gordane Goce Bogojević Kovačević prepoznati prave uzore koji će im pomoći da postanu dobri ljudi i pravi sportisti.

Goco, hvala ti!

Memorial Gordana Bogojević Kovačević

Gordana Bogojevic Kovacevic

Gordana Kovačević preminula je 5. decembra od posledica srčanog udara, u 36. godini žÅ¾ivota. Bila je udata, majka dvogodišnjeg sina Vuka.

Sahranjena je na gradskom groblju Savina u Herceg Novom.

Sportska hala u kragujevačkom Velikom parku dobila je 2012. godine ime "Gordana Goca Bogojević", a na ulazu u ovaj objekat otkrivena je spomen-ploča u njenu čast.

Gordana Bogojević Kovačević
Od takmičarske sezone 2016/2017 priznanje najkorisnije igračice ženske košarkaške lige Srbije (MVP) nosi naziv "Gordana Bogojević Kovačević".


Komisija za podizanje spomenika u Kragujevcu, na osnovu inicijative koju su pokrenuli udruženje PRVI PRVI NA SKALI i Košarkaški savez Srbije, jednoglasno je prihvatila predlog za postavljanje statue Gordane Goce Bogojević ispred istoimene hale u Velikom parku - kabinet gradonačenika obavestio je naše udruženje 5. oktobra 2021. godine.

Podsećamo, tada smo obavešteni da će komisija u okviru svojih nadležnosti pribaviti stručna mišljenja nadležnih organa (Gradska uprava za razvoj i investicije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije) u pogledu utvrđivanja tačne lokacije, uslova uređenja, finansijskog plana i uslova konkursa za postavljanje obeležja.

Detaljno:

STATUA GORDANE GOCE BOGOJEVIĆ BIĆE POSTAVLJENA U KRAGUJEVCU - GRAD PRIHVATIO INICIJATIVU KSS I PPNS

Statua Gordane Goce Bogojević biće postavljena u Kragujevcu - Grad prihvatio inicijativu KSS i PPNS

"U postupku pribavljanja saglasnosti i mišljenja, Komisija za podizanje spomenika grada Kragujevca pribavila je mišljenje Gradske uprave za finansije i javne nabavke, u kome, a na osnovu Odluke o budžetu grada Kragujevca za 2022. godinu ("Službeni list grada Kragujevca" broj 39/21) su naznačeni spomenici za koje su opreljena sredstva na razdelu Gradske uprave za razvoj i investicije, a među kojima nije spomenik Gordani Goci Bogojević", stoji u naknadnom obaveštenju koje smo iz kabineta dobili 15. aprila prošle godine.

"Ista sredstva je, naravno, moguće opredeliti i rebalansom budžeta grada Kragujevca za 2022. godinu, na razdelu iste Gradske uprave.

Po dobijanju pozitivnog mišljenja od nadležne uprave u pogledu obezbeđenosti sredstava, Komisija za podizanje spomenika može nastaviti dalju proceduru u smislu koordinacije pripreme ostale dokumentacije i podnošenja Zahteva za mišljenje na Nacrt odluke o podizanju spomenika Ministarstvu kulture i informisanja", obavešteni smo iz kabineta gradonačelnika.

Iz dostavljenog priloga saznali smo da je Komisija planirala 23 miliona dinara 2022. godine za skulpture Đure Jakšića, Dragiše Nedovića i članova grupe Smak, sa rekonstrukcijom stepeništa Doma omladine (15 miliona dinara), kao i za sanaciju dimnjaka "Arsenal" (osam miliona dinara).


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html