Narcisin put uspeha - iz Kragujevca u Emirate

Narcisin put uspeha - iz Kragujevca u Emirate

Po povratku u Srbiju

Fitnes trener, Narcisa Beganović iz Kragujevca
IZ PITOME ŠUMADIJE U VRELU PUSTINJU
Život i rad jedne devojke, fitnes trenera, u dalekim Emiratima!

Слика може припадати Narcisa Beganovic, стоји, спортска одећа и напољу

Tajnu savršenog izgleda i načine da za sva vremena izgubite kilograme i zablistate – izvana ali, i iznutra zna Narcisa Beganović. Ona ima 42 godine, rodom je Sarajka, a uz mere 166cm visine i 55kg težine, ima idealne obline. Po struci je diplomirani ekonomista, ali je profesionalnu prekretnicu napravila sa 30 godina i odlučila da postane fitnes trener. Za svoj uspeh u svetu fitnesa veliku zahvalnost duguje svojoj porodici, a pre svega mami, bratu i njegovoj ženi.

Zahvaljujući mom prvom treneru iz fitnes centra, Goranu iz Olimpije u Kragujevcu, gde su moji počeci, kada sam zavolela bodibilding i fitnes i tada krećem sa intenzivnim treninzima, započinje svoju priču Narcisa.

- Inače, kao mala, sa svojih šest godina počela je da se bavi baletom u rodnom Sarajevu. Međutim, zbog povrede leđa, prekida karijeru. Po prelasku iz Bosne u Srbiju, tačnije u srce Šumadije, Kragujevac, počinje da se baavi karateom i sve to traje do 19 godine.

Слика може припадати Narcisa Beganovic

Otkud želja da svoj lični i profesionalni put nastaviš u Emiratima?

- Tamo sam počela prvo da radim, pojavio se konkurs, prošla sam sve testove te 2014. godine i u Dubaiju ostajem skoro tri i po godine. Bolje radno mesto dobijam u Abu Dabiju i prelazim tamo da živim. Počinjem da treniram njihove službenice (ladies gym) u Vladi i praktično sam bila trener eliti. Život u Emiratima, svih tih sedam godina mi je promenio mnoge poglede na život. Tamo stičem velika znanja i iskustva u fitnes industriji. Celokupno radno okruženje je proširilo moja znanja, veštine i profesionalno iskustvo. Počinjem da radim grupne treninge: core, pilates, joga, aqua aerobik, kružni treninzi i treninzi na otvorenom.

Da li se i u kojoj meri život u Emiratima razlikuje od života u Srbiji?

- Da, razlikuje se, i to u ogromnoj meri. Život tamo jeste lepši, životni standard je bolji, ali i skuplji. Zakoni i pravila se moraju poštovati. Bezbedno je i bezbrižno je živeti u Emiratima. U svako doba dana ili noći možete se šetati i da ne razmišljate o tome hoće li vas neko presresti na ulici. Sve je uređeno, urbano, jednom rečju – luskuzno. Fascinantno je da tokom cele godine, čak i leti kad je plus pedeset, da je cveće sveže, a trava zelena jer se sve navodnjava. Imate osećaj kao da ste negde u Evropi, a ne u pustinji. Želim posebno da naglasim da se poslednjih godina mnogo ulaže u fitnes centre. Neverovatno je da svaka zgrada ima svoju teretanu. Jedino što mi je u Emiratima falilo je naša „srpska sloboda“ i način druženja koji postoji samo kod nas i nigde više na svetu.

Fitnes u Emiratima. Koliko je fizička kultura razvijena u ovoj, za nas, ne toliko poznatoj zemlji?

- Do pre desetak godina, fitnes je bio potpuno nerazvijen i lokalci (Emiraćani) nisu pridavali značaja takvim fizičkim aktivnostima. U njihovoj svesti nije bio izražen takav pristup zdravom životu. Zašto? Jer, njihov stil života je, posebno ženama, da imaju sve „na izvol’te“. Imaju svoje služavke, dadilje, posao u kancelariji… i tu nema puno kretanja. Realnost je da u Emiratima ima mnogo gojaznih ljudi, posebno mladih, koji imaju visok krvni pritisak, dijabetes i holesterol. Razlog tome su i masovni fast food restorani. Ali, poslednjih godina sve se to menja promovisanjem restorana zdrave hrane, otvaraju se fitnes centri jer Vlada Emirata želi da poboljša zdravlje nacije.

Слика може припадати 1 особа, стоји и текст који гласи „MIXED UMMIXED HEALTH LL WORKINGT RK IS GOING Narcisa Beganovic Yes this is me Fitness First modelling Fitness First Oasis Centre. -at at“

Da li i koliko žene treniraju više od muškaraca u Emiratima?

- Poređenja radi, u prošlosti su žene mnogo manje trenirale. Žene su pre bile u kući, odgajale su decu i finansijski su bile obezbeđene. Radije bi išle kod plastičnog hirurga, nego na trening. Žene u Emiratima i dan-danas pate od samopohvale iliti koliko su za šta dale novca. Ali, sada se to menja. Danas se više edukuju, a Vlada Emirata organizuje promotivne kampanje, sve u cilju da više aktivira ljude.

Da li je teško postati fitnes trener?

- Ukoliko se nešto voli, onda to nije teško. Prošla sam razne kurseve, intervjue i seminare da bih postala vlasnik licence (IFBB) – međunarodna licenca za fitnes trenera, koja je priznata u celom svetu. Iako je moj posao fizički zahtevan (redovna, pravilna, zdrava ishrana, ponekad treniram i deset klijenata dnevno, a plus moram da brinem o sebi), suština je ostati psihički jak. Motivišem druge da žive zdravo, da se pravilno hrane, i u tome je meni najveće zadovoljstvo, kada oni ostvare svoj željeni cilj u fitnesu.

Koliko je zahtevno otvoriti firmu za profesionalnog ličnog trenera?

- Bit samostalan tener i da otvoriš firmu, u Emiratima je jako teško. Ogromne su procedure, papirologija, vize… Na primer, za vreme ramazanskog posta, gotovo da nema klijenata Emiraćana i tada je bitno imati opciju. Tada radim zoom treninge ili za te mesece valja ostaviti novac sa strane. Uvek sam radila za nekog.

Слика може припадати 5 особа, укључујући корисника Narcisa Beganovic и људи стоје

Kako doći do posla? Tamo je veliki procenat stranaca koji rade.

- Kroz treniranje, godinama sam živela u multinacionalnoj sredini, upoznala sam različite kulture jer je ponekad na treningu i po osam nacionalnosti. Svi se cene međusobno, bez obzira ko je ko odakle. Iskustva radi, najredovniji na treninzima bili su Evropljani, Amerikanci i Južnoafrikanci. I što je najbitnije, sve nacije su se međusobno poštovale i uvažavale. I to je praksa u Emiratima jer se svačiji praznik ili običaj poštuje.

Da li si se lako uklopila u radnu sredinu?

- Sve zavisi od toga koliko je osoba prilagodljiva. Kad sam prvi put sletela u Dubai, ja sam znala da je ovo mesto rođeno za mene. Po prirodi sam dinamična i komunikativna, pa mi je to i pomoglo da se uklopim. Najzanimljivije je to da je na jednom mestu biilo minimum petnaest trenera iz celog sveta, a svi smo funkcionisali kao jedan tim. To je neverovatan osećaj pripadnosti. Svakako, bez dobrog poznavanja engleskog jezika, uspeh u Emiratima je nemoguć. Meni je perfektno znanje engleskog jezika bio u startu prednost. U međuvremenu sam se usavršavala i učila nove tehnike treninga, varijacije i korišćenje savremenih oprema.

Ishrana je totalno drugačija, kako se to usklađuje?

- Tradicionalna ishrana je drugačija, preovlađuju začini, testa, hlebovi, ali je sve preukusno. Brze hrane je na svakom ćošku i to sve više uzima maha. Lokalcima je teže da se odreknu svoje ishrane, zarad treniranja. Ja, kao trener, moram klijentima da napravim formulu za zdrav život i uskladim im ishranu sa vežbama.

D. M.
Foto: Privatna arhiva
Izvor: Nedeljnik Afera, 10. 10. 2021.

NARCISA FB STRANA, INSTAGRAM 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html