Stadion Čika Dača - u obećanjima 2021, 2020, 2019, 2018, 2016, 2014, 2012, 2011, 2010...

Stadion Čika Dača - u obećanjima 2021, 2020, 2019, 2018, 2016, 2014, 2012, 2011, 2010...

2021.

...Završava se projekat za rekonstrukciju Univerzitetskog kliničkog centra, a vrednost građevinskih radova je 35 miliona evra. Privodi se kraju i projekat za stadion „Čika Dača“. Biće to velelepan stadion kakav Kragujevac i Šumadija zaslužuju, sa 20 000 sedišta...

Izvor: Grad Kragujevac, 22. 7 2021.

2020.

DETALJI PROJEKTA NOVOG STADIONA U KRAGUJEVCU - "NACIONALNI" ČIKA DAČA



2020.

...Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić obišao je danas i SBB Halu jezero i Gradski stadion Čika Dača i tom prilikom izrazio zadovoljstvo što je ministarstvo pomoglo da se posle 42 godine realizuje projekat ugradnje lifta za invalide i obnovi krov koji je prokišnjavao. Saradnjom grada Kragujevca, Evropske unije i Ministarstva omladine i sporta sredjena je Hala jezero, obnovljen košarkaški teren, kroz IPA projekat završavaju se dva dečija igrališta u vrednosti od 9,5 miliona dinara, a prema očekivanjima Udovičića u naredna dva meseca završiće se projektovanje stadiona Čika Dača.

Izvor: Grad Kragujevac, 8. 6. 2020.



RTK: DO KRAJA GODINE TREBALO BI DA POČNE IZGRADNJA NOVOG STADIONA ČIKA DAČA



2019.

U okviru projekta rekonstrukcije i izgradnje stadiona u Srbiji i kragujevački gradski stadion, popularni Čika Dača trebalo bi da bude rekonstruisan i proširen.

- U prethodnom periodu je bio raspisan tender za projektno tehničku dokumenataciju, tender je završen i evaluacioni proces je u toku - rekla je za eKapiju Minja Obradović, članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima.

Projektni zadatak je obuhvatio proširenje postojećih kapaciteta gledališta, modernizaciju samog stadiona, kako bi se dostigli UEFA standardi za odigravanje međunarodnih utakmica.

Kako prenose lokalni mediji plan je da se krene od zapadne tribine, a da kapacitet na kraju bude 25.000 ljudi. Vrednost početnih ulaganja biće od 10 do 12 mil EUR. Taj posao trebalo bi da bude završen do 2021. godine.

Projekat sprovodi Grad Kragujevac u saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima.

Iz Kancelarije su za naš portal potvrdili da je u toku javna nabavka za izbor projektanta za dogradnju stadiona u Kragujevcu.

Izvor: eKapija, 25. 8. 2019.

2018.

...Odlukom o prihvatanju osnivačkog udela odnosno osnivačkih prava nad sportskim privrednim društvom FK Radnički 1923, stiču se uslovi da država počne realizaciju projekta rekonstrukcije stadiona Čika Dača. Za gradski stadion koji će biti izgrađen po svim evropskim standardima najviše četvrte kategorije, država će prema rečima gradonačelnika Nikolića, finansirati izradu građevinskog projekta, a nadamo se i prvu fazu izgradnje stadiona, Zapadne tribine. Vrednost početnih ulaganja u rekonstrukciju stadiona biće od 10 do 12 miliona evra, a kada bude bio u potpunosti izgrađen trebalo bi da primi oko 25000 ljudi.

Izvor: Grad Kragujevac, 27. 10. 2018.

"STADION ČIKA DAČA BUKVALNO NE POSTOJI, SVE JE RAZORENO, UNIŠTENO" 


2016.

...Što se tiče sporta, najavljena je trim-staza, veštačka trava, postavljanje stubova na stadionu "Čika Dača", kao i rekonstrukcija krova u okviru hale "Jezero", a budući da je sledeća godina olimpijska, planirana je kupovina laserskih meta, kako bi Kragujevac kao grad koji ima tri učesnika na Olimpijskim igrama ove godine postao centar ovog regiona kada su u pitanju streljački klubovi.

- Takođe, u okviru školskog sporta, finansiraćemo profesionalne saradnike - asistente učiteljima za predmet fizičke kulture jer se, na osnovu svih statistika koje su bile dostupne ovom resoru, došlo do poražavajućih podataka koji govore da u ovom uzrastu, najbitnijem za fizički razvoj deteta, imamo veliki procenat neaktivnosti dece, predugo sedenje ispred računara i gojaznost, i namera je da se na ovaj način podstakne što veći broj dece da se bave fizičkom aktivnošću i animira da se uključi u školske sportske klubove koji predstavljaju bazu za profesionalno bavljenje sportom - zaključio je Boris Kovačević, član Gradskog veća Kragujevca za vanprivredu.

Izvor: eKapija, 22. 1. 2016.

2014.

Gradsko veće dalo je saglasnost Sekretarijatu za investicije i razvoj gradskih resursa za pokretanje postupka nabavke za izradu glavnog projekta i izvođenje radova na postavljanju rasvete na stadionu "Čika Dača", prenosi zvanični gradski sajt.

Reč je o nabavci stubova sa pratećom infrastrukturom, dok je reflektore za gradski stadion obezbedio Fudbalski savez Srbije.

Izvor: eKapija, 6. 2. 2014.

2012.

Negde brže, negde sporije, ali na srpskim stadionima ovog leta nešto se ipak dešava. Najnovije vesti stižu iz Kragujevca – pored izgradnje nove poslovne zgrade sa svlačionicama, u ovoj godini na stadionu "Čika Dača" biće postavljeni i reflektori.

Pred početak "Jelen Superlige" u avgustu, pravo je vreme da se sazna ko će na svoju travu, gde će se golovi davati i noću, i šta je od velikih najava najbliže ispunjenju.

"Čika Dača" bi mogao ovako da izgleda - foto: Ekaija

Osvetljene stadione za sada imaju superligaši "Partizan", "Zvezda" i "Vojvodina", a od nedavno i drugoligaš "Napredak" iz Kruševca. Njima bi uskoro trebalo da se pridruži i stadion "Radničkog 1923". U Kragujevcu ne skrivaju zadovoljstvo, i kažu da su ovim povodom u gradu na Lepenici boravili menadžeri "Phillips"-a, koji bi trebalo da sačine projekat osvetljenja stadiona. Dogovoreno je da postavljenje stubova i trafostanica finansira Skupština grada, a reflektore će obzbediti FSS. Predviđeno je da "Radnički 1923" i "Zvezda" 15. septembra odigraju prvu utakmicu pod svetlima.

Na "Čika Dači" je počelo rušenje neuslovnih objekata u kojima su do sada bile smeštene svlačionice i službene prostorije, a novi objekat trebalo bi da bude završen za dva i po meseca. Kragujevčani najavljuju i da se neće zaustaviti na tome, ali kako se mnogo toga do sada završavalo samo na najavama, ljubitelji fudbala ne bi trebalo da se odmah previše raduju. Za 2013. planirana je rekonstrukcija zapadne tribine, izgradnja VIP i novinarske lože, i pokrivanje tribine za gledaoce.

- Ostaje da završimo i istočnu tribinu, koja zahteva najveća ulaganja, ali taj posao realizovaćemo za tri-četiri godine. Pre dve godine sačinjen je glavni projekat za 3.600 kvadratnih metara prostora, u kojem će biti obezbeđeno sve ono što je potrebno jednom savremeno opremljenom stadionu. Pored, svlačionica, ekonomata, kancelarija, teretane, prostorija za prateće službe, u novom delu istočne tribine biće izgrađen i stambeni prostor za mlade fudbalere – objasnio je nedavno Darko Stojanović, generalni sekretar kragujevačkog superligaša.

Izvor: Građevinarstvo, 11. 7. 2012.



Foto: Groundhoppingsrb

2011.

"Čika Dača" u Kragujevcu je jedan od 10 fudbalskih stadiona čiju rekonstrukciju finansiraju UEFA, Vlada Srbije i gradske vlasti.

Ukupna vrednost investicija u fudbalsku infrastrukturu u ovih deset stadiona iznosi 30 mil EUR. Na ovaj način, naša zemlja će dobiti deset novih fudbalskih stadiona čiji će kapaciteti biti usklađeni sa zahtevima UEFA-e.

Na kragujevačkom stadionu će biti dograđena istočna tribina sa rasvetom. Posao izrade glavnog projekta poveren je firmi "Beo potez", a vrednost ugovora iznosi 2.880.000 dinara bez PDV-a.

Izvor: eKapija, 28. 3. 2011.

2010.

Srbija će u narednih godinu dana dobiti deset modernih stadiona sa reflektorima, dogovor je Vlade, nadležnih ministarstava, lokalnih samouprava i FS Srbije.

Apliciranje i prijave gradova za ovaj projekat traje do 1. oktobra, ali su dokumentaciju već poslali regionalni centri - Subotica, Novi Sad, Inđija, Kragujevac, Užice, Čačak, Niš, Jagodina, Kruševac i Beograd.

Ako gledamo regionalno, zapadna Srbija trebalo bi da modernizuje objekte u Kragujevcu, Užicu i Čačku. „Čika Dača“ u Kragujevcu je u najboljem stanju, dok stadionima u Čačku i Užicu predstoji kompletna rekonstrukcija.

Izvor: B92, 9. 8. 2010.

Foto: Grad Kragujevac; Andreas Dietrich/Europlan online


Istorija


Stadion Čika Dača nosi to ime u znak sećanja na Čika Daču, Danila Stojanovića, koji je doneo prvu fudbalsku loptu u Šumadiju 1903. godine.


Te godine, 14. septembra, osnovao je u Kragujevcu najstariji fudbalski klub u Srbiji, Šumadiju. Naime, 3. maja 1901. godine u Subotici je osnovan Sportski atletski klub Bačka, s tim što je Subotica tada bila u sastavu Austrougarske. Čika Dača je predsedavao na Osnivačkoj skupštini u Zagrebu, 18. aprila 1919, kada je osnovan Jugoslovenski nogometni savez.

Izgradnja Stadiona Čika Dača je počela 1949. godine i trajala je osam godina. Radnički je dobio svoj gradski stadion 6. juna 1957, i otvoren je defileom sportista SD Radnički, fudbalera Partizana i atletičara Crvene zvezde. Mogao je da primi 30.000 gledalaca, a prvu utakmicu na novoizgrađenom staionu Radnički je odigrao sa Partizanom. Utakmica je završena rezultatom 2:2.

Renoviran je 2007. godine, na tribinama su postavljene stolice i trenutni kapacitet iznosi 15.100 sedećih mesta. U sklopu stadiona su i tri pomoćna fudbalska terena.

Osim za fudbalske utakmice stadion ispunjava uslove za organizaciju atletskih takmičenja po standardima Svetske atletske federacije.

Izvor: Vikipedija

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html