Šumadija i Pomoravlje - duša Srbije: Praistorija

Šumadija i Pomoravlje - duša Srbije: Praistorija

PREDRAG MIHAJLOVIĆ CILE / ZORAN PETROVIĆ
ŠUMADIJA I POMORAVLJE - DUŠA SRBIJE
Kragujevac, 2018.

Tekst fotomonografije Miodrag Stojilović


Praistorija

Najstariji podaci o stanovnicima Šumadije potiču iz starijeg kamenog doba – paleolita. Iz tog perioda od pre oko 40.000 godina potiču dva arheološka nalazišta na ovom području: pećina Risovača kod Aranđelovca i pećina u Gracu kod Batočine.

Mlađe kameno doba – neolit, ostavilo je znatno bogatije tragove na području Srbije. Šire su poznati Starčevo i Vinča, ali oni su na širem području Šumadije i Pomoravlja. Najznačajnija nalazišta su otkrivena u Divostinu i Grivcu, ali ih ima na više lokacija i većina pripada protostarčevačkoj kulturi, najranijoj fazi mlađeg kamenog doba i datiraju iz pet do šest hiljada godina pre nove ere. U Divostinu su pronađene figurine koje pokazuju zavidan kulturni nivo te civilizacije i koje su, kao „divostinke”, postale jedan od zvaničnih suvenira Kragujevca.

Ova istraživanja potvrđuju da je na ovom prostoru u tom vremenu postojala kultura prvih stočara i zemljoradnika. U literaturi se često govori da su ove prostore u to vreme naselili žitelji prispeli iz krajnjih jugoistočnih prostora Evrope i sa tla Male Azije. Arheolog akademik Dragoslav Srejović je na poznatom nalazištu Lepenski vir pokazao da su na ovim prostorima postojale autohtone ljudske zajednice. Kragujevački arheolog dr Mile Bogdanović brojnim činjenicama sa nalazišta u Šumadiji postavio je tezu o autohtonosti razvoja ljudske civilizacije i na prostoru Šumadije.

Staništa prvih žitelja ovog prostora pokazuju pažljiv izbor njihovih lokacija, kao i velike prirodne potencijale, poput bogatstva vodom, plodnog zemljišta i umerene klime pogodne za prelazak iz lovne na stočarsku, a potom i ratarsku kulturu.

PRVI PRVI NA SKALI Sumadija i Pomoravlje Dusa Srbije Praistorija Borac

Tvrđava Borač, na istoimenom kršu kod Knića, postojala je najverovatnije pre prvog pominjanja u istorijskim izvorima (1389), kada je posle Kosovske bitke ugarska vojska zauzela delove Srbije, pa i Borač. Već 1405. g. despot Stefan Lazarević u Borču izdaje povelju Dubrovčanima o potvrđivanju njihovih povlastica. Grad – utvrđenje je bio važan i u vreme despota Đurađa Brankovića. Borač je u kartu sveta uneo i čuveni mletački kartograf Fra Mauro. Posle osvajanja od strane Mehmeda II Osvajača (1459), grad gubi značaj i biva zapušten.

Sumadija i Pomoravlje - dusa Srbije

OBEZBEDITE PRIMERAK:

Dusa Srbije - NARUCI PRIMERAK

DUŠA SRBIJE - ŠUMADIJA I POMORAVLJE FB STRANA  

PROMOCIJA U ŠVAJCARSKOJGALERIJA PPNS


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html