Zbog legla lisica, deca mesec dana ne borave u dvorištu vrtića Autić, sada se pojavile i zmije; nadležni još bez reakcije

Zbog legla lisica, deca mesec dana ne borave u dvorištu vrtića Autić, sada se pojavile i zmije; nadležni još bez reakcije

Zbog legla lisica, deca iz vrtića "Autić", koje radi u okviru Stelantisove fabrike (nekadašnji Fijat), već mesec dana ne izlaze u dvorište, a nadležni još nisu reagovali niti rešili problem.

Kako piše portal Glas Šumadije, kojem su se obratili roditelji, leglo lisica se nalazi u zapuštenom koritu Lepenice, tik uz obdanište. Oni su naveli da su lisice na nekoliko mesta probile žičanu ogradu kruga fabrike i ulaze u dvorište gde je dečji park, a toliko su se pripitomile da se ni ne plaše dece.

Vaspitačice su prekinule do daljeg da izvode decu napolje dok se problem ne reši jer ne žele da rizikuju, kažu roditelji.

Opasnost ne preti samo od lisica, jer su u nedelju radnici primetili leglo četiri ili pet zmija. Prema saznanju portala, kompanija Stelantis je obavestila sve relevantne javne službe za koje misli da mogu da utiču na rešavanje ovog problema, ali ni od koga nisu dobili odgovor.

U pravnoj službi Predškolske ustanove „Nada Naumović“ kažu da su se, na osnovu prijave rukovodioca vrtića „Autić“, koji se nalazi pri kompaniji Stelantis (nekadašnji Fijat), obratili Policijskoj upravi Kragujevac, Gradskoj upravi za inspekcijske poslove i komunalnoj miliciji, Inspekciji zaštite životne sredine, šumarskoj i lovnoj inspekciji, Lovačkom udruženje Šumadija i ZOO Higijeni.

Glas Šumadije je pre dvadesetak dana objavio snimak lisice koja se šeta između zgrada u naselju Ljubine livade.


Prošle nedelje su i stanari u tom naselju ukazivali na probleme nepokošene trave u koritu Lepenice, ali nadležni nisu reagovali.

Foto: PU Nada Naumović; Pixabay
Izvor: Beta, 5. 6. 2023.


ARHIVA PPNS

...Voleti zmije ne znači držati ih u terarijumu. Još ako su otrovne - tim porivom mogu da se pozabave psiholozi. A šta ako vlasnika više nema, a otrovnice se razmile naokolo? Gost emisije je Rastko Ajtić iz Zavoda za zaštitu prirode.

ČEKAJUĆI VETAR, 24. 11. 2019.
Čekajući vetar, 24. 11. 2019.

Na sajtu Srpskog herpetološkog društva nalazi se galerija sa fotografijama zmija Srbije i osnovna uputstva za pružanje prve pomoći u slučaju ujeda otrovnih zmija.

Ukoliko vam zatrebaju pomoć ili savet u vezi sa zmijama na koje nailazite, možete nam se obratiti preko Fejsbuka.

Ako imate pitanja, možete pisati na serbianherpetologicalsociety@gmail.com, ili kontaktirati telefonom, na brojeve:

  • 065/409-27-24 (Srpsko herpetološko društvo)
  • 064/284-70-55 (Aleksandar Simović)
  • 064/823-79-85 (Ljiljana Tomović)
Zmije otrovnice i prva pomoć u slučaju ujeda

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html