Bajato meso iz Belgijе na Kosovu

Bajato meso iz Belgijе na KosovuVlasti u Belgiji zatvorile su klanicu koja je falsifikovala podatke o roku trajanja mesa i u mesne proizvode stavljala klanični otpad. Pogođeno je nekoliko zemalja i Kosovo.

Prema Sistemu hitnog upozoravanja Evropske unije za bezbednost hrane, skandalom su pogođene Belgija, Holandija, Luksemburg i Velika Britanija. Mediji izveštavaju da su veliki trgovački lanci u tim zemljama uklonili meso fime „Veviba“. Savezno ministarstvo poljoprivrede u Berlinu je, na pitanje novinara „Osnabriker cajtunga“, odgovorilo da, sudeći prema onome šta je za sada poznato, Nemačka nije pogođena.

Klanica u Bastonju pre nekoliko dana je zatvorena. Inspektori su iz 2.000 paleta s mesnim proizvodima koji su bili spremni za transport, izvadili 200 uzoraka – a od toga čak 133 nisu bila u redu. Uglavnom se radi „klaničnom otpadu“ koji je ilegalno obrađen u mleveno meso, pišu novine u Belgiji.

Tokom ovog skandala otkriveno je i da je organski proizvedeno mesa navodno takođe bilo pomešano s mesom proizvedenim na konvencionalni način.

Izvoz na Kosovo

Neverovatno zvuči sledeće: meso koje je 2004. godine obrađeno u klanici firme „Veviba“, navodno je izvezeno na Kosovo dvanaest godina kasnije! To piše list na flamanskom „Het Laatste Nieuws“.

Većina etiketa na pakovanjima „Vevibe“ bila je pocepana, a godina proizvodnje prepoznatljiva samo na nekim etiketama. Prema holandskim novinama „Tagescajtung“, Inspekcija za hranu na Kosovu je 2016. na to upozorila Belgijsku agenciju za bezbednost lanca hrane (Afsca). Belgijsko pravosuđe je doduše pokrenulo istragu, ali je pretres izvršen tek krajem februara.

Rizik po zdravlje?

Jedan profesor sa univerziteta u Gentu u Belgiji čije se ime ne navodi, za list na flamanskom je objasnio da „zamrzavanje mesa tokom perioda od 12 godina ne mora da predstavlja rizik po zdravlje“. Međutim, da bi se izbegla čak i najmanja opasnost, hlađenje ne sme da se prekida i meso mora stalno da bude na temperaturi od minus 18 stepeni Celzijusa.

Ovaj slučaj podseća na skandal sa fipronilom u jajima prošlog leta. Tada se takođe saznalo da su belgijske vlasti dugo znale za kontaminaciju jaja pesticidima. I tada je prvobitno rečeno da je pogođen samo mali broj zemalja – među kojima nije Nemačka – da bi se kasnije ispostavilo da su širom Evrope – pa i u Nemačkoj – u prodaji bili milioni potencijalno kontaminirah jaja.

PRIVREDNA KOMORA KOSOVA O SLUČAJU ’BELGIJSKOG MESA’

Privredna komora Kosova reagovala je povodom skandala ‘belgijskog mesa’, navodeći da je jasno izložio rizik od proizvoda koji se prodaju na Kosovu.

“Međutim, zbog preokupacija ‘važnim’ političkim temama, ovo pitanje još uvek ne dobija potrebnu institucionalnu pažnju”, navodi se u reakciji Privredne komore Kosova.

Naime, u Belgiji je nastao skandal nakon što je otkriveno da je firma Veviba, jedna od važnijih dobavljača, funkcionisala u neprihvatljivim sanitarnim uslovima, te da je manipulisala sa sadržinom mesa, kao i etiketama roka trajanja.

O sumnjivom mesu na Kosovu ove kompanije prvi put se čulo 2016. godine kada je kosovski preduzimač upozorio belgijske vlasti da je dobio isporuku sa pokvarenim mesom. Skoro dve godine ta kompanija je nesmetano funkcionisala sve do pre par dana kada je skandal dobio ozbiljne razmere. Jedan od radnika Vevibe, koji je insistirao na anonimnosti, je za lokalnu televiziju, priznao da je lično spakovao meso koje je bilo namenjeno za Kosovo, vakumirano i iz koje je izlazila tečnost zelene boje. Belgijske nadležne vlasti su potvrdile da je većina mesa u lokalnim supermarketima dobrog kvaliteta, što podrazumeva da je bajato meso uglavnom završilo na destinacijama gde se izvozilo.

Privredna komora Kosova navodi da je krajnje vreme da se pokloni veća pažnja blagostanju građana, i da se usvoje politike i zakoni koji će omogućiti održiv ekonomski razvoj u zemlji i zaštititi slobodnu konkurenciju na tržištu.

Oni dodaju da se na kosovskom tržištu nalaze proizvodi sumnjivog porekla, ali da su se ti problem tretirali samo sporadično, onda kada je otkriven neki slučaj. Privredna komora apeluje na Vladu i Skupštinu da se pod hitno bavi ovim pitanjem putem javno-privatnog dijaloga.

Privredna komora je u međuvremenu predložila konkretne mere, kao što su identifikacija cele trgovinske mreže koja je organizovala prodaju ‘belgijskog mesa’, i da se ista javno osudi i bude predmet istrage. Takođe se zahteva da se oduzme licenca za rad svima onima koji su bili uključeni u ovaj uvoz i izvoz oduzme licenca, kao i da se kazne oni koji se bave prodajom rizičnih proizvoda.

Izvori: DW, Slobodna Evropa 

BELGIUM’S TRUE BLUE: VEVIBA

BRUSSELSTIMES: DELHAIZE AND COLRUYT SUSPEND COLLABORATION WITH VEVIBA


PRILOZI PPNS

UPRAVA ZA VETERINU: PRAVILNICI

MESNO KOŠTANO BRAŠNO U HRANI ZA ŽIVOTINJE – PROŠLOST ILI BUDUĆNOST?PRAVILNIK O KVALITETU HRANE ZA ŽIVOTINJEPRAVILNIK O OPŠTIM I POSEBNIM USLOVIMA HIGIJENE HRANE ZA ŽIVOTINJE

PRAVILNIK O NAČINU RAZVRSTAVANJA I POSTUPANJA SA SPOREDNIM PROIZVODIMA ŽIVOTINJSKOG POREKLA, VETERINARSKO-SANITARNIM USLOVIMA ZA IZGRADNJU OBJEKATA ZA SAKUPLJANJE, PRERADU I UNIŠTAVANJE SPOREDNIH PROIZVODA ŽIVOTINJSKOG POREKLA, NAČINU SPROVOĐENJA SLUŽBENE KONTROLE I SAMOKONTROLE, KAO I USLOVIMA ZA STOČNA GROBLJA I JAME GROBNICE

NAREDBA O PREDUZIMANJU MERA ZA SPREČAVANJE UNOŠENJA ZARAZNE BOLESTI ŽIVOTINJA TRANSMISIVNIH SPONGIOFORMNIH ENCEFALOPATIJA U REPUBLIKU SRBIJU 


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html