SPOS prijavio Lidl zbog ’obmanjujuće poslovne prakse’

SPOS prijavio Lidl zbog ’obmanjujuće poslovne prakse’

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) prijavio je trgovinski lanac Lidl tržišnoj inspekciji zbog "osnovane sumnje na obmanjujuću poslovnu praksu koju primenjuje već duže vreme u prodaji meda", navedeno je na sajtu ove organizacije.

Objavljujemo integralni tekst prijave.

"Savez pčelarskih organizacija Srbije prijavljuje obmanjujuću poslovnu praksu koju od početka svog rada u Srbiji primenjuje Lidl po pitanju reklamiranja meda u svojim trgovinama, čime sebe pokušava da stavi u povlašćeni položaj na tržištu. Naime, pozitivnim propisima Republike Srbije je zabranjeno reklamiranje meda sintagmom ’100% prirodni med’, iz prostog razloga što med može biti isključivo prirodan, a ako nije prirodan, onda se u smislu zakona ne može nazvati medom. Znači, pčelarima je zabranjeno da to napišu, a Lidl to uveliko primenjuje. Ovo nije predmet rada veterinarske inspekcije jer nema veze sa kvalitetom meda, niti to piše na etiketi proizvoda. Ovo je isključivo posao tržišne inspekcije shodno Zakonu jer ovde trgovina reklamira med suprotno zakonu, a ne proizvođač, čime sebe stavlja u povlašćeni položaj.

Podsećamo na Zakon o zaštiti potrošača:

Pod obmanjujućom poslovnom praksom, u smislu ovog zakona, smatra se poslovna praksa trgovca kojom navodi ili preti da navede potrošača da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo, tako što mu daje netačna obaveštenja ili stvaranjem opšteg utiska ili na drugi način, čak i kada su obaveštenja koja daje tačna, dovodi ili preti da dovede prosečnog potrošača u zabludu u pogledu:

1) postojanja ili prirode proizvoda;

Prema tome, kada potrošač ovo vidi, može razumeti da je samo taj med 100% prirodni, dok svi mi ostali koji to ne smemo da napišemo jer poštujemo zakon, ispada da nemamo pravi prirodni med.

Pošto smo već imali neprijatnih iskustava sa tržišnom inspekcijom koja je povremeno tvrdila da to nije u njenoj nadležnosti jer je u pitanju hrana, molimo vas da ne izvrćete zakon naopako. Po istim takvim zakonskim rešenjima u EU itekako tržišna jeste nadležna i za hranu.

Ako bilo koji inspektor ne postupi po ovoj prijavi ili se oglasi nenadležnim, neka zna da će odmah biti prijavljen vrhu države i svim medijima u Srbiji jer Savez pčelarskih organizacija Srbije u svemu poštuje zakone ove zemlje, i ne pada nam na pamet da trpimo nelojalnu konkurenciju. Ovo je bruka i sramota što već neki tržišni inspektor nije video i reagovao, pa mi moramo da prijavljujemo.

Takođe, Lidl itekako zna za ovu našu primedbu na njegov rad, i ne reaguje. Ako i vi ne budete reagovali, budite sigurni da ćemo vas naterati da reagujete jer nam je dosta kršenja zakona, svako u ovoj zemlji mora da poštuje zakone ove zemlje, od građana, preko trgovaca pa do inspektora.

Ne zamerite na ovom poslednjem pasusu, ali zbog loših iskustava sa nekim vašim kolegama, morali smo ovo da napišemo. Ako se to, ne daj Bože, opet desi, obavestićemo sve nadležne, do predsednice Vlade i predsednika Republike Srbije.

Očekujemo vašu brzu reakciju, te da nas obavestite kakvu ste meru preduzeli protiv Lidla kako bismo vaše postupanje javno objavili i obavestili zainteresovanu javnost.

U prilogu fotografija iz marketa Lidl, imate istu scenu u scenu njihovom objektu.

Srdačan pozdrav!"

Povodom saopštenja, predsednik Udruženja pčelara Požarevac Dejan Stefanović za Boom93 komentariše da je stav SPOS-a jasan i da štiti sve domaće proizvođače meda kao i da kako se navodi u samom saopštenju "propisima je zabranjeno reklamiranje meda sintagmom ’100 odsto prirodni med’ jer med može da bude isključivo prirodan, a ako nije prirodan u smislu zakona se ne može nazvati medom".

Dejan Stefanović
Foto: Bum 93

Prema njihovim rečima, to je isključivi posao tržišne, a ne veterinarske inspekcije, jer se ne radi o kvalitetu meda, niti to piše na etiketi proizvoda. Navode i da neće uvažiti eventualne tvrdnje tržišne inspekcije ako se proglasi nenadležnim za problem. U suprotnom će, kako najavljuju u SPOS-u, obavestiti vrh države i sve medije o eventualnom izostanku njihove reakcije.

Stefanović ističe da SPOS u svojoj prijavi između ostalog navodi da se pod obmanjujućom poslovnom praksom, u smislu ovog zakona, smatra poslovna praksa trgovca kojom navodi ili preti da navede potrošača da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo, tako što mu daje netačna obaveštenja ili stvaranjem opšteg utiska ili na drugi način, čak i kada su obaveštenja koja daje tačna, dovodi ili preti da dovede prosečnog potrošača u zabludu u pogledu postojanja ili prirode proizvoda.

Prema tome, kada potrošač ovo vidi, može razumeti da je samo taj med 100 odsto prirodni, dok svi mi ostali koji to ne smemo da napišemo jer poštujemo zakon, ispada da nemamo pravi prirodni med, naglašava Stefanović.

Stefanović dodaje da se u Srbiji moramo ugledati na Nemce pri plasiranju proizvoda na tržište.

- Nemci kada imaju med ili neki drugi proizvod koji je domaći prvo to kupuju i plasiraju na tržište, pa tek kada je to prodato idu da kupuju taj isti proizvod iz inostranstva, a tako bi i mi trebalo da radimo, naglašava predsednik Udruženja pčelara Požarevac.

Stefanović kaže da dok se situacija i preko tržišne inspekcije i nadležnih svetskih laboratorija ne reši i ne utvrdi kojeg je taj med kvaliteta, savet je da građani kupuju med od lokalnih proizvođača meda.

Foto: SPOS; Moj katalog 
Izvori: SPOS, 10. 1. 2021; Bum 93, 12. 1. 2021.


ARHIVA PPNS

CRNA LISTA TRGOVACA NA INTERNETU (POTROŠAČ.INFO)PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html