U RS zabranjen uvoz mandarina iz Turske, ranije i izvoz krušaka u Rusiju

U RS zabranjen uvoz mandarina iz Turske, ranije i izvoz krušaka u Rusiju

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porekla pri uvozu, uvozniku sa sedištem u Federaciji BiH zabranila uvoz pošiljke mandarina poreklom iz Turske, u količini od 20.950 kilograma, zbog povećanog sadržaja pesticida, objavljeno je danas na sajtu Inspektorata Republike Srpske.

Saopšteno je da je prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

Na osnovu Izveštaja o laboratorijskoj analizi izdatog od strane Instituta za vode u Bijeljini, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo pesticida iznad vrednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla.

Postupajući po rezultatima analize inspektor je doneo rešenje kojim je zabranjen uvoz i naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora, stoji u dokumentu.

* * *

Prošlog meseca je Federalna služba za veterinu i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije (Rosseljhoznadzor) na svom sajtu objavila informaciju o privremenoj obustavi izvoza krušaka sa teritorije Republike Srpske u Rusku Federaciju.

Tim povodom, u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske 25. januara je održan sastanak ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisa Pašalića, sa saradnicima, direktora Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH Gorana Perkovića sa saradnicima i glavnog republičkog poljoprivrednog inspektora Dragana Mataruge, objavio je Inspektorat.

Foto: Inspektorat RS

Sastanku je trebalo da prisustvuju i predstavnici ambasade Ruske Federacije u BiH, ali su zbog novonastalih okolnosti, nedostatka zvanične informacije i potvrde o privremenoj obustavi izvoza krušaka, otkazali prisustvo. Iz istog razloga otkazana je i najavljena poseta preduzeću Agroimpeks nova u Trebovljanima kod Gradiške (prim. PPNS: ovo preduzeće proizvodi jabuke i kruške, osnovano je 1990).

Inspektorat je podsetio da je u novembru 2020. godine fitosanitarna inspekcija Ruske Federacije u Republiku Srpsku vratila tri pošiljke kruške, a u pratećoj dokumentaciji navedeno je da je isima utvrđeno prisustvo karantinski štetnog organizma Monilinia fructicola (Winter) Honey.

Inspektorat je preduzeo niz aktivnosti u cilju obezbeđenja potpunog nadzora nad vraćenim pošiljkama. Dolaskom istih na granični prelaz, fitosanitarni inspektori su zabranili stavljanje u promet i premeštanje pošiljki koje su uskladištene u posebne komore u hladnjačama. Izvršen je detaljan fitosanitarni pregled spornih pošiljki u prisustvu stručnjaka iz ove oblasti i predstavnika svih uključenih institucija, kao i uzorkovanje za laboratorijsku analizu. Na osnovu Izveštaja o rezultatima laboratorijskih analiza nije potvrđeno prisustvo Monilinia fructicola.

"Zbog vraćanja navedenih pošiljki izdat je nalog za pojačan fitosanitarni nadzor prilikom izvoza pošiljki kruške za Rusku Federaciju, koji pored redovnog fitosanitarnog pregleda podrazumeva i obavezno uzorkovanje plodova kruške u cilju utvrđivanja prisustva Monilinia fructicola iz otvorenih komora iz kojih se pripremaju pošiljke za izvoz u Rusku Federaciju, kao obavezna mera pre izdavanja fitosanitarnog sertifikata", objavio je Inspektorat.

Republika Srpska je u sezoni roda za 2020. godinu u Rusku Federaciju izvezla 229 pošiljki raznih vrsta voća, od čega je 167 pošiljki krušaka i izuzev tri sporne pošiljke nije bilo slučajeva njihovog vraćanja. Nakon vraćanja navedenih pošiljki u novembru, iz Republike Srpske u Rusku Federaciju izvezeno je još 80 pošiljki krušaka. Takođe, u sezoni roda za 2019. godinu u Rusku Federaciju izvezeno je 529 pošiljki voća (jabuka, kruška, breskva, šljiva), gde nijedna pošiljka nije vraćena.

"Republika Srpska u potpunosti razume i podržava mere fitosanitarne inspekcije Ruske Federacije kojima se štiti domaća poljoprivredna proizvodnja i domaće tržište. Spremni smo da odgovorimo na sva pitanja i da dostavimo sve podatke kojima raspolažemo kako bi se novonastala situacija analizirala i prevazišla u što kraćem roku. Nadležne institucije spremne su da preduzmu sve potrebne mere u cilju maksimalne predostrožnosti, kako bismo odgovorili svim zahtevima i omogućili našim proizvođačima nesmetan izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusku Federaciju", zaključeno je na sastanku.

U Republici Srpskoj od 2016. godine redovno se sprovode programi posebnog nadzora nad prisustvom karantinskog štetnog organizma Monilinia fructicola - prouzrokovača američke smeđe truleži. Ovim programima do sada nije utvrđeno prisustvo ovog organizma na plodovima kruške u Republici Srpskoj.

U toku 2020. godine u okviru ovog Programa na području Republike Srpske ukupno je analizirano 135 uzoraka, od čega su 122 uzorka uzeta iz proizvodnih zasada, 10 uzoraka iz registrovanih rasadnika i tri uzorka iz uvoza. Svi analizirani uzorci su bili negativni.


ARHIVA PPNS

I U SRBIJI ETILEN OKSID PRONAĐEN U SUSAMU - DELEZ POVUKAO SVOJU ROBNU MARKU

ARHIVA PPNS: POTROŠAČI

 • I U SRBIJI ETILEN OKSID PRONAĐEN U SUSAMU - DELEZ POVUKAO SVOJU ROBNU MARKU
 • ZBOG KANCEROGENOG PESTICIDA U SUSAMU POVUČEN NIZ PROIZVODA SA TRŽIŠTA U HRVATSKOJ, ALI I ŠIROM EVROPE
 • ZA POTROŠAČE: KOME I KAKO ULOŽITI PRIJAVU; KADA SE OBRAĆATE TRŽIŠNOJ INSPEKCIJI; VAŠA PRAVA; PREPOZNAVANJE NEPOŠTENOG POSLOVANJA
 • ODOBRENO FINANSIRANJE PROGRAMA UDRUŽENJA U OBLASTI PRIVREDE I ZDRAVSTVENE ZAŠTITE U KRAGUJEVCA ZA 2021.
 • PRAVILNIK O KVALITETU SIROVE KAFE, PROIZVODA OD KAFE, ZAMENA ZA KAFU, KAO I SRODNIH PROIZVODA
 • UKINUTI NAPLATU SVIH NAMETA VAN REDOVNE CENE KOMUNALNE USLUGE U SRBIJI - INICIJATIVA EKOLOGA MIRKOVIĆ IZ ODŽAKA
 • ’EKOLOG ISTERAO SVOJE’: NEZAKONITA TAKSA NA RAČUNIMA ZA VODU
 • SPORT VIŽN MORA DA PLATI NADOKNADU POTROŠAČU - JOŠ JEDNOM PRESUĐENO
 • SPOS PRIJAVIO LIDL ZBOG ’OBMANJUJUĆE POSLOVNE PRAKSE’
 • CRNA LISTA TRGOVACA NA INTERNETU (POTROŠAČ.INFO)
 • ZA POTROŠAČE: KOME I KAKO ULOŽITI PRIJAVU; KADA SE OBRAĆATE TRŽIŠNOJ INSPEKCIJI; VAŠA PRAVA; PREPOZNAVANJE NEPOŠTENOG POSLOVANJA
 • KOMISIJA ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE POKRENULA POSTUPAK PROTIV TRI DOO: ROAMING ELECTRONICS, TEHNOMANIJA I COMTRADE DISTRIBUTION
 • KAKO SE KONTROLIŠE RAD JAVNIH IZVRŠITELJA; PO ČEMU SE RAZLIKUJU OD SUDSKIH

Detaljnije  


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html