Ukinuti naplatu svih nameta van redovne cene komunalne usluge u Srbiji - inicijativa ekologa Mirković iz Odžaka

Ukinuti naplatu svih nameta van redovne cene komunalne usluge u Srbiji - inicijativa ekologa Mirković iz Odžaka

Posle devetogodišnje borbe, ekolog Dušan R. Mirković iz Odžaka izborio se za ukidanje takse na vodomer u svom prebivalištu (detaljnije u članku), a sada inicira udruženja građana da pokrenu istu akciju na teritoriji cele Srbije.

- Skoro sva komunalna preduzeća u Srbiji naplaćuju neki namet mimo redovne cene, a "krste" ga različitim imenima. U Odžacima je to najpre bila "taksa na vodomer", pa kada sam se pobunio, taksa je preimenovana u "baždarenje vodomera", da bi na kraju to bila "naknada za održavanje vodomera", kaže Mirković za portal Prviprvinaskali.com.

Ovaj istrajni ekolog je saznao da namet postoji i van opštine Odžaci. U Novom Sadu to je "spremnost sistema Vodovoda i kanalizacije", u Bačkom Brestovcu - "naknada za vodomer", dok Beograd ima "pogonsku spremnost sistema". Žitelji Gornjeg Milanovca plaćaju "održavanje vodovodnog priključka", u Bačkoj Palanci "održavanje mernog mesta", u Nišu "doprinos za vodu", Pančevcima je "razrezana" "naknada za merno mesto", a stanovnicima Vrbasa "taksa za vodovodni priključak".

- Svi ovi nameti su nezakoniti jer su članom 26. Zakona o komunalnim delatnostima jasno definisani elementi za određivanje cene komunalnih usluga (pa, između ostalih, i za cenu vode za piće). U Članu 26 navedeni su sledeći elementi za određivanje cena komunalnih usluga:

 1. poslovni rashodi iskazani u poslovnim knjigama i finansijskim izveštajima,
 2. rashodi za izgradnju i rekonstrukciju objekata komunalne infrastrukture i nabavku opreme, prema usvojenim programima i planovima vršioca komunalne delatnosti na koje je jedinica lokalne samouprave dala saglasnost,
 3. dobit vršioca komunalne delatnosti.

Ako se cenom komunalne usluge obezbeđuje "dobit vršioca komunalne delatnosti", onda je svaka naplata mimo te cene praktično pljačkanje korisnika, izričit je Mirković.

PRILOG PPNS: ZAKON O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA

Mirković je dalje istraživao ovaj problem, pa se poziva i na Stalnu konferencije gradova opština, osnovanu još 1953. godine kao udruženje gradova opština i gradskih opština u Srbiji, i danas vrlo aktivnu.

- U brošuri Stalne konferencije gradova i opšština (SKGO) "Jedinstvena metodologija za određivanje cene komunalnih usluga", na strani 16 i 17 navedeno je pet načela za određivanje cena komunalnih usluga u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima. Treće načelo je "cena pokriva troškove", gde se u obrazloženju navodi: "U troškove, prema Zakonu, ulaze svi rashodi, uključujući i amortizaciju i akumulaciju (dobit)".

PRILOG PPNS: JEDINSTVENA METODOLOGIJA ZA ODREĐIVANJE CENE KOMUNALNIH USLUGA - STALNE KONFERENCIJE GRADOVA I OPŠTINA (SKGO)

Proanalizirana je i brošura JKP Beogradski vodovod i kanalizacija u kojoj je navedeno:

 1. JKP BVK održava ulične vodovodne instalacije zaključno sa vodomerom i odvodnim ventilom (ventil neposredno iza vodomera);
 2. Održavanje vodomera je u nadležnosti JKP BVK. U slučaju kvara, ekipe JKP BVK zamenjuju neispravne vodomere. Redovna zamena vodomera obavlja se svakih pet godina.

Da bi se uverio ko plaća održavanje vodomera, korisnik ili JKP, Mirković se obratio Beogradskom vodovodu.

- Dobio sam odgovor da se zamena vodomera koji su u sistemu JKP Beogradski vodovod i kanalizacija ne naplaćuje (glavni, blok vodomer). Ovo je obaveza komunalnog preduzeća. Vodomeri koji nisu u sistemu (iza blok vodomera, individualni, kontrolni) su u nadležnosti korisnika vode.

Iz citiranih članova Zakona o komunalnim delatnostima, navoda iz brošura i dobijenog odgovora Mirković je zaključio da je vodomer deo komunalne infrastrukture, da je granica komunalne infrastrukture ventil neposredno iza vodomera i da cena komunalne usluge (cena vode) pokriva sve troškove.

Zbog toga je od Sektora za inspekcijski nadzor Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture tražio  inspekcijski nadzor kao bi se utvrdilo da li dva komunalna preduzeća u njegovoj opštini posluju u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima i da li zakonito naplaćuju novčanu naknadu za održavanje vodomera mimo redovne cene vode.

Istovremeno, Mirković ima predlog za saborce iz udruženja građana u ostali mestima.

- Predlažem aktivistima nevladinih organizacija da u svojim mestima pokrenu akciju za ukidanje svih naplata mimo redovne cene komunalnih usluga (ako postoje), što se naročito odnosi na naplatu vezanu za isporuku vode za piće. Pri pokretanju inicijativa pozvati se na napred navedenu argumentaciju. Ako se bilo gde naplaćuju nameti van redovne cene komunalne usluge, obratite se Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Sektoru za inspekcijski nadzor, odnosno direktno pomoćniku ministra za inspekcijski nadzor Aleksandru Adamoviću, sa zahtevom da se izvrši vanredni terenski inspekcijski nadzor nad sprovođenjem Zakona o komunalnim delatnostima u vašim javni komunalnim preduzećima.

Ističe da je za bilo kakvu pomoć i objašnjenje na raspolaganju svima koji su spremni da se bore za sopstvena prava, i šire od potrošačkih, a tako i za opšte dobro. Za prvi kontak, Mirkovićev mejl je drmirkovic13@gmail.com.

Foto: Sa predavanja Ekološkog pokreta Odžaka o Arhuskoj konvenciji u O. š. "Marko Orešković" u Bačkom Gračacu (privatna arhiva); iz brošure JKP Beogradski vodovod i kanalizacija
Prviprvinaskali.com


ARHIVA PPNS

"EKOLOG ISTERAO SVOJE": NEZAKONITA TAKSA NA RAČUNIMA ZA VODU

ARHIVA PPNS: POTROŠAČI

 • ’EKOLOG ISTERAO SVOJE’: NEZAKONITA TAKSA NA RAČUNIMA ZA VODU
 • SPORT VIŽN MORA DA PLATI NADOKNADU POTROŠAČU - JOŠ JEDNOM PRESUĐENO
 • SPOS PRIJAVIO LIDL ZBOG ’OBMANJUJUĆE POSLOVNE PRAKSE’
 • CRNA LISTA TRGOVACA NA INTERNETU (POTROŠAČ.INFO)
 • ZA POTROŠAČE: KOME I KAKO ULOŽITI PRIJAVU; KADA SE OBRAĆATE TRŽIŠNOJ INSPEKCIJI; VAŠA PRAVA; PREPOZNAVANJE NEPOŠTENOG POSLOVANJA
 • KOMISIJA ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE POKRENULA POSTUPAK PROTIV TRI DOO: ROAMING ELECTRONICS, TEHNOMANIJA I COMTRADE DISTRIBUTION
 • KAKO SE KONTROLIŠE RAD JAVNIH IZVRŠITELJA; PO ČEMU SE RAZLIKUJU OD SUDSKIH

Detaljnije  


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html