Zabranjen Laktalis zbog salmonele, povlači se hrana i iz Srbije

Zabranjen Laktalis zbog salmonele, povlači se hrana i iz Srbije

OTVORENA ISTRAGA PROTIV KOMPANIJE LAKTALIS POSLE POVLAČENJA MLEKA ZA BEBE

Francuske vlasti su pokrenule istragu protiv kompanije Laktalis (Lactalis) jer je njeno mleko u prahu za bebe zagađeno salmonelom, javila je agencija AP.

Pariski tužilac je otvorio preliminarnu istragu zbog ugrožavanja tuđih života, nemara i prevare, rekao je neimenovani sudski zvaničnik.

Kompanija Laktalis se izvinila kupcima i saopštila da se odluka o povlačenju "iz predostrožnosti" odnosi na sve proizvode iz fabrike u Kraonu, na zapadu Francuske, koji su proizvedeni od februara.

U saopštenju Laktalisa se navodi da su istražitelji utvrdili da je problem nastao posle renoviranja te fabrike početkom ove godine.

Francuske vlasti su saopštile da je 31 dete u Francuskoj zaraženo salmonelom iz mleka iz fabrike u Kraonu. Nijedno dete nije preminulo od posledica trovanja, ali je 16 dece bilo hospitalizovano.

Francuska kompanija je 21. decembra u 30 zemalja širom sveta povukla iz prodaje 7.000 tona zagađenih proizvoda.

Francuska vlada je početkom decembra objavila listu zemalja na kojoj su, između ostalih, Velika Britanija, Kina, Pakistan, Bangladeš, Saudijska Arabija, Maroko, Sudan, Peru i Kolumbija, ali ne i SAD koje su veliko tržište kompanije Laktalis.

U Srbiji je preduzeće "Amikus SRB" 11. decembra saopštilo da, takođe "iz predostrožnosti", povlači iz prometa dijetetski proizvod kompanije Laktalis "Celia Expert 2, serije 17COO12838".

Izvor: Beta

INFORMACIJA POVODOM POVLAČENJA IZ PROMETA DODATNIH PROIZVODA CELIA, PROIZVOĐAČA IZ FRANCUSKE

Uvoznik-kompanija AMICUS SRB d.o.o. je obavestila Ministarstvo zdravlja, da je iz predostrožnosti donela odluku o povlačenju iz prometa sa tržišta Republike Srbije, sledećih serija proizvoda CELIA® Expert 1, početno mleko za odojčad, pakovanje 400g: 

  • CELIA® Expert 1, serija 17C0012334
  • CELIA® Expert 1, serija 17C0012823
  • CELIA® Expert 1, serija 17C0013011

Navedenim serijama CELIA Expert 1 je odobren uvoz. Tom prilikom je vršena laboratorijska analiza zdravstvene ispravnosti i utvrđeno je da su te serije proizvoda bezbedne i zdravstveno ispravne.

POVLAČENJE IZ PROMETA PROIZVODA CELIAIzvor: Ministarstvo zdravlja 

CELA LISTA PROIZVODA

Francuska je naredila zabranu prodaje i povlačenje iz više država nekoliko mlečnih bebi formula i proizvoda za ishranu beba, koje je proizveo francuski gigant mlečne industrije "Laktalis", nakon otkrića bakterije salmonele, a odluka obuhvata i Srbiju.

Rojters prenosi da je odluku o povlačenju saopštila francuska državna agencija za zaštitu potrošaca DGC CRF.

Naredba se odnosi, kako se navodi, na Kinu, Tajvan, Pakistan, Avganistan, Irak, Maroko, Liban, Sudan, Rumuniju, Srbiju, Gruziju, Grčku, Haiti, Kolumbiju i Peru.

Naredba o povlačenju je izdata iz bojazni o zarazi nakon što se u Francuskoj razbolelo 26-oro dece.

Portparol "Laktalisa" Mišel Nale izjavio je da postoji mogućnost da je "skoro 7.000 tona proizvoda" zaraženo, ali da kompanija ne može sa sigurnošću da kaže koliko je ostalo na tržištu, potrošeno ili je u zalihama.

Jedan od najvećih proizvođača mlečnih proizvoda, mleko za bebe prodaje se u paketima od 350 do 950 grama.

Simptomi salmonele uključuju dijareju, grčeve u stomaku i povraćanje, a ovo oboljenje posebnu opasnost predstavlja za mlađe i starije zbog rizika od dehidracije.

Ilustracija: Frontiers, The Daily Records
Izvor: Srna, Tanjug


Laktalis u svetu

Lactalis Grupa je najveći svetski proizvođač mleka i mlečnih proizvoda. Osnovana je 1933. godine kao porodična sirana u Lavalu u zapadnoj Francuskoj, gde joj je i danas sedište. Najveći je svetski proizvođač sira i evropski lider u kategoriji mleka, maslaca i pavlake.

Lactalis Grupa danas ima 60.000 zaposlenih u 76 zemalja. Sa 211 proizvodnih pogona u 37 zemalja i godišnjim obrtom većim od 16,5 milijardi evra, nalazi se među 15 vodećih prehrambenih grupacija na svetu. Prema količini otkupljenog svežeg sirovog mleka, Lactalis zauzima treću poziciju na svetu sa godišnjim otkupom od 15,6 milijardi litara mleka.

Rast grupacije zasnovan je strategiji razvoja tri globalna brenda – Président, Galbani i Parmalat. Takođe, u fokusu grupe nalaze se i drugi internacionalni brendovi kao što su Lactel, Celia, Nestle la Leitiere, Dukat, Bridel, Santal, Salakis i Black Diamond kao i regionalni i lokalni brendovi poput Puleva, Alpsko mleko, Mama Luise, Nesquick, Societe Roquefort, Kunin, Mu, Ladorna, Bel Paese i drugi.

Srbija

U maju 2007. godine Dukat mlečna industrija pa tako i Somboled, ulaze u sastav francuske Lactalis grupe, danas jedne od vodećih mlečnih grupacija u svetu.

Mlekara Somboled danas je važan igrač na srpskom tržištu mleka, mlečnih proizvoda i sireva na kojem je zastupljena sa robnim markama Dukat, Président i Galbani. Deo asortimana mlekara Somboled izvozi na tržišta Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, a sa Somborskom je prisutna je i na tržištu Ukrajine, Kazahstana i Rusije.

Izvor: Somboled


EFICS: INFORMATIVNI ČLANAK O SALMONELIARHIVA PPNS


SALMONELLA MODULATES B CELL BIOLOGY TO EVADE CD8+ T CELL-MEDIATED IMMUNE RESPONSESPRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html