Zabranjena prodaja jednog broja mlečnih proizvoda; zdravstveno bezbedne jagode, trešnje i paradajz

Zabranjena prodaja jednog broja mlečnih proizvoda; zdravstveno bezbedne jagode, trešnje i paradajz

Prema godišnjem planu analiza, JKP „Šumadija“ u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Kragujevac, tokom juna izvršilo je uzorkovanje voća i povrća – jagoda, trešanja i paradajza na Kvantaškoj pijaci i pijaci „Erdoglija“. Proverom ispravnosti proizvoda, odnosno kontrolom prisustva pesticida i teških metala u njima, ustanovljeno je da su svi ispitivani uzorci zdravstveno bezbedni za upotrebu.

Takođe, na pijaci „Erdoglija“ radi provere mikrobiološke ispravnosti uzorkovani su mlečni proizvodi.

Kod jednog broja mlečnih proizvoda uočeno je prisustvo bakterije Ešerihije koli i prodavcima je zabranjena prodaja do donošenja analiza kojima se potvrđuje mikrobiološka ispravnost ispitanih uzoraka i naloženo im je da poboljšaju mere higijene u svim fazama proizvodnje i prometa.

Po nalogu Fitosanitarne inspekcije - Uprave za zaštitu bilja obavljena je analiza svežih plodova jagoda i trešanja sa pijace "Aerodrom" obavljena je 10. jun. Rezultati tadašnje analize potvrdili su da u uzetim uzorcima nema prisustva nedozvoljenih količina pesticida, hemijskih sredstava za zaštitu bilja i da su proizvođači ispoštovali period karence prilikom njihove upotrebe.

Zbog prisustva velikog broja vitamina, jagode i trešnje pozitivno utiču na naš imunitet i predstavljaju efikasan antioksidans.

Podsećamo, metodom slučajnog uzorka, Institut za javno zdravlje obavio je analizu hemijske ispravnosti sezonskog voća i povrća i 29. maja.

Rezultati analize mladog belog luka, mladog krompira i jagoda uzetih sa Kvantaške pijace i zelene salate i mladog kupusa sa pijace na Aerodromu, potvrdili su da u njima nema prisustva ostataka pesticida i teških metala i da su zdravstveno ispravni.

Međutim, od ukupno 12 uzoraka jaja i 11 uzoraka mlečnih proizvoda uzetih sa pijaca u Erdogliji i na Aerodomu, rezultati analize su pokazali da su svi uzorci jaja mikrobiološki ispravni, kao i tri uzorka sira i jedan uzorak kajmaka. I tada je vlasnicima neispravnih uzoraka naloženo je njihovo povlačenje iz prodaje do donošenja dokaza o ispunjenosti uslova za bezbednu upotrebu uz predlog mera za poboljšanje higijene u svim fazama proizvodnje i prometa.

PRILOG RTK

Izvori: Grad Kragujevac; JKP Šumadija 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 
 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html