Čekajući vetar, 25. septembar 2016.

Čekajući vetar, 25. septembar 2016.

Kada bi imao nogu, ozonski omotač bi nas onako planetarno šutnuo, ali ima samo rupu čije krpljenje zavisi i od našeg ponašanja, pa se informacije o njegovom stanju kreću od alarmantnih, preko dramatičnih, do smirujućih, ali sa dozom upozorenja. Ozonski omotač ima i sposobnost samoisceljenja, što je neophodno svemu što ima ikakve dodire sa čovekom. O klimi i ozonu govori gošća emisije, magistar medicinske meteorologije Verica Gburčik.

HRANA SE JEDE, NE BACA SE - naziv je kampanje koju je pokrenuo Centar za unapređenje životne sredine zbog posledica po životnu sredinu. Bacanje hrane povećava količinu otpada, emisiju ugljen dioksida, smanjuje količinu pitke vode, utiče na šume i obradivo zemljište... Ono što se baci, svake godine može tri puta da nahrani sve gladne sveta. Gde smo se u svojoj nesvesti, gluposti i bahatosti zaglavili? Da je loše bacati hranu, znalo se do pre samo dve generacije. Gosti emisije su Ivana Jovčić i Vladan Šćekić iz Centra za unapređenje životne sredine.

Ako u nekoj šumi ne rastu gljive, to je pouzdan znak da je zagađena. Samo desetak minuta od centra, Beograd ima Bajfordovu šumu, oazu kiseonika i lepote, koju je sjajni reditelj dečjih emisija obožavao i uvek se čudio kako je moguće da nismo svesni šta imamo; šta bi London dao za tako nešto! Banjička, ili od pre neku godinu Bajfordova šuma, ima gljive, ali bilo bi ih mnogo više kada im ne bi uništavali staništa. Iz nekog razloga, panjevi se premazuju mazutom i ostaju takvi, bez gljiva koje bi rasle na njima i vremenom ih razložile, u prirodnom procesu koji obogaćuje zemljište. O tome govori Mirjana Pjević.

U Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu, otvorena je izložba "Rogovi - borbeno znamenje sisara", autorke Jelene Jovanović.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

PRESLUŠAJ


Čekajući vetar
- ekološki magazin Radio Beograda 2 koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 8 do 10 sati.

Nekoliko puta godišnje izlazi u javnost sa osmišljenim akcijama (npr. dodeljivanje nagrade „Zeleni radio" i diploma „Zeleni list" i „Crni list"), koje doprinose popularnosti emisije i širenju ekološke svesti kod nas. Pored informativnog, magazin Čekajući vetar ima i edukativni karakter. U protekle tri decenije učvrstio je saradnju sa brojnim institucijama i društvenim organizacijama. 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu


PREPORUKA PPNS

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html