Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement

 
 

Autori i izdanja Kragujevca

30.09.2015

Mirko Demić - Ataka na Itaku

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

"VIKILIKS PROZA" O NAJNOVIJIM RATOVIMA

U knjižarama se pojavila nova zbirka pripovedaka "Ataka na Itaku”, Mirka Demića, autora koji spada u najznačajnije savremene srpske pisce srednje generacije. Do sada je objavio osam proznih knjiga, zbirki pripovedaka i romana, nagrađivan je važnim književnim nagradama, poput Andrićeve i nagrade "Dejan Medaković". Ova knjiga na poseban način otvara pitanje ratova koji su na jugoslovenskim prostorima vođeni devedesetih.

"Ukupan skor svakog rata izražava se 0:0. Pobednicima pripada velika nula. Poraženima ona mala. One dve tačke između tih nula – moje su slepe oči!" - podrazumeva neko od brojnih narativnih lica ove knjige, zamišljene kao savremeni pandan Krležinog "Hrvatskog boga Marsa", koji u konkretnom slučaju obrađuje na različite načine stvarnost nedavnog rata u Hrvatskoj i predstavlja deo zamišenog autorovog petoknjižja o sudbini Srba iz Hrvatske, od kojih su do sad štampana tri ("Molski akordi", "Trezvenjaci na pijanoj lađi" i "Po(v)ratnički rekvijem").

Parodična i burleskna, ova proza donosi antimilarizam bez tendencije, baca novo svetlo na rivalstvo Komšilije i Susjedstana, priča o Zaumlju i Zaumljanima, kao posledicama i žrtvama megalomanije svake vrste.

Istovremeno, u ovoj knjizi traje i stalan dijalog sa antiratnom literaturom, kako našom tako i svetskom. Srešćemo istorijske ličnosti, antiratne pisce (poput Hašeka i Birsa), ali i njihove junake (Švejka, jednogodišnjeg dobrovoljca Mareka, ili poručnika Jugovića). Nastavlja se dijalog sa Krležinom literaturom, započet u Demićevom romanu "Trezvenjaci na pijanoj lađi".

Knjigu "Ataka na Itaku" sačinjavaju pet dužih pripovedaka ("Ataka na Itaku", "(B)rat naš nasušni", "Presretnute depeše Ambrozija Hapsanž-Birsa", "Švejk na odsustvu”", "Susjedstansko-komšilijski gambit") uokvirenih prološkom i epiloškom pričom. Naslovna pripovetka "Ataka na Itaku" opisuje "junaštva" legendarnog mitskog junaka Odiseja, iz usta dva sporedna junaka "Odiseje" – svirača Femija i psa Argusa. Njihova priča se razlikuje od one zvanične, nalikujući na istoriju autodestrukcije, što svaki rat u svojoj suštini i jeste.

Pripovetke knjige "Ataka na Itaku" iako tematizuju poslednje ratove u našem okruženju, govore suvereno i o bivšim i budućim ratovima, bilo gde da se vode. U podnaslovu su označene Špenglerovom sintagmom, kao - "komedije burleskne besmislenosti", nagoveštavajući neobične zgode i neočekivane obrte, one u stvari nagoveštavaju štošta od onoga što se odvija iznad i ispod onoga što je ratna pojavnost.

O AUTORU

Mirko Demić (1964) je do sada objavio knjige proze:

 • Jabuke Hesperida (Književna omladina Srbije, 1990)
 • Slamka u nosu (Književna omladina Srbije,1996)
 • Ćilibar, med, oskoruša (SKD Prosvjeta, Zagreb, 2001; Narodna knjiga, 2005; Agora, 2011)
 • Apokrifi o Furtuli (Stilos, 2003)
 • Sluge hirovitog lučonoše (Agora, 2006), Molski akordi (Agora, 2008, 2009, Andrićeva nagrada)
 • Trezvenjaci na pijanoj lađi (Agora, 2010, nagrada „Dejan Medaković“)
 • Po(v)ratnički rekvijem (Agora, 2012)


Knjige eseja:

 • Slađenje gorčinom (Službeni glasnik, 2008)
 • Pod otrovnim plaštom (Prometej, 2010)
 • Čitanje proročanstva (Službeni glasnik, 2011), u koautorstvu sa Bojanom Jovanovićem

ODLOMAK

(Izvor: Polja - časopis za književnost i teoriju)Izvor: IK Agora

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar