Nebojša Radosavljević Raus - Događanja naroda 1988-2000

Nebojša Radosavljević Raus - Događanja naroda 1988-2000

Raus je – Raus!

Najvećem broju Kragujevčana dovoljno je reći Raus, pa će svi odmah znati o kome se radi, čime se bavi, kao i sve drugo o njemu, osim pravog imena – Nebojša Radosavljević. 

Za sve one koji su profesionalno vezani za medije, za one koji prate štampu, za one koji su šetali ulicama Kragujevca u vreme Miloševićeve vlasti, za one koji se bave fotografijom, sasvim je dovoljno reći – Raus.

To je njegov nadimak, pseudonim, umetničko ime, njegov zaštitni znak. 

ppns raus Woodstock

Nadimak stečen u detinjstvu prerastao je sve njegove biografske i druge podatke. Malo njih zna da je Raus svoje druženje sa umetnošću započeo kao profesionalni glumac u somborskom teatru, nastavio kao glumac amater u SKC-u (kragujevačkom), da bi svoj fotografski credo oštrio u kragujevačkom, tada jakom, Foto kino klubu. I kao što u umetnosti biva, kod onih pravih, možeš bežati od onoga što se najčešće zove talenat, ali kad-tad dođeš na svoje. Tako je i Raus tražeći sebe, otkrivao fotografiju. Ili još preciznije rečeno fotografija i njegov prvi Nikon su ga čekali, da bi im on uzvratio na najlepši mogući način. Raus se nije preterano bavio fotografskim procesima, niti teorijom fotografije, jer je on fotografiju nosio u sebi. Njega je fotografija naprosto vodila put vremena u kome živi. Sa specifičnim i istančanim nervom da zabeleži trenutak, koji nas podseća, koji svedoči, koji optužuje, koji nas opominje, Raus je vredno skupljao stotinke sekundi, u trajanje.

ppns raus Rokaj, snimaj

Za njegove fotografije se može reći da su obojene emocijama, razumevanjem, solidarnošću, smehom i suzama, karikiranjem i parodijom, ali nikada nisu bile zlonamerne, kao što ni ON nije!

Raus je kroz blendu svog aparata cinkario život, ali i sebe!

Raus nije običan fotograf ili foto-reporter, niti bi mogao da bude profesionalac koji sedi u redakciji i čeka „nalog“ urednika. Njegov fotografski damar nepogrešivo ga vodi do samih događaja.

ppns raus Potrosacka groznica

ppns raus Potrosacka groznica 2

Skoro dečija radoznalost i naivnost učinili su da njegove fotografije bude osećanja, jer on nije samo puki hroničar. Izložba i knjiga su samo deo njegovog viđenja stvarnosti, nečega u čemu smo svi učestvovali, kao aktivni učesnici, posmatrači ili tragični svedoci.

Raus je fotoreporter i čovek kome se može verovati. Zbog toga njegove fotografije imaju vrednost koja ih izdiže iznad pukog novinarsko-reporterskog ili sociološkog tumačenja. Radeći za mnoge medije, sa godinama, on je brusio svoj fotografski instikt konvertujući ga u sferu fotografije koja će trajati.

ppns raus Cosic

Njegova opuštenost ili neobaveznost ponekad zasmeta, možda njemu samom više nego drugima, ali „ne dirajte u njegove krugove“.

On je RAUS.

To je njegov nadimak, pseudonim, umetničko ime i njegov zaštitni znak.

Branislav Kovačević

ppns raus Dzawoli

BIOGRAFIJA

Nebojša Radosavljević Raus je rođen 19. aprila 1960. godine u Kragujevcu. Profesionalno se bavi fotografijom od 1982. godine. Prve fotografije objavljuje u studentskim novinama „Pogledi“ i „NON“. Kasnije sarađuje sa najpoznatijim novinama bivše Jugoslavije, „NIN“, „Start“, „Večernje novosti“, „Eureka“, „Džuboks“. Kraće vreme provodi u Grčkoj kao saradnik u Atinskoj dnevnoj novini „Elefterotipija“.

Početkom devedesetih i nastankom novih država na Balkanu, profesionalnu aktivnost nastavlja u opozicionom dnevnom listu nove Jugoslavije „Dnevni telegraf“.

Fotografije je izlagao na grupnim i samostalnim izložbama, dobitnik je nagrada i priznanja između ostalih i na konkursu „YU PRESS FOTO“-a.

Dugogodišnji je stalni saradnik dnevnih novina „Blic“.

Radi i živi u Kragujevcu.

ppns raus Rusevine

GALERIJA PPNS 

Izdavač: Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" Kragujevac, 2004 

Pripremile: Gordana Vučković i Jasmina Marković
Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" - Zavičajno odeljenje 

NARODNA BIBLIOTEKA I PORTAL PPNS

NASLOVI IZ BIBLIOTEKE

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA 

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html