Pamtiću sve - Desanka Maksimović (1898-1993)

Pamtiću sve - Desanka Maksimović (1898-1993)

PAMTIĆU SVE
DESANKA MAKSIMOVIĆ
(1898–1993)

Izložbu priredila Biblioteka grada Beograda povodom 115 godina od rođenja, 20 godina od smrti pesnikinje i Svetskog dana knjige

„Desanka Maksimović jedinstvena je pojava u našoj kulturnoj istoriji.”

M. Bećković

„U srpskoj književnosti njena pojava jeste jedinstvena, a redak je pesnik i u evropskoj književnosti koji je imao snage i kreposti da se tako čudesno obnavlja. Redak je pesnik, u nas i na strani, koji je uspevao da složi višeslojne mostove prema različitim čitaocima, da bi od njih kretalo stalno oživljavanje pesničkog teksta, kao što je bivalo i biva sa Desankom Maksimović...”

Nikša Stipčević, decembra 1988.

„Od pesnikinje što neponovljivo peva iskustvo sopstvenog postojanja izrasla je u pesnika što iskazuje i iskustvo sopstvenog naroda u vremenima stradavanja, pa zatim dorasla do pesnika što kazuje matafizičko iskustvo čoveka našeg doba, da bi dosegla i do izricanja postojanja i ljudskog bića i kosmosa: ljudskog bića u kosmosu i kosmosa u ljudskom biću...”

Svetlana Velmar-Janković, Brankovina, oktobar 1992.

* * *

Skupština opštine Kragujevac dodeljuje joj Oktobarsku nagradu grada Kragujevca 1963, za pesmu Krvava bajka. Tom prilikom proglašena je za počasnog građanina grada Kragujevca.

Godine 1963. dobija počasnu Diplomu grada Kragujevca.

1987. godine Skupština opštine Kragujevac dodeljuje joj Povelju grada Kragujevca.Izvor: Narodna biblioteka Srbije ZBIRKA ’TRAŽIM POMILOVANJE’ IZBAČENA IZ ŠKOLSKOG PROGRAMA - NE UKLAPA SE U ’OKVIR EPOHE’!


PETICIJA: TRAŽIMO POMILOVANJE ZA DESANKU MAKSIMOVIĆ!

Studenti IV godine Srpske književnosti i jezika Filozofskog fakulteta u Novom Sadu započinju odbranu lika i dela Desanke Maksimović. Pomozimo, za početak, el. potpisom - da je i odbrane.

Ovaj nasrtaj na naš identitet ne sme da prođe, ko god da ga je smislio...


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html