Radovi Kragujevčanke Andrijane Vasiljević u Parizu i Nju Delhiju

Radovi Kragujevčanke Andrijane Vasiljević u Parizu i Nju Delhiju

Kragujevčanka Andrijana Vasiljević predstavila je svoje umetničke radove na izložbi doktoranada u Parizu i na bijenalu u Nju Delhiju. Andrijana je završila grafički dizajn na Filološko-umetničkog fakultetu u Kragujevcu gde je radila kao saradnik u nastavi.

PRVI PRVI NA SKALI Sve što je veliko uvek je na korist drugih (kratak pregled izumiteljki u Srbiji XX veka) - Petrović, Vasiljević 5
Pariz: Šta ima novo? - Quoi de neuf?

Andrijana je jedna od učesnica izložbe doktoranada "Šta ima novo? - Quoi de neuf?" Akademije umetnosti Novi Sad u Parizu. Njen rad se sastoji iz dva dela - slike i njenog odraza.

- Sa jedne strane zida je portret Novaka Đokovića. Iza njega je pustinja i u pozadini krajnje more i Nebesa. Sa druge strane, preko puta, nalazi se ogledalo. Na njemu su tragovi teniske loptice, kao pogoci reketom u zemljanu podlogu. Umesto da daje realan odraz toga što smo zaista, ogledalo može biti privid svih privida. Kada razbijemo sopstvene privide i kada se oslobodimo sebe, ostaju nam odgovori o slobodi, protumačila je Andrijana za portal PRVI PRVI NA SKALI (PPNS).

Ovim projektom predstavlja se petnaest umetnika koji se izražavaju u medijima grafike, slikarstva, videa, skulpture ili rade na graničnim područjima između umetnosti i dizajna. Ujedinjeni su na doktorskim studijama, ali ne čine formalnu umetničku grupu.

- Kroz svoja dela stvaraoci predlažu matrice za razmišljanje, kritiku i nova estetska rešenja. Oni se uz poetičnost, humor i skepticizam povezuju sa kartografima, naučnicima, sociolozima, istoričarima, zanatlijama, čak i maskotama u reklamnim kostimima, da bi proširili granice poznatog i ispitali civilizacijske apsurde i ekscese, tradiciju, mitove, sisteme vrednosti i emocije koje umetnost može izazvati. Izložba predstavlja otvoreni sistem, a ne završen proizvod. Ona je poziv na dijalog o duhu vremena u kom živimo, rekao je Igor Antić, rukovodilac projekta.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije

Izložba je otvorena do 27. januara.

Nju Delhi: IAADB 2023 - Indian Art, Architecture & Desing Biennale

Premijer Indije Narendra Modi otvorio je Indijsko bijenale umetnosti, arhitekture i dizajna (IAADB) 2023. u legendarnoj Crvenoj tvrđavi 8. decembra 2023. godine.

Ovaj događaj označava realizaciju vizije da se u Indiji uspostavi vodeća globalna kulturna inicijativa, slična renomiranim međunarodnim bijenalima u Veneciji, Sao Paulu, Singapuru, Sidneju... Kulturni prostor u Delhiju podstiče sveobuhvatan dijalog između umetnika, arhitekata, dizajnera, fotografa, kolekcionara i javnosti.

Bijenale obuhvata paviljone, panel diskusije, umetničke radionice, umetnički bazar, šetnje baštinom i paralelno studentsko bijenale pod nazivom Samunati.


Andrijane Vasiljević je jedina Srpkinja koja je učestvovala na Prvom Bijenalu u Nju Delhiju. Umetnica se predstavila sa tri plakata pod nazivom "Život uvek pronađe put ~ Pobeda svetla".

Jedan od ovih plakata je već "putovao" u Los Anđeles pre par godina.

- Prvi rad, na kome je beba povezana sa prirodom, predstavlja Život na Zemlji, koji treba odigrati u svetlu znanja. Beba je simbol čistote, put svetlosti i vere u nove generacije. Simbol je stalnog spajanja neba i zemlje, tela i duše, jedinstva suprotnosti. Drugi rad je predstavljen kroz Sunce i ispisanim ćiriličnim tekstom "Sunčana generacija". Napred je voda, koja je simbol nepresušnog stvaranja i svesnog izvora Života. Od sunca i nebeske vode sve se stvara, kao velika Tajna. Treći deo rada predstavlja univerzum, četiri ogledala u obliku krsta i sunce iza svega. Život na zemlji je krst – horizontala i vertikala, kroz koji se sve preobražava. Razbijanjem ogledala čovek se više ne ogleda, već vidi istinu, vidi sunce, dolazi do karaktera. Razbijanjem ogledala čovek se više ne ogleda, već vidi istinu, dolazi do oboženja, približila je svoje Andrijana posetiocima portala PPNS.

Izložba je bila otvorena do 23. decembra, a bijenale traje i tokom januara.

Sem grafičkog dizajna, Andrija se iskazuje i kroz poeziju (Božić sjajni 7530, Šumaričke nebeske noći, Crveni korak Šumarice budi...), fotografije (Putopisi...), ali i stručni književni rad, poput pionirske monografije "Kratak pregled izumiteljki u Srbiji 20. veka" koju je napisala sarađujući sa profesorom Aleksandrom Petrovićem (linkovi vode do detaljnog predstavljanja na PPNS). 

ARHIVA PPNS PLAKAT KRAGUJEVČANKE ANDRIJANE VASILJEVIĆ MEĐU 100 NAJBOLJIH U SVETU - NA KONKURSU ZA BIOFILIJU (2020)
Plakat Kragujevčanke Andrijane Vasiljević među 100 najboljih u svetu - na konkursu za biofiliju

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html