Dubrovački Srbi: izgubljeno nasleđe (promocija)

Dubrovački Srbi: izgubljeno nasleđe (promocija)

DUBROVAČKI SRBI: IZGUBLJENO NASLEĐE – BRANISLAV STANKOVIĆ I ALEKSANDRA NINKOVIĆ TAŠIĆ

Istorijska čitanka i antologija tekstova znamenitih Srba iz Dubrovnika.

Knjiga o Srbima rimokatoličke veroispovesti i njihovim političkim i društvenim pogledima, stavovima, bоrbama i očekivanjima.

 

Knjiga Dubrovački Srbi: izgubljeno nasleđe je riznica zaboravljenog kulturnog blaga srpskog naroda. Među koricama ove knjige sabrani su malo poznati tekstovi Srba Dubrovčana i Srba katolika o raznim identitetskim i političkim pitanjima. U generacijskom nizu od Nikše Gradija do Henrika Barića ovde su zastupljeni autori koji su i danas aktuelni.

Branislav Stanković i Aleksandra Ninković Tašić, autori već kultne knjige Zvonari slobode, odradili su izuzetno važan posao. Za razliku od drugih knjiga čija tema su dubrovački Srbi, u ovoj knjizi njihov glas je dat neposredno. Nema potrebe da se oni, posle toliko godina, oni naknadno tumače, prisvajaju ili negiraju. U knjizi možete pročitati kako su vodeći Srbi Dubrovnika pisali o Ruđeru Boškoviću i kako su obeležili njegovu godišnjicu sredinom 19. veka. Takođe, o identitetu njegove porodice saznajte više u beležnicama njegovog oca, Nikole Boškovića.

Takođe, u knjizi postoji i niz izuzetnih tekstova iz pera Lovra Pavlovića Lučića o identitetu makarskog primorja: kome je pripadalo i koje je poreklo njegovog stanovništva. Pored Lovre Pavlovića, o identitu Dalmacije pročitajte i iz pera Koste Kulišića.

Neumrli Lazar Tomanović je pisao o odnosu Gundulićevog Osmana prema srpstvu i hrvatstvu, a Luko Zore o razvoju dubrovačke književnosti.

Posebno važni su redakcijski tekstovi iz časopisa Dubrovnik o odnosu verskog i nacionalnog identiteta u srpskom narodu, kao i vrlo zanimljiv poziv Ljudevita Vuličevića omladini.

Knjigu zatvaraju odabrani članci Antuna Fabrisa, jednog od vodećih političkih esejista u srpskoj kulturi na početku 20. veka.

SADRŽAJ

Pravni fakultet u Beogradu, 17. decembar 2019.
Predstavljanje knjige "Dubrovački Srbi: izgubljeno nasleđe"
Govorili: Aleksandra Ninković Tašić, autor; Branislav Stanković, autor; Dragoslav Bokan
Organizator tribine: Studentski klub Pravnog fakulteta

OBRAZOVNO-ISTRAŽIVAČKO DRUŠTVO MIHAJLO PUPIN SAJTFB STRANA 

PRVI PRVI NA SKALI Aleksandra Ninkovic Tasic

BIOGRAFIJA 

 STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html