Ja, Nikola Tesla - Aleksandra Ninković-Tašić, Milorad Durutović

Ja, Nikola Tesla - Aleksandra Ninković-Tašić, Milorad Durutović

Ova knjiga predstavlja zbirku reči Teslinih prijatelja, saputnika i saradnika, ali i brižljivo sačinjen izbor iz raznovrsnih Teslinih tekstova, stručnih, naučnih, autobiografskih. Posebna poglavlja su posvećena i Teslinim roditeljima. Knjiga donosi i najveći ikad sačinjen izbor anegdota iz naučnikovog života.

Knjiga "Ja, Nikola Tesla", čuva i mnoge savete Nikole Tesle za dobar i dug život. Samo komadić njegovih vrednih misli:

"Da svako svoje telo smatra neprocenjivim darom od Onog koji nas voli iznad svega, da ga tretira kao čudesno umetničko delo neopisive lepote, kao majstorstvo čoveku nepojmljivo, i tako nežnim i krhkim da ga mogu ozlediti reč, dah, pogled, pa čak i misao. Nečistoća, koja rađa bolest i smrt nije samo autodestruktivna, već i veoma nemoralna navika. Čuvajući svoja tela od infekcija, punim zdravlja i čistoće, mi iskazujemo svoje poštovanje prema onom suštinskom principu kojim su obdarena. Onaj ko sledi pravila higijene u tom duhu dokazuje da je zaista religiozan."

Nikola Tesla, "Problem povećanja ljudske energije", Century Magazine, The June, 1900"Imao sam veliku sreću da otkrijem nove i zapanjujuće fenomene kakvi su obrtno magnetno polje, svetljenje bežične vakumske cevi i mnoge druge efekte visokih frekvencija koji su zadivili svet. (…) Ali ono što me je impresioniralo kao lepše od bilo čega drugog je otkriće stacionarnih talasa koje sam načinio 1899, a koje je pokazalo da cela planeta na kojoj živimo, uprkos svojoj nepojmljivoj veličini, može biti naterana da odgovara treperenjem na najtiši šapat ljudskog glasa.

Nikola Tesla, London, 24. decembar 1909.Petrovdanski fenomen


Na fotografiji: dopis koji Milutin Tesla piše tačno godinu dana pre rođenja Nikole Tesle. Već su i raniji tumači ovog dopisa uočili neobičan status protinih reči, kao da je reč o nekakvom proročanstvu ispisanom u biblijskom maniru. Ako razmislimo, huk "dalekog vodopada", što ga prota spominje u dopisu, neizbežno dovodi u svest ono što će se decenijama kasnije desiti kada Nikola Tesla dopre do Nijagarinih vodopada; isto tako, slika rušenja "velike kule" kao da proriče sudbinu Tesline kule na Long Ajlandu...
O čika Jovi Zmaju

"Tu je bilo još nešto više što su oni mogli učiniti i što su oni doista i učinili: oni su u besmrtne pesme obukli plemenita dela svojih predaka, junaštvo i samopregorevanje onih, koji su pali u borbi za slobodu. Ove okolnosti i urođene osobine načinile su od Srba mislilački i pesnički narod, i tako su se postepeno razvile njihove veličanstvene narodne pesme... Ove narodne pesme mogu se, po mišljenju samoga Getea, staviti uporedo sa najlepšim proizvodima Grka i Rimljana. A šta bi tek on o njima rekao i mislio da je bio Srbin?"Iako nam to nije bila namera, knjiga "Ja, Nikola Tesla" ugledala je svetlost dana baš na rođendan našeg Genija. Beskrajno hvala Dečaku Svetlosti za sve što je uradio za našu civilizaciju. Veliko hvala i Aleksandri Ninković Tašić i Miloradu Durutoviću što u velikoj ljubavi i prosvećenosti stvoriše čudesnu knjigu koja će mnogima biti hrana za dušu.

Agape"Ja, Nikola Tesla"

- Iako knjiga nije u celosti zbirka Teslnih reči, ona jeste zbirka reči njegovih prijatelja i saputnika. To je bio jedan od metodoloških principa kojih smo se pridržavali prilikom stvaranja ovog dela. Birali smo, na primer, Đoka Stanojevića, profesora i prijatelja Teslinog, koji je napisao jednu od prvih knjiga o Nikoli Tesli. On je bio Teslin prijatelj, sam Tesla mu je dao preko 300 matrica, dakle, dao mu je instrukcije kako da piše tu knjigu i samim tim to ima autentičnu vrednost. Isto važi i za Džona O Nila, i to je izvor koji smo mi tretirali da je važan, jer je biografa, naročito komercijalne vrste, bilo je mnogo. Cilj nam je bio ono što je proverljivo, da biramo autore koji su, u tom smislu, bili bliski prijatelji i saradnici Nikole Tesle, kaže u razgovoru za Radio Svetigoru jedan od autora knjige, Milorad Durutović.

Sa njim je razgovarala Senka Čolović Šumić.

ZVUČNI ZAPIS (2020)Povodom dana Nikole Tesle na našim talasima gostovala Aleksandra Ninković Tašić.

Mnogobroja su pitanja koja se sve učestalije postavljaju Crkvi, u vezi sa duhovnošću i nadahnućem čuvenog pronalazača i naučnika. Svetigora danas, na dan Nikole Tesle želi da podseti na nekoliko činjenica koje jasno ukazuju na njegov odnos prema duhovnosti i u tom smislu značaj za Crkvu.

Toga radi pozvali smo našu saradnicu i velikog poznavaoca djela Tesle Pupina i Milankovića Aleksandru Ninković Tašić.

ZVUČNI ZAPIS (2018) 

Nikola Tesla


OBRAZOVNO-ISTRAŽIVAČKO DRUŠTVO MIHAJLO PUPIN SAJTFB STRANA 

PRVI PRVI NA SKALI Aleksandra Ninkovic Tasic

BIOGRAFIJA
ARHIVA PPNS

ALEKSANDRA NINKOVIĆ-TAŠIĆ U KRAGUJEVCU O ZVEZDOBROJCIMA, 2020. (AUDIO, 1:12:39)SAVET SVAKOM NASTAVNIKU, PROFESORU: UZMITE DEO SEĆANJA TESLE, PUPINA I MILANKOVIĆA
Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE
 
- ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari