Svetionik - potraga za smislom reči i izraza, 3. deo

Svetionik - potraga za smislom reči i izraza, 3. deo

Edukativni video zapisi iz oblasti jezika, književnosti, kulture i komunikacije
Autor: dr Dragan Jakovljević, profesor Filozofskog fakulteta u Budimpešti

- Evo nas ponovo kraj našeg "Svetionika". Da li sa sigurnošću znamo o čemu peva popularna pop pevačica kada u refrenu svoje pesme spomene "vertigo u glavi"? Ako želimo da se pohvalimo da smo avanzovali, treba da znamo da ta reč ima dva potpuno različita značenja. Zašto nas oni koji bolje znaju nemački jezik od srpskog, neće pravilno razumeti ako nekoga okarakterišemo kao "giliptera", iako je to reč nemačkog porekla? Ako nam se učini da su "stereotipija" i "stereotip" isti ili slični pojmovi, prevarićemo se...

Dragan Jakovljević rođen je 1965. godine u Kragujevcu. U Budimpešti živi i radi od 1995. godine. Diplomirani je novinar, master kulturologije i doktor filozofskih nauka.

Na Filozofskom fakultetu u Budimpešti predaje grupu predmeta iz oblasti istorije srpske književnosti i kulture. Objavio je više desetina radova u naučnim časopisima u Mađarskoj, Srbiji i inostranstvu i učestvovao na brojnim naučnim konferencijama. Kao predavač po pozivu, gostuje na slavističkim katedrama državnih univerziteta u Krakovu, Pragu i Beču.

Bavi se i književnim stvaralaštvom. Do sada je objavio 12 knjiga proze i poezije, za koje je nagrađivan prestižnim srpskim i međunarodnim priznanjima. Član je Udruženja književnika Srbije, Društva književnika Vojvodine i Udruženja novinara Srbije.

Duži niz godina angažovan je u Srpskim nedeljnim novinama - zvaničnom glasilu srpske nacionalne manjine u Mađarskoj, čiji je glavni i odgovorni urednik. Duže vreme radio je kao akreditovani dipisnik beogradskih redakcija iz Budimpešte.

Pre dolaska u mađarsku prestonicu, radio je kao novinar i urednik u Dopisništvu RTS-a u Kragujevcu i Radio-televiziji Kragujevac.

DRAGAN JAKOVLJEVIĆ FB PROFILFILOZOFSKI FAKULTET (BUDIMPEŠTА)VIKIPEDIJA 


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 


PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari