Raši Papešu priznanje za ukupan doprinos srpskoj satiri

Raši Papešu priznanje za ukupan doprinos srpskoj satiri

Međunarodni festival Satira fest koji organizuje Beogradski aforističarski krug biće održan u petak 23. oktobra, s početkom u 19 časova u sali Matice iseljenika i Srba u regionu (Nušićeva 4). Ovogodišnji festival, osamnaesti po redu, zbog epidemiološke situacije biće održan bez prisustva publike, najavio je predsednik BAK-a dr Slobodan Simić.

Satira fest 2020 posvećen je šezdeset petoj godišnjici od smrti pesnika i satiričara Stanislava Vinavera (1891-1955) i odvijaće se pod simboličnim geslom, zapravo Vineverovim aforizmom, "Nema granica ograničenosti".

Prisutni satiričari govoriće aforizme i nagrađene priče i pesme, što će biti snimljeno i potom emitovano na Jutjubu. Aforizme autora koji budu sprečeni da lično učestvuju, čitaće glumac Milan Milosavljević, poznat po tumačenju lika Branislava Nušića.

Slobodan Simić je saopštio i ko su ovogodišnji laureati prestižnog satiričnog festivala. Na Satira festu biće dodeljeno priznanje "Vuk Gligorijević", za najbolji izgovoreni aforizam, nagrada "Rastko Zakić" za najbolju satiričnu pesmu - Dušanu Pop Đurđevu iz Novog Sada i nagrada za najbolju satiričnu priču - Milku Stojkoviću iz Smederevske Palanke. Ovi pobednici određeni su na osnovu konkursa, a dobitnik nagrade za najkraću književnu formu biće poznat nakon što svih trideset odabranih učesnika izgovore svoje aforizme. Za priznanje će se nadmetati aforističari iz Srbije, Slovačke, Severne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Švajcarske, koje je odredio ovogodišnji selektor Mitar Đerić Laki.

Po tradiciji, peti put biće uručena "Nagrada za satiričnu hrabrost" Beogradskog aforističarskog kruga, čiji je ovogodišnji dobitnik Svetislav Basara, književnik i kolumnista dnevnog lista "Danas".

"Basara svakodnevno odvažno i dosledno ispisuje svoje britke i duhovite tekstove koji su amalgam eseja, satiričnih komentara i dnevničnih beležaka u kojima na originalan i prepoznatljiv način piše o najvažnijim društvenim, političkim, umetničkim i medijskim fenomenima, ne štedeći ništa i nikoga, uključujući i sebe", navodi žiri BAK-a u obrazloženju odluke.

Prethodni dobitnici priznanja su: Sergej Trifunović, Zoran Kesić, Dragoljub Ljubičić Mićko i Teofil Pančić.

Priznanje za ukupan doprinos srpskoj satiri pripalo je aforističaru i autoru satiričnih priča Raši Papešu (1947) iz Kragujevca.

Saša Dimitrijević (1964) iz Niša dobitnik je nagrade "Nikola Otaš" za ukupan doprinos satiričnoj karikaturi, koju po treći put dodeljuju Udruženje karikaturista Srbije i Beogradski aforističarski krug.

Odličje "Zlatni krug" za afirmaciju satire u svetu ove godine pripalo je poznatom slovačkom pesniku i aforističaru Tomašu Janovicu (1937) iz Bratislave.

Slobodan Simić smatra će "publika koja je prethodnih godina do poslednjeg mesta ispunjavala salu Zadužbine Ilije M. Kolarca, gde je održavan Satira fest, imati razumevanja za ovogodišnje izmenjeno izdanje festivala, te da će u vatrometu duha najboljih domaćih i stranih satiričara uživati gledanjem video formata na Jutjubu".

Izvor: Beogradski aforističarski krug 


RAŠA PAPEŠ NA PPNS:


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html