Prihvati(h) Kulturni izazov

Prihvati(h) Kulturni izazov

Naše svakodnevice pretvorila se u potragu - kako do para, bez obzira da li je motiv da se egzistencijalno „pokrpimo“ ili da steknemo još više od onoga što imamo.

Otuda je vrlo popularno deliti savete o preduzetništvu, dok se biznis planovi, „star-apovi“ i slični pojmovi svake nedelje nalaze u medijima ili na specijalizovanim e-adresama.

Često se u tim savetima kao pozitivni primeri navode uspešnih ljudi iz belog sveta, citiraju njihove mudre misli, navode velika dela – sve to u prevodu.

Kao vid podrške ideji „Kulturni izazov“ ističem primer takođe iz belog sveta, ali se tiče velikana koji je naše gore list.

Ove 2014. godine navršava se 90 godina od kako je objavljeno englesko izdanje knjige "Sa pašnjaka do naučenjaka" koja je u Njujorku objavljena pod naslovom "From Immigrant To Inventor".

Evo samo jedne istrgnute rečenice kao podsticaj za sve mlade koji su spremni da se prihvate životnog izazova, a važi i za sve one koji će duhom ostati večito mladi...

"Za mladog čoveka uopšte nije nesreća biti bez novaca, ako se odlučio da sam sebi krči put samostalnom životu, pod uslovom da u sebi ima dovoljno snage da savlada sve teškoće sa kojima će se sukobiti."

Bolje od bilo čije priče o Pupinu "govori" njegova autobiografija na kraju ove beleške. Sem ovog "čitanja" sa ekrana, preporučujem je kao neizostavni deo kućne biblioteke.

A u skladu sa XXI vekom i prostorom u kojem je pokrenut ovaj Kulturni izazov, preporučujem i obilazak Virtuelnog muzeja Mihajla Idvorskog Pupina.

Za prijatelje koje sam "nominovao", ali i za sve ostale koji žele da se uključe u ovaj vid korisne zabave, kraće objašnjenje pokretača akcije Kulturni izazov.

"Smisao akcije je da svako od nas objavi biografiju, ili zanimljivost o nekom srpskom velikanu iz oblasti književnosti, muzike, pozorišta, filma, slikarstva, nauke, obrazovanja, itd, o nekom važnom događaju iz srpske istorije, ili o nekom terminu vezanom za opštu kulturu i nominuje 10 svojih prijatelja, koji će po svom izboru objaviti nešto od navedenog i dalje nastaviti akciju nominovanjem sledećih desetoro ljudi. Na ovaj način moći ćemo da se zabavimo, a ujedno i naučimo nešto novo što do sada nismo znali."ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html