Pustimo ’Slavuja iz zatočene bašte’ da peva i raste

Pustimo ’Slavuja iz zatočene bašte’ da peva i raste

Povodom prozivki jednog deteta

Pavlina Radovanović je rođena 2009. godine u delu Orahovca ograđenom bodljikavom žicom.

Dan-danas sanja slobodan život u getu na teritoriji Srbije, gde je do 1999. godine živelo oko ti hiljade Srba, a danas ih je samo dve stotine trideset. U rodnom mestu ima ograničenu slobodu kretanja ("Dovde smemo najviše da idemo..., gde smemo da šetamo" - pogledati "Rodoslavce" u nastavku).

Na nastupima je najčešće u nošnji, a uprkos svim tegobama - s osmehom.

Peva i zlo ne misli, kako kaže naš narod.


Šta treba da radi - da se stidi porekla, identiteta, srpskih, kosovskih pesama, muzičke škole gde savladava klavir, hora sa kojim nastupa, sem što ima i samostalne koncerte, crkve za čije se obnavljanje skupljaju prilozi na njenim koncertima?

Možda da traži stalno mesto na Pinku (gde voditeljka "gaji" dete u studiju) ili na Aj-di-džej TV-u, da prihvati taj "stil" kako bi bila podobna?

Da se ne rasplače kada suze same krenu kao kada je pevala u Brčkom ili u danu nemilih scena u Velikoj Hoči ili kada je srela omiljenog fudbalera?


A šta treba da peva umesto "Oj, Kosovo, Kosovo" - "Oj, Ameriko, Ameriko"!?


Treba li i Ljubomir Simović da se odrekne stihova:

"Zbogom prvi nerođeni sine,
Zbogom ružo, zbogom ruzmarine.
Zbogom leto, jeseni i zimo,
Odlazimo da se ne vratimo"?

Cele pesme "Hriste bože"?

To je on napisao, ne ovo dete koje peva.

Petar Božović da traži da se obriše spot "Kosovo pamti"?


Beogradski sindikat za "Teci reko" takođe?


Da potremo i "Šarenicu"?


"Rodoslavce" gde se pojavila, isto?


Zabranimo da joj otvara vrata Kolarac?


I Narodno pozorište? Zabranimo da nastupa na javnim mestima?


Treba li, šta kaže voditeljka koja je "tvitnula": "Kako je tako mala, a zvuči kao staramajka iz kosovskog ciklusa"?

Šta kaže njen kolega koji rezonuje: "Opštenarodni povratak u srednji vek"?


U februaru 2022. Pavlina je na Instagramu napisala:

"Dragi moji,

Nakon dugog razmišljanja odlučila sam da otvorim instagram nalog, razlog tome je velika želja da pokažem svoj talenat i da ostanem u kontaktu sa svim ljudima koje sam upoznala i zavolela. Ovim putem želim da sa vama podelim moju ljubav prema klaviru i etno pevanju, a najviše pevanju kosovskih pesama sa namerom da sačuvamo našu najlepšu srpsku kulturu, koja počiva na Kosmetu. Želim da vam se svima zahvalim na svim komplimentima, lepim rečima, podršci, ljubavi kao i na prisustvu na svakom mom nastupu, a tek će ih biti. Ova moja prva objava je slika koja baš opisuje mene i moje namere, a nastala je na nastupu gde sam osetila najviše ljubavi - na dočeku Pravoslavne Nove godine u Srpskoj Republici.

Voli vas vaša Pavlina"

 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели ПАВЛИНА РАДОВАНОВИЋ (@pavlina.radovanovic)

Pustimo "Slavuja iz zatočene bašte" da peva i raste, pustimo dete da živi svoje detinjstvo, uprkos svim ograničenjima. Život joj je već dovoljno težak - "baš težak", kako Pavlina kaže.

D. M. M. - PPNS

* * *

Slavuj iz zatočene bašte - Pavlina Radovanović (Dokumentarna emisija)


Veliku zahvalnost dugujemo Osnovnoj školi "Dositej Obradović" iz Orahovca, direktorici Suzani Milićević i učiteljici Branki Dedić. Takođe, Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" iz Lapljeg sela i Pavlininom profesoru klavira Nemanji Đorđević. Takođe, neizmernu zahvalnost profesorici i novinaru Oliveri Radić iz Orahovca.

Proizvodnja: Link produkcija, Gračanica 2022.

PAVLINA RADOVANOVIĆ JUTJUBINSTAGRAM


ARHIVA PPNS

Pesme
  1. Rasti, rasti, moj bore zeleni 03:39
  2. Soko bira gde će naći mira 03:15
  3. Vile proletoše 04:04
  4. Zaspala moma kraj mora 02:31
  5. Aoj, konjče, dobro moje 03:33
  6. Razbole se, majko, Jevrima devojka 02:22
  7. Hajde, momo, da te vodim doma 02:26
  8. Prošetalo zlato materino 03:01
  9. Dva se draga vrlo milovala 03:38
  10. Zmaj prelete zelenijem lugom 03:31
Muzika: Miloš Zubac
Stihovi: narodna lirika s Kosova i Metohije
Aranžmani: Nemanja Nešić
Autorske klavirske teme u pesmama: Nemanja Nešić

MILOŠ ZUBAC - KOSOVSKE

Miloš Zubac - Kosovske

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM, TRED

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html