I šta sada?

I šta sada?

Negde u proleće 2000. godine, dok se radio-program Prvi na skali još uvek zahuktavao, Čika Žika je doneo disk Hot Rail (2000) grupe Calexico. Svoju emisiju započeo je sa numerom El Picador, koja se pretopila u The Ballad of Cable Hogue, a ja sam, kao muzički urednik, ostao bez reči.

Tako je Calexico istoga trenutka postao jedan od mojih omiljenih bendova svih vremena.

Kao i svaki muzički narkoman, uporno sam krstario netom u potrazi za živim snimcima i sanjario o tome da ćemo se sresti na koncertu. Za divno čudo, Joey Burns & John Convertino, duša i srce Calexica, pokazali su se kao veliki frajeri pa nisu pravili probleme oko piratskih snimaka. Otkrio sam čak i mesto na kome su, sa njihovom dozvolom, fanovi ostavljali snimke sa koncerata. Doduše, u poprilično lošem kvalitetu, ali se nisam mnogo bunio – moglo je fino da se prati kako grupa sazreva.

U jesen 2002. godine došli su u Evropu. Na kraju turneje, šest dana za redom punili su londosku salu Barbican što je, srećom, ostalo zabeleženo. Dve godine kasnije zapis sa ovih nastupa pojaviće se kao DVD izdanje - World Drifts In, a moje komšije su se pravile fine. Cela zgrada se tresla od nastupa Calexica i Mariacha Luz de Luna.

Nekom čudnom koincidencijom brat ih je zakačio u Puli, dok je bio na letovanju. Tako sam dobio izveštaj iz prve ruke o nastupu i par suvenira – majicu sa logom koju je mogao da obuče Junior i poništenu ulaznicu za nastup.

Treba li da napomenem koliko sam patio?

U međuvremenu, Calexico su u dvogodišnjim intervalima redovno objavljivali albume i polako & smireno gradili svoj zvuk i fazon. Svaki od njih bio je korak napred. Smanjivao se broj soničnih eksperimenata kojima su bili skloni na ranim albumima, a pesme su postale kvalitetnije i koherentne.

Prilika da ih, napokon, vidim uživo ukazala se u avgustu 2013. godine. Ko nije bio među Kalemegdanskim zidinama tog vrelog dana, ne zna šta je propustio. Znoj je tekao potocima, pivo je bilo mlako, ali je vredelo. Prisutni su u ta dva i kusur sata uživali u vrhunskoj svirci i povezanosti grupe sa publikom kakvu sam retko sretao na koncertima.

Zadovoljan, posle koncerta sam se upitao: Šta će dalje da rade?

Krajem januara ove godine pojavila se stidljiva informacija da su završili snimanje novog albuma u Meksiku. Nešto kasnije pojavio se prvi zvučni zapis kao najava. Falling From The Sky je odlična pesma - razmišljao sam o tome da će pokušati da naprave neke promene u zvuku, ali nisam očekivao da će to biti sintisajzeri. Trejler o snimanju albuma mesec dana kasnije me je još više zbunio – govorili su o gomili gostiju za koje je teško naći neku međusobnu vezu, a ja sam sa nestrpljenjem čekao 13. april...

Vredelo je. Edge of the Sun (2015) je odličan i raznovrstan album koji se, uprkos mojoj početnoj skepsi, nije mnogo pomerio napred u odnosu na svoje prethodnike. Strani recenzenti mu to malo prebacuju, a meni se čini da u tome preteruju jer za to nema nikakvih razloga. A i zašto bi? U vreme kada velika imena jedva sastavljaju nove albume, Calexico ispaljuje takav materijal koji se čini kao domaći zadatak. Barem tri četvrtine albuma čine izvanredne pesme, a ostatak je iznad proseka. Prava poslastica je prošireno izdanje sa još šest bonusa koji jasno pokazuje da ovi momci nemaju nikakve probleme sa inspiracijom.

Nastavljaju da slave život, a to je ono što nam ovde tako nedostaje.CALEXICO - EDGE OF THE SUN (FULL ALBUM)

Tracklist

 1. Falling from the Sky
 2. Bullets & Rocks
 3. When the Angels Played
 4. Tapping on the Line
 5. Cumbia de Donde
 6. Miles from the Sea
 7. Coyoacán
 8. Beneath the City of Dreams
 9. Woodshed Waltz
 10. Moon Never Rises
 11. World Undone
 12. Follow the River


CALEXICO SAJT, FB STRANA, TVITER 

Piše: Zoran Paunović

PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 2

 • Obrad
  29.04.2015

  poslije ovoliko zaraznog (a i kakav bi inače mogao biti?!) entuzijazma nije mi preostalo ništa drugo sem da na pitanje "I šta sad?" ponudim posjetu sajtu http://www.wattpad.com. u deluxe izdanju stvarno ima 6 bonus pjesama. :)

 • Zoran Paunović
  29.04.2015

  Bonusi nisu restlovi sa snimanja koji su otpali zbog slabijeg kvaliteta, već mali marketinški trik. Omiljeni mi je Esperanza (Nada) koju je napisao jedan od trubača Calexica, Jacob Valenzuela. Idealna zvučna podloga da se pusti koja suza. :)

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html