Jedinstvena antologija poezije za muziku

Jedinstvena antologija poezije za muziku

Bob Dilan je dobio Nobelovu nagradu za književnost, što baca sasvim novu svetlost na jednu vrstu poezije koja je svoj život našla ili završila u muzici. Autori tih pesama nikad nisu od akademske javnosti prepoznati na pravi način.

Duboko ubeđeni da ta poezija, koja je nastajala na prostorima nekadašnje zajedničke države, ima kvalitet, vrednost i pismenost koja nadmašuje mnoge „uvozne“ za koje se verovalo da su sudbonosne, dizajner Dragan S. Stefanović i novinar Petar Popović odlučili su da se upuste u jedinstven poduhvat: objedinjavanje pesmotvoraca sa područja emotivnog i jezičkog prostora na način kakav nikad nije načinjen. Okupili su 110 najvažnijih autora i svakog pojedinačno zamolili da rukom ispiše tekst pesme do koje on lično najviše drži.

Tako je nastala monografija „Manu Prima“ ili „Svojeručno“. Ona sadrži, uz originalne rukopise, i štampane tekstove tih pesama kako su stvarno otpevane, kao i priče o svakoj pesmi odnosno autoru, uz originalno dizajnersko i grafičko viđenje Dragana S. Stefanovića, verovatno najvećeg dizajnera rok kulture sa prostora nekadašnje Jugoslavije, koji više od tri decenije živi i radi u Švajcarskoj.

Štampano izdanje antologije „Svojeručno“ očekuje se na proleće 2017. godine. U međuvremenu, svake nedelje ekskluzivno ćemo objavljivati po jedan dokument iz te knjige.

Petar Peca Popović


BIOGRAFIJA

Rođen 12. jula 1949. u Beogradu gde je završio sve svoje škole.

Prvi tekst objavio aprila 1967. u nedeljniku Gong. Kasnije pisao i piše u svim najvažnijim novinama zemlje u kojoj je rođen.

Glavni urednik dva najtiražnija lista u istoriji jugoslovenske rok periodike (Džuboks 1976-77) i Rock (1982-86). U kući Politika učestvovao u pokretanju dva magazina (Intervju i Rock) i jednih dnevnih novina (Sportski žurnal).

Doprineo pravljenju nekih od najvećih muzičkih događaja u Beogradu u XX veku.

Uspešni licencni (1986-88) i neuspešni glavni i odgovorni urednik PGP RTS (1995).

Prvi muzički urednik prvog muzičkog radija u SFRJ. (101 Radio Beograd - 1989).

Autor najduže dokumentarne rok serije Televizije Beograd. (Rokumenti - 1995).

Urednik u prvoj stvarno nezavisnoj televizijskoj kući druge Jugoslaviji sve dok nije zabranjena. (OK TV, 1989).

U Zagreb i Skoplje odveo najveće muzičke karavane u dvadesetom veku.

Doživeo da bude i urednik Zvezdine revije. Poznaje svih pet Zvezdinih zvezda.

Predavao po školama, fakultetima, zvaničnim i neformalnim mestima. U Srbiji i svetu
ima nagrade, medalje, plakete i odlikovanja.

Knjige:

  • Rokopisi ( Zepter Book, 2008- rasprodato)
  • Kikinda Short 04 (dve priče - Kikinda 2010)
  • Biti Rokenrol (koautor Mihajlo Pantić – Službeni glasnik 2011, tri izdanja) 

Pisao više desetina predgovora i pogovora za knjige iz oblasti popularne kulture.

Više nije ni mogao da očekuje od života.

VELIKI LJUDI SAJT 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html