Petar Peca Popović - Rokopisi (Promocija 2008)

Petar Peca Popović - Rokopisi (Promocija 2008)

...Rokenrol koji je – ubedljivo nas podseća Petar Popović u jednoj od najdragocenijih dimenzija ove knjige – nešto mnogo veće od izlizanog kvintnog kruga. Rokenrol je bajka, kao u priči o izgubljenom albumu Bitlsa; duh zajedništva i fantom slobode – rođen u Vudstoku a sahranjen možda već na ostrvu Vajt; život na ivici i život "do daske", što potvrđuju i primeri ne tako ortodoksnih rokera poput Ave Gardner ili Frenka Sinatre. Rokenrol je, međutim – o tome neopozivo svedoče svi junaci Rokopisa – pre svega ogromno polje imaginacije i kreacije, način poimanja i doživljavanja sveta, duhovni prostor u kome muzika možda i jeste osnovni, ali nije uvek i najvažniji element. Zato se razmišljanje o muzici ponekad pretvara u iskustvo potpunije i uzvišenije od bilo kog konkretnog zvučnog doživljaja. Rokopisi Petra Popovića nude upravo tu vrstu iskustva – opojnog kao polutama u kojoj prvi put u životu slušate Yesterday, setnog kao treperenje sveća u suton devetog decembra hiljadu devetsto osamdesete. I fatalnog kao Keti Bauman.

Zoran Paunović

BLUZ ZA KETI BAUMAN - Vreme, 19. 6. 2008. 

* * *

Čitanje i dešifrovanje "Rokopisa" predstavlja fantastično putovanje koje vraća veru u vrednost i snagu popularne muzike, poezije i mitova kojima smo hranjeni u vreme kada je do naših gramofona, kasetofona i radio aparata dolazilo manje muzike i kojoj je samim tim posvećivana veća pažnja i više ljubavi.

"(...) To je neponovljivo iskustvo.
Kao u majski suton doživeti Brela i Ne me quite pas na terasi krova Muzeja muzičkih instrumenata u Briselu, Edit Pjaf u La Closerie des Lilas na pariskom Monparnasu, kao Street Fighting Man grupe The Rolling Stones u rano popodne na londonskom Pikadiliju (...) kao Road To Cairo u interpretaciji Džuli Driskol dok se u cik zore vozite od Aleksandrije ka prestonici Egipta, kao Jeke, Jeke Morija Kantea u mokroj kafeteriji ispod Viktorinijh vodopada u Zimbabveu, poput Sunday Bloody Sunday grupe U2 u autobusu između Dablina i Slajga u Irskoj ili Cesariju Ejvoru u sumnjivoj birtiji Puerto de la Kruza na Tenerifima.
To su trenuci zbog kojih nije šteta živeti..."
(Petar Popović, "Rokopisi", 2008.)

Željko Jovanović

PETAR POPOVIĆ - ROKOPISI, Dobre vibracije, 7. 5. 2009.SNIMAK PROMOCIJE

Petar Peca Popović, novinar, rok kritičar, publicista
Promocija knjige "Rokopisi", 3. maj 2008. (Madlenijanum)
62 minut

Autor: Zoran BulovićPREPORUKA PPNS


ROKENROLER/R’N’R ORIJENTIRI

  • OBRAĆANJE PECE POPOVIĆA (FONDACIJA TANJA PETROVIĆ)
  • PECA POPOVIĆ - ČETVRTI DOBITNIK NAGRADE FONDACIJE TANJA PETROVIĆ
  • JEDINSTVENA ANTOLOGIJA POEZIJE ZA MUZIKU

DETALJNIJE

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari