Radijska rok legenda na RTS-ovim talasima

Radijska rok legenda na RTS-ovim talasima

Žikica Simić, autor kultnih radijskih emisija „Tajanstveni voz“ i „Dole na uglu“, od 10. januara će vas svake nedelje, od 18 do 20 časova, voditi na svoj, kako on to naziva, intrapsihički trip kroz rok muziku, na talasima Drugog programa Radio Beograda.

Njegov muzički izbor je prepoznatljiv, posvećen, bez kompromisa, bez podilaženja publici zarad slave i rejtinga, bez potrebe da se odmerava na medijskom tržištu, rekao je o Žikici Simiću žiri koji mu je 2014. godine dodelio nagradu „Tanja Petrović“, za doprinos afirmaciji kulture i umetnosti.

Takav je bio i 1985. godine, što mu je i „obezbedilo posao“ – vođenje „Tajanstvenog voza“, kultne rokenrol emisije na Studiju B – takav je i danas. A biće i 10. januara, samo će se emisija i radio-stanica zvati drugačije. Na našu sreću - Radio Beograd!

„A emisija će se zvati Neonska duga - Rokenrol magazin Žikice Simića. Neonska duga je, čini mi se, zanimljiva sintagma. Ima nečeg rokerskog u njoj, ima nečeg nestvarnog, zamišljenog, da ne kažem pogrešnog. Duga je simbol nade i sreće ka kojima težimo. Ova neonska je veštačka, napravljena. Ona je varka, trik. Ali je jedina koju možemo da dosegnemo. Tako se uostalom zove i jedna sjajna pesma Vejna Tompsona - Neon Rainbow. Bila je hit za grupu ’The Box Tops’ u kojoj je pevao Aleks Čilton“, odao nam je tajnu Simić.

„Podnaslov ili alternativni naziv emisije je takođe važan. Glasi Heroji, skitnice i fatalne žene. Za mene je, naime, rokenrol muzika nova verzije komedije del arte sa stalnim likovima. Ako su tamo bili Arlekin, Kolombina, Pantalone i Pulčinela, u rokenrolu su to skitnice, odmetnici, heroji, fatalne žene, kockari, bludnice, desperadosi... dugačak je spisak. Tri primerka smo stavili u naslov da bismo naglasili takav sled stvari. Džim Dikinson je rekao da je rok muzika proizvod grupe ’društvenih otpadnika’ (social misfits) nastao u tamnoj sobi neke mračne noći. To je moja početna pozicija. Odatle kreće vrtoglavi surf kroz sve moguće pojavne oblike rok muzike“, dodaje autor.

„Imena nisu baš originalna, kao što ništa nije originalno u rok muzici. Sve odnekud potiče, dolazi. Sa ulice, iz roditeljske garaže, sa srebrnih auto-puteva koji preko užarene pustinje vode u nedogled.... Rokenrol je hronika života na divljoj strani.“

Prošle godine je priznao da se malo umorio od mikrofona, tako da smo se mi, koji smo odrastali uz njegov glas, prosto „uplašili“ da nas posle tri decenije očekuje nešto novo, neprovereno, ili, što bi rekli pajtonovci, „nešto potpuno drugačije“?

„Stari pas ne može da nauči nove trikove. Tako je i sa mnom“, razuverava nas ekspresno, jednom jedinom rečenicom Simić.

Pa nastavlja: „Pokušaću da novom auditorijumu predstavim rok muziku kao specifičan oblik ’svakidašnje jadikovke’. Svakidašnji život elaboriran je u ovoj muzici, zahvaljujući talentu njenih glavnih protagonista, kao velika epopeja, dostojna Ilijade i Odiseje. Alhemija rok muzike pretvara životni poraz u veličanstvenu pobedu, leči slomljeno srce, od gubitnika pravi heroje“.

„Specifičnim izborom pesama i izvođača, služeći se kratkim najavama, pokušaću da rok muziku predstavim na taj način. Želim da rok mitologiju približim slušaocima, da rok muziku predstavim kao specifičan jezik koji je putujući kroz noć stigao do nas.“

„Osećanje da još uvek nisam vratio dug dovelo me je ponovo pred mikrofon. Moj višedecenijski angažman u oblasti medijskog predstavljanja rok muzike može se shvatiti kao vraćanje duga. Kao što je Dejvid Krozbi u onoj legendarnoj pesmi shvatio da svoju dugu kosu duguje nekom, tako i ja“, kaže tvorac Neonske duge.

„Znam ja ponešto i o psihologiji, filozofiji, književnosti, filmu, umetnosti. Učio sam o tome na visokim školama. Ništa mi međutim nije pomoglo da shvatim sebe i sebe-u-svetu kao rok muzika. U njoj sam našao odgovore i skrovište. Dužan sam joj. Zato i radim ovo što radim. Vraćam dugove.“

Na Radio Beogradu je sve i počelo

Interesantno da je rok muziku zavoleo zahvaljujući emisijama Nikole Karaklajića upravo na Radio Beogradu 2. Može li dolazak na iste radio talase na kojima je „sve počelo“ stvoriti određeni pritisak čak i kod jednog tako iskusnog voditelja?

„Imam veliku tremu. Ne zbog Nikole Karaklajića, Nikole Neškovića, Pece Popovića, Vlade Džeta i drugih koji su pre mene govorili o rok muzici u mikrofone Radio Beograda. Ne. Znam da delimo istu ljubav i isto oduševljenje. Tu ne može niti će biti nesporazuma“, tvrdi Žikica.

„Više me brine činjenica da je moje prethodno radio iskustvo vezano za rad na radio-stanicama koje su imale auru alternativnosti i nezavisnosti, u smislu u kojem sa ta reč upotrebljava u rok muzici. Ne znam, naime, kako ću se snaći u jednom tako velikom sistemu kakav je Radio Beograd. Tu postoje višedecenijska pravila, davno uspostavljeni odnosi, utvrđeni načini, itd.“

Za prave rok muzičare kažu da čitav život žive kao rokeri i da ne mogu ili ne umeju drugačije. Kome ako ne Žikici Simiću postaviti pitanje u kojoj meri to važi i za prave radijske zaljubljenike u taj muzički pravac?

„Ja svoj rokerski život živim kao filmski likovi Volter Miti i Šlezingerov Lažov Bili. Sve se odvija iza lica. Sve je mašta, zanos. Nisam učestvovao u šutkama, nisam se kotrljao na rukama oduševljene publike. Ja sam, sa gramofonom ili CD plejerom, suočen sa rok pesmom, krećem na unutrašnji, intrapsihički trip. Žongliram uspomenama, engramima, osećanjima, mislima i primislima. Vrtim ih, bacam ih visoko, dočekujem nisko, ređam i preuređujem“, objašnjava Simić.

„Kad se rok pesma završi ja više nisam onaj sa njenog početka. I tako svaki dan. Preuređujem sebe pomoću rok pesme. Ne mogu i ne umem drugačije.“

„Električna zastava“

Ovaj rok entuzijasta, kako najviše voli da ga zovu, a po profesiji zatvorski psiholog, 2012. godine je objavio „Električnu zastavu“, svojevrsnu rok enciklopediju – zbirku tekstova-eseja koji su 20 godina izlazili u listovima „Ritam“, „Danas“ i „Politika“ i ispričanih u njegovim radio emisijama „Tajanstveni voz“ (Studio B) i „Dole na uglu“ (B92).

U njima se bavio uglavnom američkim i britanskim rokenrol, kantri i garaž rok izvođačima i grupama, od legendarnih Lua Rida, Boba Dilana i Džonija Keša, do „Vajt strajpsa“ i Evana Danda iz „Lemonhedsa“.

Knjiga je lični doživljaj autora u kojem su naslovi albuma i imena izvođača jedini istiniti elementi, sve ostalo je nestvarno i izmišljeno i predstavlja personalno viđenje koje rok pesma proizvodi na slušaoca.

Ovo nam je falilo!

Rokenrol magazin Žikice Simića je ono što je nedostajalo u našoj programskoj ponudi i nema sumnje da će nam on doneti veću slušanost i još veći ugled u našoj kulturnoj javnosti, koji naš program uživa decenijama. Emisijom Žikice Simića, sa pesmama koje govore o herojima, skitnicama i fatalnim ženama, na početku nove godine otkrivamo još jedno tajno mesto na Javnom servisu za ljubitelje kvalitetne muzike, po kojoj je naš program jedinstven u celom regionu“, izjavio je Radoman Kanjevac, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2, najavljujući prvu emisiju Žikice Simića na RTS-u.

Autor: Srđan Lučić
Izvor: RTS 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html