Kepa & Free Spirits - Prvi solistički koncert

Kepa & Free Spirits - Prvi solistički koncert

Prvi solistički koncert sastava Kepa & Free Spirits zakazan je u Knjaževsko-srpskom teatru za petak 23. decembar od 21 čas.

Priča o bendu Kepa & Free Spirits počinje, kao i sve dobre priče, ne na početku, već na raskršću.

U epilogu oporavka od ozbiljne povrede koja ga je mogla ostaviti sasvim nepokretnim, veteran i živa legenda jugoslovenske rok scene, Slobodan Kepa Stojanović, našao se nezasluženo u najnezavidnijoj mogućoj situaciji koja može da zadesi jednog majstora instrumenta. Posle više od četrdeset godina duge muzičke karijere u kojoj je zajedno sa članovima grupe Smak pisao istoriju rokenrola kao jedan od glavnih aktera, Kepa je ispočetka učio da svira.

Ali u probijanju nove staze na poznatom i već jednom osvojenom putu ka vrhu, nije bio sam. Mihael Fafa Stojanović, priznati kragujevački muzičar i jedan od najtalentovanijih gitarista mlađe generacije, Kepin dugogodišnji prijatelj i kolega, pratio ga je u stopu. U cilju Kepine rehabilitacije, više kao zamena za fizikalnu terapiju, počeli su pomalo da sviraju; radili su polako i neobavezno, bez cilja i zadnje namere, svirali zarad muzike i energije onoga što ih vezuje.

Međutim, početni hendikep se, vremenom, pokazao kao prikriveni blagoslov na više frontova. Ne samo da su njihove redovne sesije doprinele Kepinom munjevitom oporavku mimo svih očekivanja medicinskih stručnjaka, već je, tražeći načine da svoje sviranje prilagodi onom aspektu biologije koje nije uspeo da ponovo potčini svojoj volji, i Kepin muzički izraz doživeo potpunu transformaciju. Ono što je počelo kao Kepino lično putovanje ka fizičkom oporavku, nastavilo se kao bezazleno, skoro pa ironično, Fafino poigravanje sa aranžmanima poznatih motiva pesama grupe Smak, i u vrtlogu talasa sveže energije, obogaćeno novim doživljajem, dovelo je do potpuno izvorne reinterpretacije muzičkog nasleđa – u čijem je stvaranju Kepa nekada davno i sam učestvovao, a uz koje je Fafa godinama rastao.

Shvativši da je đavo odavno odneo šalu – i ostavio nešto mnogo ozbiljnije zauzvrat, Kepa i Fafa odlučuju da uzemlje svoj zvuk i daju glas svojoj viziji. Sa virtuoznim basistom Jovanom Zmajem Jovanovićem kao pojačanjem ritam sekciji, ovaj power trio konačno zaokružuje svoj masivni, monolitni zvučni potpis po kome su već poznati, a postojećoj oluji grmljavinu kao završni detalj daje veličanstveni i moćni vokal profesorke Ane Popović, čime bend konačno dobija svoj krajnji oblik.

U januaru 2016. godine, bend održava svoj prvi nastup u Kepinom rodnom Kraljevu, a odatle se svom suptilnošću šumskog požara širi glas o novoj atrakciji srpske muzičke scene. Za nekoliko kratkih meseci Free Spirits su održali preko 70 nastupa, gostujući u više od 15 gradova širom zemlje, na nekoliko festivala (Arsenal fest – Kragujevac, In Wires Blues Festival – Užice, Beer Garden – Beograd, Resava fest – Despotovac) i zajedničkih nastupa na specijalnim manifestacijama u društvu najboljih srpskih muzičara (Dan bubnjara u Ateljeu 212, i Iza horizonta - u spomen Lazi Ristovskom u Sava centru).

Iako je konačni cilj benda autorski rad, Kepa & Free Spirits su pored muzičkog projekta i izjava namere – omaž onom večnom i isceljujućem u muzici, i izraz zahvalnosti nasleđu iz koga Slobodni Duhovi vuku neiscrpnu inspiraciju.

U petak 23. decembra u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu, grupa Kepa & Free Spirits održaće svoj prvi solistički koncert kao krunišući momenat prvog od mnogih poglavlja u istoriji ovog pokreta, usmeren ka očuvanju muzičke baštine grupe Smak, kao kulturno i istorijski značajnog simbola jednog prošlog vremena, ideologije i ljudi koji su ga zajednički gradili. Video zapisi sa ovog koncerta, stare pesme u novom ruhu, predstavljaće svojevrsno zaveštanje Slobodana Stojanovića i njegovih najbližih saradnika generacijama koje dolaze, kao i nagoveštaj onoga što sledi iza..., do novog raskršća.

Od srca Vam se radujemo!

Kepa & Free Spirits

Slobodan Kepa Stojanović
Mihael Fafa Stojanović
Ana PopovićKEPA&FREE SPIRIT FB STRANA, JUTJUB 
 

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari