Petar Peca Popovića o fenomenu rok festivala

Petar Peca Popovića o fenomenu rok festivala

Ugledni i uticajni rok novinar i publicista Petar Peca Popović održaće predavanje "Fenomen rok festivala, od početka do danas" u sredu 21. juna od 18:30 u Domu omladine Kragujevca. Predavanje će biti održano u okviru Arsenal festa 07, na Svetski dan muzike.

- Povod je 50 godina od prvog rok festivala uopšte, održanog 1967. u Montereju u Kaliforniji. Pričaću o nekim velikim svetskim festivalima na kojima sam bio, a govoriću i o istorijatu festivala. Pomenuću nekih desetak najvećih i zaustaviti se na današnjoj situaciji, na današnjim festivalima, zašto su danas važni i iz kojih razloga, kaže Popović.

Prvi tekst objavio je 1967. godine u nedeljniku "Gong". Bio je glavni urednik najtiražnijih listova u istoriji jugoslovenske rok periodike Džuboks i Rok. Učestvovao u pokretanju časopisa Intervju i Rok, kao i novina Sportski žurnal.

Doprineo pravljenju nekih od najvećih muzičkih događaja u Beogradu. U Zagreb i Skoplje odveo najveće muzičke karavane u XX veku. Uspešni licencni (1986-1988) i neuspešni glavni i odgovorni urednik PGP RTS (1995). Prvi muzički urednik prvog muzičkog radija u SFRJ Radio Beograda 101 (1989). Autor najduže dokumentarne rok serije Televizije Beograd "Rokumenti" (1995)...

Popović je objavio knjigu "Rokopisi" (2008) i sa Mihajlom Pantićem "Biti rokenrol" (2012).

Četvrti je dobitnik nagrade Fondacije Tanja Petrović.


Foto: Ivan Stojanović, portal PPNS

ARSENAL FEST SAJTFB STRANATVITERINSTAGRAM 

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari