The Artist: Rusija u Srbiji!

The Artist: Rusija u Srbiji!

ppns 2. jun

Pop-rok bend The Artist frontmena Aleksandra Đapića-Brace svoj prvi album "Rusija" objavio je 20. maja 2015. godine na CD-u za promotersku kuću Long Play. Uporedo sa albumom sa njega se pojavljuje i singl/spot "Moja je greška".

- Rođen sam sedamdesetih. Nama, meni, muzika je bila sve. Način života, škola, filozofija. Svirao sam u nekim dobrim bendovima u vreme kada je na našim prostorima muzika imala smisla. Posle je nastala pauza. Kod svih kreativnih je nastala tišina. Stari i dobri bendovi sada nostalgično vraćaju svoje pozicije, kaže Braca.

Naziv The Artist izabran je zato što, ističe gitarista, pevač i autor muzike Braca, kod njegovog benda "neće biti kompromisa, zato što nije zbog para već zbog muzike, izražaja, zaostavštine i savesti".

Spot "Moja je greška", koji je uradio The Artist kreativni tim, vizuelno otkriva The Artist kao bend sa duboko ukorenjenim rok stavom.

- "Moja je greška" ima dobru energiju. Napravio sam pesmu gledajući u šumu u hrvatskom Zagorju. Snimljeni su spotovi, ili kako ja više volim da kažem jutjub prezentacije, za sve pesme sa albuma tako da ćemo ih puštati redom. Ova pesma je samo prva u nizu. Sve su hitovi :), otkriva Braca.

"Rusija" je, kako to naziv odgovarajuće nagoveštava, bogat pop-rok album na kome moćne gitare presudno oblikuju zvuk koji snažno odjekuje prostranstvom, a ljubavni stihovi i Bracin glas stižu do neslućenih dubina emocija. Od otvarajuće, snažne ali setne "Rusije", preko samoprekorne "Godine koje su pojele laži" ili dostojanstveno gnevne "Moja je greška", do poletne "Strasti" i polaganog "Dodira svile".

Publika u Srbiji i regionu nedavno je već imala priliku da vidi i čuje ekskluzivno The Artist u emisiji "Veče sa Ivanom Ivanovićem" gde su premijerno predstavili upravo naslovnu pesmu "Rusija". U doba kad se u svemu traži skriveno značinje, da li The Artist brine da će pesmu (ali i naziv albuma) neki shvatiti kao političku poruku?

- Ne brine me. ’Rusija’ je pesma koju sam napravio u mladosti pre 20 godina. Možda je sada trebala da se čuje. Dobro je kada se razmišlja, znači da se sluša, kaže Braca.

Što se tiče ostatka albuma, za "Jesen" Braca ističe da je "strašna pesma, možda i najstarija koju imam, energija iz perioda srednjoškolske inspiracije". "C’est lanvie" je "ležerna priča sa ritmom koji lagano vozi", dok je pesmu "Ljubavi stvar" Saša Milošević-Mare "začinio aranžmanom da bude moderna". Braca dodaje: "A ja sam staromodan lik..."

- Ja sam zadovoljan i srećan čovek, imam sve što mi treba. Porodica mi daje energiju. Inspiraciju crpim iz trenutka i mesta. Ovaj album je većim delom inspirisan tekstovima Nebojše Tomaševića-Džonija, mog starog druga iz Kragujevca, i obećanjem da ćemo jednom uraditi album kada bude imao ko da sluša. Došlo je to vreme, objašnjava Braca.

U toku nastanka albuma The Artist još nije bio definisan bend. Đapić i gitarista Dejan Ivezić-Deki radili su sami na pokretanju ideje, potom snimali u studiju kod Mareta i u prijateljskom okruženju PopMark studija. Za miks i postprodukciju bio je zadužen Lazar Milić, a aranžmane Saša Milošević, koji je svirao i gitare. Gosti na albumu su bili i prateći vokal Ksenija Milošević, bubnjar Marko Kuzmanović, basisti Dejan Antović i Dragan Trnavac, klavijaturista Željko Vasić i saksofonista Aleksandar Petković.

Na budućim albumima će isključivo svirati članovi benda The Artist, kog pored Aleksandra Đapića sada čine gitaristi Dejan Ivezić i Zoran Jeremić-Jera, basista Jovan Đapić-Joca, bubnjar Dejan Nikolić-Cvetko i klavijaturista Marko Milatović.

- Dosta toga radim i odlučujem bez velikog plana i na osećaj. Jednostavno sam shvatio da ima prostora da se čujem i ja, i da će se to mnogima svideti, jer je onako kako je bilo nekad, kada je muzika na ovim prostorima imala smisla. Došao sam i u fazu kada ljudi zbog kojih sam kao klinac počeo da sviram, gledajući ih na velikim binama, sada sviraju sa mnom. Nikad nije kasno, čuće se od nas još mnogo toga, obećava Braca.

Prodaja CD-a "Rusija" benda The Artist ide u Beogradu preko prodavnice "Jugoton" (Nušićeva 27) i uskoro preko svih boljih CD šopova u Srbiji.

Dizajner omota albuma je Petar Vujanić.

Foto Petar Vujanić
Izvor: Long Play 

THE ARTIST FB STRANA

 

PPNS/RADION

PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari