Ispravka i izvinjenje španske TV zbog nepominjanja srpskih žrtava Jasenovca

Ispravka i izvinjenje španske TV zbog nepominjanja srpskih žrtava Jasenovca

Ispravka španske TV zbog nepominjanja srpskih žrtava Jasenovca

MADRID, NOVI SAD - Španska nacionalna televizija je, posle žalbi mnogobrojnih gledalaca i potomaka žrtava Nezavisne države Hrvatske (NDH), večeras emitovala ispravku emisije o ubistvima ustaškog zločinca Maksa Luburića, u kojoj nisu pomenute srpske žrtve koncentracionog logora Jasenovac.

Ispravka je najavljena nakon što su gledaoci i potomci žrtava uputili niz žalbi, a zatim pokrenuli i peticiju preko interneta, koju su uz 600 potpisnika, podržali i Odbor za Jasenovac Svetog sinoda SPC, Institut za istraživanje Jasenovca iz Njujorka, Ambasada Srbije u Španiji i Centar Simon Vizental iz Jerusalima.

Srbi zaboravljeni čak i pri nabrajanju

Branitelj prava gledalaca Elena Sančes Kabaljero odgovorila je na žalbe povodom 15-minutne reportaže "Ubistvo Visentea Peresa", emitovane 17. septembra, u vodećoj informativnoj emisiji RTVE "Nedeljni izveštaj" (Informe semanal), koja nije pomenula srpske žrtve koncentracionog logora Jasenovac.

Reportaža je posvećena ubistvu ustaškog zločinca Luburića, koji se pod imenom Vinsente Peres skrivao po Španiji.

Ona je najavila da će ispravka biti emitovana večeras u 20 časova na RTVE.

Autor reportaže, Anhela Rodisio, nekada dopisnik iz bivše Jugoslavije, koja u Španiji važi za poznavaoca Balkana, na više mesta u spornom prilogu govori o NDH i ustaškim zločinima, ne pomenuvši nijednom Srbe, čak ni pri nabrajanju postradalih u Jasenovcu: "partizana, opozicionara, Jevreja i Cigana".

Fajgelj: Prekretnica nakon 20 godina prećutkivanja srpskih žrtava

Srbi su bili najbrojnije žrtve Jasenovca i ustaških zločina uopšte, navodi se u žalbi upućenoj RTVE.

Preko milion muškaraca, žena i dece je pobijeno na naročito svirep način, a stotine hiljada su proterane ili pokrštene pod prinudom, samo zato što su bili Srbi, dodaje se dalje, uz konstataciju da je izostavljanje samo srpskih žrtava postavilo mnoga uznemirujuća pitanja.

Rodisio je na prvu žalbu odgovorila da se "s obzirom na prirodu reportaže koja zahteva sažetost, pominjanje partizana, opozicionara, Jevreja i Cigana, odnosi uopšteno na sve stanovnike bivše Jugoslavije, naročito na Srbe i Bosance, ali i na Slovence i Makedonce".

"Ukoliko ispravka bude zadovoljavajuća, 5. novembar će ući u istoriju kao prekretnica nakon tačno 20 godina nekontrolisanog prećutkivanja srpskih žrtava, a ukoliko ne bude zadovoljavajuća, radiće se o nesumnjivom poricanju genocida", ocenio je pokretač akcije protiv španske televizije dr Andrej Fajgelj, Novosađanin i profesor francuskog jezika na kragujevačkom univerzitetu.

PRILOG RTVE: NO SE MENCIONO A LAS VICTIMAS SERBIAS

PRILOG RTV:Izvor: RTV, 5. 11. 2011.

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI KRAGUJEVAC FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html