Najbolje demokratije su nastale u nacionalnim državama - dr Zoran Đinđić

Najbolje demokratije su nastale u nacionalnim državama - dr Zoran Đinđić

"Mi smo jedna država, jedna zajednica Srbije i Crne Gore - dve srpske države...

Mi mislimo da je jedino rešenje našeg nacionalnog i državnog pitanja nakon raspada bivše Jugoslavije u tome da se stvori Savez srpskih država u koji bi ušle Srbija, Crna Gora i Republika Srpska i da to treba da bude naš politički i državni cilj.

Ako to ne može odmah, mi treba da radimo na tome. Treba da se trudimo kao što se Zapadna Nemačka trudila 50 godina da se pripoji Istočnoj Nemačkoj, tj. da se izvrši to jedinstvo jer je to nešto prirodno.

Tako i mi treba da kažemo: najprirodnija stvar na svetu je da se mi spojimo. Ako sada uslovi nisu takvi, radićemo na tome da za 2-3 godine budu i da napravimo jednu državu čije će jezgro biti Srbija, Crna Gora i Republika Srpska, koja će biti uređena država, to znači kao država u kojoj se zna koji narod je tu državu stvorio, uz sva prava za nacionalne manjine, uz sva građanska prava. Jer, sve druge države koje su demokratske, kao što su Francuska, Nemačka, Italija... su nacionalne države.

Što znači, ta priča koja se i kod nas često širi, da mi treba da budemo građanska država, a ne nacionalna država, potiče od ljudi koji ne poznaju uopšte istoriju. Najbolje demokratije su nastale u nacionalnim državama."

Dr Zoran Đinđić


ARHIVA PPNS DR ZORAN ĐINĐIĆ - POSLEDNJI INTERVJU, 21. 2. 2003.

Dr Zoran Đinđić - Poslednji intervju, 21. 2. 2003
Foto: Nebojša Raus - Događanje naroda, 1988-2022

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html