Dr Zoran Đinđić - Poslednji intervju, 21. 2. 2003

Dr Zoran Đinđić - Poslednji intervju, 21. 2. 2003

"Da postavimo neka teška pitanja, jer ako naš međunarodni ugled treba da se zasniva na tome da mi prećutkujemo svoj nacionalni interes onda nam taj ugled baš i ne treba..."

"Moramo vrlo otvoreno, kao kad imate gangrenu, kao kad imate bolest, vrlo otvoreno da govorimo o tome. Svet nije raspoložen za to... Kosovo nam je problem, ne možemo da zatvaramo oči pred realnošću. Mi nećemo odustati, bez obzira na kritike, čak i molbe koje sam dobio iz mnogih centara svetskih da malo spustim loptu, da na tu temu ne talasam. Ja sam rekao - ne! Imam poštovanje za vaše prioritete, vaše državne interese, ali nemojte da tražite od mene da to budu moji prioriteti. To što vi imate Irak ja poštujem, ali ja imam Kosovo. Kao što ja vas uvažavam, uvažavajte i vi mene. Biće teško, ali nijedan veliki posao se bez muke ne može obaviti."

"Najgore je da Kosovo faktički bude nezavisno, a da nam ga onda kao mlinski kamen, kao takvo albansko nezavisno Kosovo prikače na nogu i kažu: Vi ste odgovorni za njega i dok ne harmonizujete odnose vi ne možete da idete dalje. To znači za sva vremena smo isključeni iz istorije. I da nam kažu sutra, pošto ste ista država, vi morate da dozvolite da albanski biznismeni kupuju po Srbiji, da, ne znam ni ja, učestvuju u privatizacijama, i tako dalje. To što vi ne možete da odete tamo i da popijete kafu u Prištini ili Prizrenu, pa to su incidenti, to su pojedinačni ljudi, ekstremisti, ali vi niste takvi, vi ste razumni - neka kupe Terazije svojim narko-dolarima, milijardama koje imaju, neka kupe Elektroprivredu i neka sutra Srbija bude praktično albanska država. To je ono se neće desiti, to je ono što ćemo mi sprečiti... Ovo što sad imamo je ono najgore - bela smrt. U snegu ste, mislite da vam je lepo - u suštini postepeno umirete. Morate da se probudite i da kažete: Ja se nalazim u opasnosti. Kosovo je još uvek opasnost za srpsku državnosti."

"To da vi sada strance uključujete kao deo svoje unutrašnje politike - to je bolesno! Mi imamo tu bolest još uvek u Beogradu... Da zauzmemo taj stav: da poštujemo sebe i da ne dopustimo da se toliko sa strane mešaju u naše odnose jer da mi to ne tražimo ne bi oni to ni radili".

Foto: Nebojša Raus - Događanje naroda, 1988-2022

VIDEO (44:16)


ARHIVA PPNS NAJBOLJE DEMOKRATIJE SU NASTALE U NACIONALNIM DRŽAVAMA - DR ZORAN ĐINĐIĆ

Najbolje demokratije su nastale u nacionalnim državama - dr Zoran Đinđić

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html