Skot pred osnovcima u Apatinu sa mapom Srbije bez Кosova?

Skot pred osnovcima u Apatinu sa mapom Srbije bez Кosova?

- Jasno je da granice moraju da budu jasne i to je element sveobuhvatnog sporazuma, pored pitanja upravljanja resursa, prava srpske zajednice, pitanja platnog prometa, nestalih, ratnih zločina. Ipak, treba da se zna šta je linija, gde je Srbija, a gde Kosovo. Mapa Srbije u SAD i mapa Srbije u Srbiji se razlikuje, istakao je Skot.

SKOT: DA SE ZNA LINIJA - GDE JE SRBIJA, GDE KOSOVO, 1. 2. 2019.

TVITER: AMBASADOR KAJL SKOT, 11. 4. 2019.

AMERIÄŒKI AMBASADOR KAJL SKOT SA APATINSKIM OSNOVCIMA

Ambasador SAD-a u Srbiji Kajl Skot posetio je Osnovnu školu „Žarko Zrenjanin“ u Apatinu u okviru projekta saradnje sa školama i svojevrsnog kviz takmičenja „U.S. Geography and Me“ koji ova ambasada sprovodi sedmu sezonu zaredom.

Cilj projekta je približavanje američke i srpske kulture, bolje uzajamno razumevanje, širenje znanja i informisanosti o američkoj geografiji, kao i pružanje prilike najboljim učenicima da kroz razgovor i testove sa izvornim govornicima engleskog jezika poboljšaju svoje znanje jezika.

Ambasador je apatinskim osnovcima održao kratko izlaganje o američkoj geografiji, ističući da je Arizona u kojoj je odrastao, poznata po svojoj prirodnoj lepoti i geografskoj raznovrsnosti baš kao i Srbija. Za učenike je organizovan mini kviz u trajanju od 30 minuta nakon kojeg je proglašen i pobednik. Osnovnu školu „Žarko Zrenjanin“ će u finalnom kvizu koje će biti održano krajem maja u Beogradu, predstavljati učenica sedmog razreda, Nevena Živadinović.

Ona će u pratnji nastavnika engleskog jezika, a o trošku Ambasade SAD, boraviti dva dana u Beogradu, gde će učestvovati u finalnom krugu takmičenja. Pored takmičenja za sve finaliste biće organizovana poseta Ambasadi i rezidenciji Ambasadora SAD u Srbiji, Kajla Skota. Domaćin kviza je Američki kutak u Beogradu.

Ambasador Skot je diplomirao na Državnom univerzitetu Arizone 1979. godine. Govori srpski, ruski, italijanski, maÄ‘arski, hebrejski. Na počektu karijere, osamdesetih godina radio je kao konzularni službenik u Zagrebu gde je upoznao sadašnju suprugu sa kojom ima dva sina Marka i Kristijana.

Izvor: Radio Dunav, 15. 4. 2019. 


NEGODOVANJE RODITELJA ZBOG PREDAVANJA AMERIÄŒKOG AMBASADORA

SKOTU NIJE MESTO U ŠKOLI

Nedavna poseta američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skota Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“ u Apatinu izazvala je negodovanje meÄ‘u roditeljima i graÄ‘anima, koji su na društvenim mrežama iznosili da američkom ambasadoru nije mesto meÄ‘u učenicima i u školi.

U komentarima na vest da je ambasador apatinskim osnovcima, uz posetu, održao i predavanje o američkoj geografiji, stajala su i pitanja da li su roditelji bili obavešteni o ovom predavanju i da li se ovo može tretirati kao zloupotreba dece u političke svrhe.

- Baš je super što su naša deca videla i poslušala Skota... Šteta što i nas roditelje niko nije obavestio da će gospodin boraviti meÄ‘u našom decom, ironično je prokomentarisao vest jedan od roditelja, dok je drugi zaključio da bi roditelji trebalo da pišu peticiju da se kazni onaj ko je doveo ambasadora u školu.

Jedan od onih koji su komentarisali je primetio da su „ga doveli sad, baš dok svaki dan proživljavamo uspomene na bombardovanje 1999. godine“, dok je drugi nadovezao pitanje da li se ambasador „izvinio što su njegovi sunarodnici pobili vršnjake iste te dece“, dodajući pitanja kako to da nije doveden neko od naših ratnih veterana ili Grk, zapovednik bojnog broda koji je odbio da bombarduje Srbiju.

- Da nije to možda zloupotreba dece u političke svrhe? Razumem projekat, razumem saradnju, upoznavanje, pitam samo da li je Skot projektant, menadžer projekta, ili ambasador jedne zemlje? Šta slatki dekica u kaubojskom šeširu pametno govori maloletnim klincima, prokomentarisala je jedna majka dece školskog uzrasta, dok je druga dodala da roditelji za sve i svašta moraju da daju pristanak i potpis, ali da ih za ovo niko nije pitao, na šta je usledio još jedan komentar da su roditelji bili pitani verovatno da ne bi dopustili da im deca slušaju predavanje američkog ambasadora.

Inače, poseta ambasadora SAD-a bila je u okviru projekta saradnje sa školama i kviz takmičenja „U.S. Geography and Me“, koji ova ambasada sprovodi sedmu godinu, sa ciljem približavanja američke i srpske kulture, uzajamnog razumevanja i širenja znanja o američkoj geografiji. U finalnom kvizu, koji će biti održan krajem maja u Beogradu,Osnovnu školu „Žarko Zrenjanin“ predstavljaće učenica sedmog razreda, Nevena Živadinović.

J. M.
Izvor: Apatinske novine, 16. 4. 2019.


SKANDAL NA PREDAVANJU AMERIÄŒKOG AMBASADORA

PRED UÄŒENIKE SA ZASTAVOM SRBIJE BEZ KOSOVA!

Ambasador SAD-a u Srbiji, Kajl Skot, sem što je održao predavanje učenicima Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“, što je izazvalo negativne reakcije dela roditelja i graÄ‘ana, pred učenike je izašao i sa zastavom Srbije bez Kosova! Nakon što su učenici, u većini, počeli glasno da negoduju rečima „Kosovo je Srbija“, ambasador je, bez reči, prebacio na sledeći slajd i nastavio predavanje kao da se ništa nije desilo. Predavanju su, osim učenika, prisustvovali i direktorica škole i nekoliko nastavnika.

Informacija o zastavi je procurila u javnost tek po objavi vesti o poseti ambasadora Skota apatinskoj osnovnoj školi. I to, u komentarima roditelja dece koja su prisustvovala predavanju.

- Zgrozio sam se kad mi je sin ispričao kako je, tokom predavanja, na jednom od slajdova ambasador prikazao čak tri zastave Srbije, sve tri bez Kosova! Tek kad su deca počela masovno da viču da je Kosovo Srbija, on je prebacio na sledeći slajd i nastavio predavanje. Nisam mogao da verujem da se to moglo dogoditi u sred Srbije, u sred škole, pred direktoricom i nastavnicima i da to proÄ‘e bez njihove reakcije i protesta! Da deca nisu ispričala, za to se ne bi ni znalo. Sramota, kaže Nebojša Medić, otac učenika koji je prisustvovao spornom predavanju američkog ambasadora.

Njegov stav podržali su i drugi sugrađani, roditelji, ali i neki nastavnici, osuđujući ambasadora, ali i one koji su morali, a nisu iskazali protest zbog afere sa zastavom Srbije, bez Kosova.

U OŠ „Žarko Zrenjanin“ nisu želeli da komentarišu spornu situaciju.

J. M.
Izvor: Nove apatinske novine, 18. 4. 2019.POJEDINI KOMENTARI (IZVOR: FB)

Vladimir Simin: Ovo je pokazni primer stvaranja lažnih vesti. DogaÄ‘aj se nije ni odigrao, to pod 1. Pod 2, ne postoji zastava na kojoj ima ili nema Kosova. Pričinjavate štetu Apatinu ovakvim postupanjem, i radite to po narudžbi.

Jasminka Miljuš: Izvorno prenete reci Ä‘aka i roditelja. Slažem se da je umesto zastava trebalo da stoji mapa Srbije ili karta Srbije. No, akcenat je bio na "bez Kosova".

Danijela Aksić: Jasminka, poštovana koleginice, pretpostavljam po inicijalima da je to tvoj tekst. Ne jedna majka, nego ja, imenom i prezimenom ponavljam i ovde isti komentar: Da nije to možda zloupotreba dece u političke svrhe?! Razumem projekat, razumem saradnja, upoznavanje, pitam samo da li je Skot projektant, menadžer projekta, ili ambasador jedne zemlje? Šta slatki dekica u kaubojskom šeširu pametno govori maloletnim klincima? I još dodajem: kao majke maloletne, dvoje dece, školskog uzrasta, za odlazak na sistematski pregled sa školom, za vakcine, za objavu vesti ili fotografije mog deteta u svrhu promovisanja škole, potpisujem na početku godine saglasnost. Ako su roditelji iz Apatina bili upoznati i potpisali saglasnost da im dete prisustvuje predavanju američkog ambasadora onda u redu, a ako su o tome saznali iz medija ili društvenih mreža, onda tu nešto debelo nije u redu.

Nešo Medić: Priča mi sin kako je ambasador okačio zastavu Srbije bez Kosova i da su deca planula i urlala: uuaaaa... Ima nade ipak za ovu napaćenu zemlju!
 
Milorad MrÄ‘a: Sad sam pitao neku deci. Tačno je... Deca su iz poslednjih redova vikala: "Kosovo je Srbija"...  "Uaaa"... Skot je zaćutao. I posle par minuta nastavio...
 
Miličko Mijatović: Zavedite pravoslavnu džamahiriju, isključite i struju i kanalizaciku i obrišite Ameriku sa karte sveta, zatrujte omladinu još malo i sakrijte svaki zločin. Da li ste vi normalni, idioti zatucani?
 
Rakić Miodrag: Nemam problem sa tim što je on bio i lično mislim da nije bitno ko govori, nego šta govori!
E sad, što mi imamo netrpeljivost prema SAD to je nešto drugo, a onda opet šaljemo studente da tamo idu i rade iako "mrzimo" Ameriku. Biće da više volimo dolar od stavova? Mi kao narod nemamo ni put, ni strategiju, a da ne pričam o dugoročnom planu za same nas u ovoj državi. Ne krivim narod niti bilo kome sudim jer se svako bori za sebe i za život. I čisto da dodam da ni ovo Kosovo nije predao vojnik (narod) nego oni što su i danas u politici koji opet sede sa ovim što je držao predavanje. Ma šta mi pričali i radili, dok njima dolari budu virili iz džepova neće biti ni Srbije, a ni naroda u njoj...
 
Gligor Radmanović: Odakle pravo ambasadoru Amerike sa predaje djeci u bilo kojoj srpskoj školi!? Nema veze ni zastava niti bilo šta drugo. Odakle pravo ambasadoru bilo koje države da predaje djeci u srpskoj školi, ko je on sem što je ambasador!? On može da donese neke poklone prikladne, neku donaciju školi ako hoće, a da predaje odakle mu pravo ili ne znam šta treba posedovati....?
 
Jelena Studen Vojvodić: Većina promašila temu... Odoše opet na vaše, naše i slične podele.... Suština je šta će uopšte čovek političkog kalibra, pa ko god da jeste, da "mudruje" deci. I onda se pitamo zašto su nam se deca udaljila od prirode. 
 
Biljana Billie Dukić: Marketing je tako mala reč za tako veliku i raznovrsnu (zlo)upotrebu, a Ameri to koriste na najgnusniji način već decenijama. Kad čujem ove ovde da kažu "na celom svetu", a ustvari misle na SAD, veći stepen ksenofobije nisam videla nigde koliko proputovah. Samo cokćem.
 
Radislav Rajić: Kažu učio decu da smo sami sebe bombardovali da bi njima deci bilo dobro...

Foto: Ambasador Skot; Radio Dunav

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARÄŒIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM
Vladimir Simin Ovo je pokazni primer stvaranja lažnih vesti. DogaÄ‘aj se nije ni odigrao, to pod 1. Pod 2, ne postoji zastava na kojoj ima ili nema Kosova. Pričinjavate štetu Apatinu ovakvim postupanjem, i radite to po narudžbi.
Nešo Medić Prica mi sin kako je ambasador okacio zastavu Srbije bez Kosova i da su deca 
Milorad Mrđa Saznaću koja su to deca. I to odmah sutra..Bravo za decu. "Srbija je večna dok su joj deca verna"
Milorad MrÄ‘a Nešo Medić Sad sam pitao neku deci. Tačno je ...Deca su iz poslednjih redova vikali "KOSOVO JE SRBIJA" ...UAAAAA...Skot je zaćutao. I posle par minuta nastavio ...I KAD BI GA NAZVAO SAD "SKAT" JBG. IPAK JE ON PRAVI PRAVCATI SKOT..
Miličko Mijatović zavedite pravoslavnu džamahiriju, isključite i struju i ksnalizaciku i obrišite Ameriku sa karte sveta, zatrujte omladinu još malo i sakrijte svaki zločin. Da li ste vi normalni, idioti zatucani ?
Ракић Миодраг Nemam problem sa tim sto je on bio i licno mislim da nije bitno ko govori nego sta govori!E sad sto mi imamo netrpeljivost prema SAD-u to je nesto drugo, a onda opet saljemo studente da tamo idu i rade i ako "mrzimo" Ameriku.😠Bice da vise volimo dolar od stavova?🤔Mi kao narod nemamo ni put, ni strategiju a da ne pricam o dugorocnom planu za same nas u ovoj drzavi. 😤Ne krivim narod niti bilo kome sudim jer se svako bori za sebe i za zivot.I cisto da dodam da ni ovo Kosovo nije predao vojnik(narod) nego oni sto su i danas u politici koji opet sede sa ovim sto je drzao predavanje.Ma sta mi pricali i radili, dok njima dolari budu virili iz dzepova nece biti ni Srbije a ni naroda u njoj..
Danijela Aksić Mirčeta Jasminka Miljus поштована колегинице, претпостављам по иницијалима да је то твој текст. Не једна мајка, него ја, именом и презименом понављам и овде исти коментар: Да није то можда злоупотреба деце у политичке сврхе?! Разумем пројекат, разумем сарадња, упознавање, питам само да ли је Скот пројектант, менаџер пројекта, или амбасадор једне земље? Шта слатки декица у каубојском шеширу паметно говори малолетним клинцима? И још додајем: као мајке малолетне, двоје деце, школског узраста, за одлазак на систематски преглед са школом, за вакцине, за објаву вести или фотографије мог детета у сврху промовисања школе, потписујем на почетку године сагласност. Ако су родитељи из Апатина били упознати и потписали сагласност да им дете присуствује предавању америчког амбасадора онда у реду, а ако су о томе сазнали из медија или друштвених мрежа, онда ту нешто дебело није у реду.
Глигор Радмановић Одакле право амбасадору Америке са предаје дјеци у било којој српској школи!? Нема везе ни застава нити било шта друго. Одакле право амбасадору било које државе да предаје дјеци у српској школи,ко је он сем што је амбасадор!? Он може да донесе неке поклоне прикладне,неку донацију школи ако хоће а да предаје одакле му право или не знам шта треба поседовати....?
Jelena Studen Vojvodic Jovanka Stepanović a pazi većina promašila temu...odoše opet na vaše, naše i slične podele....suština šta će uopšte čovek političkog kalibra pa ko god da jeste da "mudruje" deci. I, onda se pitamo zašto su nam se deca udaljila od prirode 
Biljana Billie Dukic Marketing je tako mala rec za tako veliku i raznovrsnu (zlo)upotrebu, a Ameri to koriste na najgnusniji nacin vec decenijama. Kad cujem ove ovde da kazu "na celom svetu" a ustvari misle na SAD jer veci stepen ksenofobije nisam videla nigde koliko proputovah. Samo cokćem.
Radislav Rajic kazu ucio decu da smo sami sebe bombardovali da bi njima deci bilo dobro
 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html