Reka života Dunav

Reka života Dunav

Dokumentarno-prirodnjački film autora mr Olivera Fojkara

REKA ŽIVOTA

  • Suptilna priča o najmoćnijoj reci Evrope
  • Film o čudesnom svetu flore i faune Dunava
  • Putovanje kroz život malog čoveka - ribara
  • Film o tvrđavama i kulturnoj baštini

Nakon četiri godine (2008-2011) mukotrpnog snimanja u prirodi i kulturnim dobrima duž Dunava u Srbiji završen je novi dugometražni dokumentarni film biologa i filmskog stvaraoca mr Olivera Fojkara REKA ŽIVOTA. Ovaj film, složene strukture, predstavlja putovanje kroz prostor i vreme srpskog najlepšeg dela reke Dunava, kao i putovanje kroz život malog čoveka, ribara, od dečačkih dana, pa do zrelog doba.

Gledalac će imati priliku da krene na putovanje, da „poleti“ i iz vazduha pogleda skrivene rukavce i meandre Dunava, da zaroni i zaviri u tajne podvodnog sveta ritova i dunavskih dubina gde vladaju ogromni somovi, ali i da se upozna sa čudesnim kapljičnim svetom mikrokosmosa, praživotinja i algi. U filmu je predstavljena niska bisera srpskog podunavlja, najlepša zaštićena prirodna dobra: Specijalni rezervat prirode „Gornje podunavlje“, park prirode „Begečka jama“, NP „Fruška gora“, SRP „Koviljsko petrovaradinski rit“, SRP „Deliblatska peščara“ i Labudovo okno, NP „Đerdap“. Film na popularan i prijemčiv način predstavlja i sve veće tvrđave i kulturna dobra duž Dunava: Bačku tvrđavu, Petrovaradinsku tvrđavu, Kalemegdan, Smederevsku tvrđavu, tvrđavu u Ramu, Golubačku tvrđavu, Trajanovu tablu, arheološki lokalitet Lepenski vir...

Stvaranje ovog neobičnog i zahtevnog dokumentarnog filma, za srpske uslove, zahtevalo je specifična snimanja iz vazduha, sa broda, podvodno i mikroskopsko snimanje. Snimanja iz vazduha su vršena iz motornih zmajeva – dvoseda. Korištena su tri motorna zmaja, a letelo se na visini do 300 metara iznad tla. Za potrebe snimanja sa vode filmska ekipa je plovila brodovima JP “Plovput” iz Beograda, a najviše sa brodom „Istrajni I“ kojim je tada upravljao kapetan Milorad Balać. Tajne podvodnog sveta ritova pored Dunava su zahtevale angažovanje ronilačkog tima i kamere sa podvodnim kućištem. Najbolji rezultati u podvodnom snimanju su ostvareni u rukavcima i barama pored Dunava gde su čestice sedimentisane i voda prozirnija. Pod vodom su snimljeni somovi, sunčani karas, američki somići, barska kornjača, rečni rakovi, ali i „džungla“ vodenog rastinja, pupoljci lokvanja i drezga. Čudesni svet mikrokosmosa, zooplankton i fitoplankton, je snimljen pod mikroskopom na Departmanu za biologiju i ekologiju, na PMF-u u Novom Sadu. Film je snimljen u HD (High Definition) rezoluciji, u formatu 16:9, i traje 80 minuta.

Želja nam je da filmom „Reka života“ približimo prirodne lepote Dunava našoj deci i nama samima i da podstaknemo još bolju zaštitu ove reke u Srbiji.

Angažovana ekipa na snimanju filma “Reka života”

Scenario i režiju ovog dokumentarnog filma potpisuje autor mr Oliver Fojkar, ali na snimanju filma “Reka života” angažovana je velika profesionalna ekipa od preko 40 ljudi. Kameru u filmu potpisuju Oliver Fojkar i Dušan Čekić, podvodnu kameru: Dragan Milutinović, Miljan Zeković i O. Fojkar, snimke iz vazduha O. Fojkar, a mikroskopske snimke dr Dragan Radnović. Film su montirali vrsni montažeri Ondrej Pavčok i Dragan Milutinović. Tekst za film je pročitao glumac SNPa Miodrag Petrović, postprodukciju zvuka je odradio Goran Vujičin, a postprodukciju slike Dragan Milutinović. Originalnu muziku za film je komponovao Miroslav Jovančić, a izvela grupa “Kadabra” iz Subotice. Stručni saradnici na filmu su bili stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode na čelu sa dr Biljanom Panjković.

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html